Yleisimmät kysymykset

Asuntomessuja koskevat yleisimmät kysymykset vastauksineen

Voinko ostaa Asuntomessulipun ennakkoon?

Asuntomessujen pääsyliput tulevat messutapahtumaa edeltävänä keväänä myyntiin verkkoon. Ennakkolipun saa netistä ja lipulla pääsee messuportille jonottamatta. Messujen lippuhinnat ilmoitetaan keväisin ja lipun hinnat tulevat näkymään Asuntomessujen sivuille messutapahtuman tietojen alle.

Kulttuuri-, liikunta- ja virikesetelit

Verolainsäädäntö on rajannut messutapahtumat kulttuuri- liikunta- ja virikeseteleiden käytön ulkopuolelle. Tästä johtuen kulttuuri- liikunta- ja virikesetelit eivät käy maksuvälineenä Asuntomessuilla.

Mistä saan tietoa tulevista messuista?

Tulevista messuista löytyy tietoa Asuntomessujen etusivulla olevista linkeistä tai navigaation messut-osiosta.

Asuntomessujen aukioloajat?

Asuntomessujen tarkat aukioloajat ilmoitetaan Messuinfo-sivulla. Asuntomessut ovat auki tapahtumaikana päivittäin.

Miten pääsen Asuntomessuille?

Saapumisohjeet messualueelle julkaistaan keväällä. Pääsääntöisesti autoilla ja moottoripyörillä tuleville on opastukset pääteiltä asuntomessujen pysäköintialueelle. Pysäköintialueen navigaattoriosoite löytyy saapumisohjeista. Pysäköintilipun hinta bussikuljetuksineen ilmoitetaan saapumisohjeissa.

Mistä ja millaista ruokaa voin ostaa Asuntomessuilla?

Messualueella on messuravintola sekä kahviloita ja kioskeja, joista voi ostaa pientä purtavaa ja virvoitusjuomia. Messujen pääravintolassa on useampi eri ruokavaihtoehto. Ravintolassa on myös anniskeluoikeudet.

Miten messuilla on otettu lapset huomioon?

Asuntomessuilla on järjestetty saniteettitiloja niin, että mm. vaipanvaihto onnistuu vaivatta. Toivotamme kaikki lapsiperheet lämpimästi tervetulleiksi Asuntomessuille!

Saako koiran kanssa tulla Asuntomessuille?

Messuille saa tulla koiran kanssa, mutta koiraa ei saa viedä kohteisiin sisälle, koira pitää pitää kytkettynä koko messuvierailun ajan eikä koiraa saa jättää yksin mihinkään.

Milloin järjestetään loma-Asuntomessut?

Loma-Asuntomessuja järjestetään silloin kun sopiva alue loma-asuntorakentamisen esittelyyn löytyy. Loma-Asuntomessuja ei siis välttämättä järjestetä joka kesä.

Miten saan kesätöitä Asuntomessuilta?

Asuntomessut tiedottaa tulevien messujen kesätyöpaikoista talven aikana, hyvissä ajoin ennen messutapahtumaa. Paikkoja on tarjolla mm. lipunmyynnissä ja opastoiminnassa. Käy siis sivuillamme aktiivisesti tammi-helmikuun aikana.

Messutapahtuman valmistelu:

Millä perusteella messupaikkakunta valitaan?

Messutapahtumasta kiinnostuneiden kuntien ja kaupunkien kanssa neuvotellaan alustavasti tapahtuman järjestämisestä jonka jälkeen kunnilta tai kaupungeilta toivotaan vapaamuotoista hakemusta tapahtuman järjestämiselle. Asuntomessuilta saa pyydettäessä kunnille ja kaupungeille tarkoitetun oppaan asuntomessujen ja loma-asuntomessujen järjestämiseen. Asuntomessujen toiminta-ajatuksesta voi lukea lisää nettisivuilla kohdasta ’yleistieto’.

Miten pääsen messurakentajaksi?

Messurakentajan hakuohjeet löytyvät netistä kaksi vuotta ennen messuja ja niitä saa myös messukaupungin asuntomessutoimistosta. Hakuohjeissa on esitelty valintaperusteet messurakentajaksi hakeville. Sekä yksityiset henkilöt että yritykset voivat hakea tonttia asuntomessualueelta. Tonttien hintataso on etukäteen päätetty ja lopullisen ehdotuksen tonttien saajista tekee Suomen Asuntomessujen ja messupaikkakunnan muodostama laaturyhmä. Laaturyhmä painottaa valinnoissaan asuntoratkaisuiden monipuolisuutta ja mielenkiintoisuutta. Hakuohjeiden yhteydestä löytyy myös tontin hakulomake.

