Heinola 2004

Asuntomessut Heinolassa – Suuria tunteita Heinolassa

Tähtiniemen asuntomessualue on viihtyisä rantakylä perinteikkäässä kaupungissa. Asuntomessujen teemat olivat asumisen elämänkaari, rantarakentaminen, puurakentaminen ja sisustus.

Heinolan asuntomessualue sijaitsee puhdasvetisen Ruotsalaisen järven rannalla kahden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Alueelle valmistui messuihin mennessä 25 omakotitaloa, kaksi rivitaloa, kaksi paritaloa ja eri ikäisiä asukkaita palveleva elämänkaaritalo.

Suurin osa taloista on rakennettu puusta. Edustettuina ovat monipuolisesti sekä perinnetalot että modernit cityhirsitalot.

Heinolan asuntomessut esittelivät aktiivista asumista pikkukaupungissa. Tähtiniemessä toteutuvat teemat olivat asumisen elämänkaari, perinteinen ja moderni puurakentaminen, rantarakentaminen sekä sisustuksen uudet tuulet.

Elämänkaariajattelua toteuttaa alueelle valmistunut elämänkaaritalo. Monitoimitaloon sijoittuvat päiväkoti, peruskoulun kaksi alinta luokkaa, naisten ja lasten ehdoilla rakennettu liikuntasali. Talossa järjestetään myös vanhusten päivätoimintaa ja asukastoimintaa.

Tähtiniemen lähiliikuntapaikat on suunniteltu palvelemaan kaiken ikäisiä asukkaita. Leikkipuisto Keksi toimii pienempien lasten leikkipaikkana. Tilava leikkikenttä välineineen tarjoaa tekemistä isommille lapsille ja nuorille. Kilometrin pituinen lenkkipolku kiertää alueen pohjoispuolisen kallion, jolla sijaitsee laavu hienolla maisemapaikalla.

Myös koirat on huomioitu alueen asukkaina. Heitä varten on tilava juoksutusaitaus, oma lenkkipolku ja uimaranta.

Asuntomessualueen taloista noin 70 prosenttia rakennettiin puusta. Esillä oli useita erilaisia tapoja rakentaa puusta, mm. precut-, platform-, puupilaripalkki-, massiivihirsi- ja erilaiset elementtitaloratkaisut.