Hämeenlinna 2007

Vuoden 2007 Asuntomessut pidettiin Hämeenlinnassa hyvien liikenneyhteyksien varrella, luonnonkauniilla Harvoilanmäellä. Harvoilanmäelle rakennettiin sympaattinen ja pientalovoittoinen asuntoalue, jossa nähtävää löytyi jokaiseen makuun.

Tarjolla koko rakentamisen kirjo

Hämeenlinnan messutarjonta oli monipuolinen ja alueella nähtiin yhteensä 54 kohdetta. Näytteillä oli asuntoja erilaisten ihmisten asumistarpeisiin, sillä talot suunniteltiin rakennuttajaperheiden tai tulevien asukkaiden toiveiden mukaisesti.

Messukohteina oli moderneja ja perinteisiä omakotitaloja, paritaloja, kytkettyjä pientaloja sekä vuokra- tai omistuskohteiksi tarkoitettuja kerrostaloasuntoja. Esillä olivat kaikki rakennusmateriaalit: kivi, tiili, harkko, puu, teräs ja hirsi. Näytteillä oli myös parhaita ideoita kodin kaikkiin tiloihin.

Puistot sekä osaksi luonnontilaan jätettävät tontit tekevät alueesta luonnonläheisen ja sympaattisen.

Esikuvana hämäläinen raitti

Harvoilanmäen asuntomessualueen omaleimaisuus syntyy yhteisöllisyydestä sekä vanhan ja uuden rakentamistavan yhdistämisestä. Suunnittelun lähtökohtana oli perinteinen hämäläinen raitti, jossa messutalot rakennetaan katuun kiinni. Ihmiset kohtaavat toisensa jalkakäytävillä, puistoissa ja aukioilla, mutta jokaisella talolla on myös yksityinen pihan puoli.

Hyvä arki asuu Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa kaikki palvelut ovat lähellä ja lyhyen matkan päässä. Harvoilanmäen messualue sijaitsee noin 4,5 kilometrin päässä kaupungin keskustasta Katumajärven itäpuolella lähellä valtatie 10:tä.

Alueen suunnittelun kaupunkikuvallisina esikuvina olivat vanhat suomalaiset puukaupungit ja toisaalta hämäläiset raitit. Näille on ominaista rakennuksilla ja aidoilla selkeästi rajattu katutila. Katu on julkista kaupunkitilaa ja selkeästi rajattu asunnon piha-alue yksityistä ulkotilaa. Hyvän asuinympäristön täytyykin tarjota suotuista olosuhteet sosiaaliseen kanssakäymiseen ja toisaalta yksityiseen.

alueen suunnittelussa hyödynnettiin olemassa olevaa puustoa ja erittäin hienopiirteisiä maastonmuotoja. Tarkoituksena oli luoda ympäristö, jossa luonto ja kaupunkimainen miljöö kohtaavat ja toimivat vuorovaikutuksessa.

Teemat

Hämeenlinnan messujen teemoina ovat hyvä suunnittelu perheen ehdoilla, yhteisöllisyys, luonnonläheisyys ja kodin parhaat ideat.

Hyvä suunnittelu perheen ehdoilla

Perheet mukana hyvässä suunnittelussa. Alueen suunnittelussa on tavoiteltu ihmisläheistä ja lapsiystävällistä tunnelmaa. Omakotitalot on rakennettu kunkin perheen arjen lähtökohdista.

Pientalojen kirjo. Nähtävillä on koko pientalorakentamisen kirjo. Hämeenlinnan messuilla on esillä kaikki rakennusmateriaalit: kivi, tiili, harkko, puu ja hirsi. Messuilta löytyy yhtä hyvin valmistalomalleja kuin yksilöllisiä ratkaisuja, omakotitaloja ja vuokra-asuntoja kerrostaloissa.

Harrastukset ja työ esillä. Messutalojen asunnot ja sivurakennukset kertovat omaa tarinaansa asukkaiden elämästä ja harrastuksista. Niissä voi tutustua muun muassa akustoituun musiikkihuoneeseen, taiteilijan ateljeeseen tai äänieristettyyn bändihuoneeseen ja löytyypä yhdeltä pihalta oma golf-kenttä.

Yhteisöllisyys

Yhteisöllisesti hämäläisellä raitilla. Suunnittelun lähtökohtana on ollut perinteinen hämäläinen raitti, jossa talot rakennetaan katuun kiinni. Ihmiset kohtaavat toisensa jalkakäytävillä, puistoissa ja aukioilla, mutta jokaisella talolla on myös yksityinen pihan puoli julkisen puolen lisäksi.

Vanhaa ja uutta. Harvoilanmäen omaleimaisuus syntyy yhteisöllisyydestä sekä vanhan ja uuden rakentamistavan yhdistämisestä. Omakotitalot ovat pääosin moderneja, mutta mukana on myös perinteisempää rakentamista sekä muutama valmistalomalli.

Vanhan kunnostusta. Hämeenlinnan messujen oheiskohteena on suojeltu Linnankasarmin alue, jossa kävijöillä on mahdollisuus tutustua mittavaan perusparannuskohteeseen.

Luonnonläheisyys

Tontteja luonnonkauniilla alueella. Harvoilanmäki on luonnonkaunis uusi asuinalue hyvien liikenneyhteyksien varrella noin 4,5 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lähialueella on upeat ulkoilualueet ja golf-kentät. Messualueesta melkein puolet on puistoaluetta, josta suuri osa on vanhaa kaunista mäntymetsää.

Elämänlaatua Hämeenlinnassa. Harvoilanmäellä asutaan laadukkaasti ja lasten ehdoilla turvallisessa ympäristössä. Hämeenlinnassa kaikki palvelut ovat lyhyen matkan päässä, ja kaunis ympäristö vesistöineen ja puistoineen on osa asumisviihtyisyyttä.

Kohtuuhintaiset tontit. Messualueen omakotitalojen koot vaihtelevat 140 – 270 m2 välillä, tontit ovat väljiä, sillä tonttikoko on suuressa osassa tonteista yli 1000 m2. Tonttihinta on pidetty kaupungin strategian mukaisesti kohtuuhintaisena, vain 15 eurossa neliöltä.

Kodin parhaat ideat

Kodin ideat aidossa ympäristössä. Messuilla on näytteillä yli 50 messutalossa keittiöitä, kylpyhuoneita, kodinhoitohuoneita ja olohuoneita aidossa ympäristössä tuoden esille uusimmat ja laadukkaimmat tuotteet ja tarvikkeet.

Lämmitysmalleja ja tekniikkaa. Hämeenlinnan asuntomessutaloissa on lähes kaikissa kohteissa tulisija ja lattialämmitys. Energianlähteeksi on valittu joko maalämpö, kaukolämpö, sähkö, bioöljy tai pelletti. Piha-alueilta löytyy ulkosaunoja, joissa on kertalämmitteinen puukiuas. Messutaloissa on esillä muun muassa painovoimainen ilmanvaihto sekä aurinkoenergia.

Tutkittua tietoa erityisesti keittiöistä ja muista kodin tiloista. Työtehoseura arvioi messutalojen keittiöiden ja muiden kodintilojen toimivuutta, millainen on esimerkiksi hyvä toimiva keittiö ja mitä on huomioitava suunnitteluvaiheessa.