Rovaniemen mlk 1998

Napapiirin Asuntomessut järjestettiin Saarenkylässä Häkinvaaran rinteellä ja reunatasanteella lähellä entistä poronerotuspaikkaa. Alueelle rakennettiin 20 omakotitaloa ja lisäksi 8 pari/rivitaloasuntoa.

Pohjoinen rakentaminen näkyi messuteemoissa mm. talvirakentamisen seurantana, tiiveystutkinuksina ja omakotitalojen huoltokirjojen käyttöönottona. Huomiota herättivät mm. ulkonäöltään erottuvat tirolilais- ja japanilaishenkiset omakotitalot, rakentamisen ammattilaisten ”käden jälki-talon” laatu ja tarkat kustannustiedot.

Maisemoitua ja viherrakennettua aluetta oli yli 3 hehtaaria. Alueen oma kasvillisuus ja ominaisluonne pyrittiin säilyttämään mahdollisimman pitkälle. Luonnonpuusto säilytettiin myös lähes kokonaisuudessaan. Häkinvaaran laelle rakennettiin korkeimmalle paikalle turvekattoinen kammi.

Korjauskohteet Rovaniemen kaupungin puolella täydensivät messuantia: lähiöuudistusta esiteltiin Ounasrinteellä, ”Laitoksista koteja”-ohjelmaan liittyen entisen Kolpeneenlinna –sairaalan tilat muutettiin asunnoiksi ja Martinin vanha puukkotehdas puolestaan asunto- ja toimistotiloiksi. Lisäksi esiteltiin uusia loma-asuntoja Pyhä-Luostolla.