Miten pääsen näytteilleasettajaksi?

Asuntomessut on avoinna kotimaisille ja ulkomaisille näytteilleasettajille. Suomen Asuntomessut tekee sopimukset näytteilleasettajien kanssa. Painotuksena valinnoissa ovat rakentamiseen, asumiseen, sisustamiseen tai muihin messuteemoihin liittyvät näytteilleasettajat. Ulkonäyttelytilojen ja hallien näytteilleasettajaksi voi ilmoittautua netissä asuntomessujen etusivulla olevasta linkistä (www.vanha.asuntomessut.fi)

Miten pääsen sisustamaan messukohteen?

Ensiksi sisustajan tulee löytää sopiva messutalo sisustettavaksi, jonka jälkeen asuntomessukohteen pääsee sisustamaan tekemällä virallisen sisustussopimuksen Suomen Asuntomessujen kanssa. Jos sisustusmaksu on suoritettu, messukohteen sisustaja ja sisustustarvikkeiden ja -materiaalien sekä irtokalusteiden tavarantoimittajat saavat merkitä tuotteensa maksimissaan 10 x 21 cm suuruisilla kilvillä sekä jakaa esitteitä tai järjestää tuote-esittelyjä sisätiloissa. Hintojen esittäminen on sallittu. Sisustukset esitellään messujen virallisessa Dekon sisustusluettelossa.

Asuntomessuilla näytteillä olevien asuntojen sisustamisen tarkoituksena on antaa katsojalle kuva asuntojen toimivuudesta ja kalustettavuudesta. Sisustuksesta on pyrittävä laatimaan järkevä ja tasapainoinen kokonaisuus, joka asumisominaisuuksien ohella voi antaa katsojalle myös uusia virikkeitä. Sisustus suunnitellaan tietyille asukkaille, todellisille tai kuvitelluille. Sisustuksessa tulisi pyrkiä etsimään uusia ja erilaisia käyttökelpoisia ratkaisuja, joilla voidaan vaikuttaa asuttavuuteen. Sisustussuunnitelmat on suositeltavaa antaa ammattisuunnittelijoiden laadittaviksi. Sisustussuunnittelijan tulisi olla yhteistyössä talon tai asunnon suunnitelleen arkkitehdin kanssa. Tällöin niin rakentajan, arkkitehdin kuin sisustajankin odotukset asunnon esittelystä voivat parhaiten toteutua.

Miten saan tuotteeni esille tulevassa asuntomessutapahtumassa?

Asuntomessuilla on näyttelyasuntojen lisäksi näyttelytilaa halleissa, ulkonäyttelyalueilla, autotallipaikoilla, piha- ja puutarha-alueilla. Suomen Asuntomessut osoittaa näytteilleasettajille näyttelypaikat huomioiden toimialan, ilmoittautumisjärjestyksen, osaston koon näyttelykokonaisuuden sekä mahdollisuuksien mukaan näytteilleasettajien toivomukset. Jokainen määräaikaan mennessä ilmoittautunut näytteilleasettajan toiminimi ja tuote mainitaan erikseen messuluetteloissa. Lisäksi näytteilleasettajalla on mahdollisuus varata maksullista mainostilaa messu- ja sisustusluetteloista. Messualueella on tarjolla myös maksullista mainostilaa ulkomainospilareissa, jättinäyttötauluissa sekä äänimainontana.

Olen messujen näytteilleasettaja / rakennuttaja / materiaalitoimittaja / sisustaja tms., mistä saan minulle suunnattua tietoa?

Kirjautumalla asuntomessujen extranettiin. Extranet on näytteilleasettajille, palveluntuottajille, messupaikkakunnan edustajille, työryhmien edustajille ja yhteistyökumppaneille tarkoitettu tietopankki, josta löydät viimeisimmät messukokouksien muistiot, tärkeitä ohjeita, päivämääriä ja paljon muuta. Extranetista saat myös ohjeet asiakaskutsu- ja näytteilleasettajakorttien tilaamiseen.

Mihin voin ilmoittaa messuaikaisesta tapahtumasta?

Asuntomessujen aikana messualueella toimivasta tiedotustoimistosta tiedotetaan messuaikaisista tapahtumista muun muassa näytteilleasettajille. Myös messupaikkakunnan organisaatio (asuntomessutoimisto) kerää tietoja matkailijoille, jotka näkyvät Yhteystiedot-sivulla.

Messuaikaisesta tapahtumasta voi ilmoittaa messujen aikana suoraan tiedotustoimistoon puh. 020 7437 720 tai lähettää sähköpostia tiedottajille, joiden yhteystiedot löydät messujen paikkakuntakohtaisista yhteystiedoista.