Valkeakoski 2009

Vuoden 2009 Asuntomessut järjestettiin Valkeakoskella Lintulassa. Valkeakoski on Etelä-Pirkanmaan seutukunnan keskuskaupunki, jossa on asukkaita hieman yli 20 000. Kaupunki sijaitsee kauniissa järvimaisemissa Mallasveden ja Vanajaveden yhtymäkohdassa. Tampereelle matkaa on 35 km, Hämeenlinnaan 44 km ja Helsinkiin 145 km. Messujärjestelyiden kannalta sijainti oli mainio, sillä 150 kilometrin etäisyydellä asuu noin 3 miljoonaa suomalaista.

Valkeakosken vehreälle asuntomessualueelle rakennetuista 36 omakotitalosta ja kahdesta rivitalosta muodostui monipuolinen kokonaisuus. Laajennettava ja yksilöllinen ensiomakotitalo, TV-talo, avara lapsiperheen yksitasotalo sekä ilmeikäs passiivienergiatalo ovat hyviä esimerkkejä kattavasta talovalikoimasta. Mukana oli perinteisiä ja moderneja talomalleja, kahden ja yhden tason ratkaisuja, kivi- ja puutaloja. Lintulassa esiteltiin runsaasti kohtuukokoisia, -hintaisia ja nopeasti rakentuvia vaihtoehtoja. Pientalojen koot vaihtelivat alle sadan neliön puutaloista 400 neliön kivitaloihin.

Erityisesti energiatehokkaaseen asumiseen liittyvät uutuudet olivat vahvasti esillä Valkeakosken Asuntomessuilla; alueella esiteltiin paitsi runsaasti matalaenergiataloja myös kolme passiivienergiataloa. Suuri osa messutaloista lämpenee ympäristöystävällisesti maalämmöllä. Esillä oli myös ilmalämpöpumppu- ja aurinkoenergiaratkaisuja.

Kylämäisyyttä ja reilunkokoisia tontteja

Valkeakosken pohjoispuolella noin 3,5 kilometriä keskustasta sijaitseva asuntomessualue on ihanteellinen luonnonläheisyyttä ja sujuvaa arkea arvostavalle; Lintulassa asutaan väljästi vehreässä ja rauhallisessa ympäristössä, kävelyetäisyyden päässä lapsiperheiden arvostamista lähipalveluista.

Asuntomessualueen ilme on kylämäinen. Messutalot sijoittuvat eri-ilmeisiin rakennusryhmiin, jotka liittyvät toisiinsa läpiajettavan kokoojakadun Linnunradan sekä kevyen liikenteen reittien ja virkistysalueiden välityksellä. Alueelta löytyy niin tasaisia peltotontteja kuin jyrkkärinteisiä metsätonttejakin. Tontit ovat pinta-alaltaan suurehkoja, keskimäärin noin 1 300 neliötä, ja soveltuvat siten monipuoliseen piha- ja puutarharakentamiseen.

Lintulan yleisillä virkistysalueilla panostetaan viherrakentamiseen kylämäisyyttä ja luonnonvaraisuutta korostaen. Alueelle toteutettiin muun muassa näyttävä ja rehevä maisemakosteikko, Taikatilukset-puistoalue sekä toimintapuisto korkeatasoisine leikki- ja kuntoiluvälineineen.

Messukohteet

Valkeakoskella esiteltiin monipuolisesti pientalotuotantoa. Tiedot kohteista löytyvät osoitteesta www.asuntomessuopas.fi.Messutalot olivat omakotitaloja lukuun ottamatta kahdesta talosta muodostuvaa rivitaloyhtiötä.Omakotitonttien pinta-alan keskiarvo oli 1 300 neliötä. Omakotitalojen huoneistoalat olivat 88 neliöstä 390 neliöön, keskiarvo oli 160 neliötä. Omakotitalojen kerrosalat olivat 100 neliöstä 414 neliöön, keskiarvo oli 191 neliötä. Rivitaloihin valmistui kaksi 60 neliön ja viisi 75 neliön asuntoa. Messualueelle rakentui vain omistusasuntoja.

Tonttien hinnat olivat sijainnista riippuen 11 tai 15 euroa tonttineliöltä.

Omakotitalot rakennettiin joko yhteen tai kahteen tasoon.

Rakentajista noin puolet olivat talotehtaita tai rakennusliikkeitä ja loput yksityisiä rakennuttajia. Yksityisistä rakennuttajista miltei kaikilla oli yhteistyökumppaninaan talotehdas tai rakennusliike.

Teemat

Valkeakosken Asuntomessujen teemoja olivat asumisen mansikat ja energiatehokas rakentaminen.

Messuilla oli tarjolla asumisen kaikki mansikat; väljää asumista luonnon helmassa, yksilöllisiä koteja kodikkaassa kyläyhteisössä ja uusimmat sisustamisen trendit.

Monipuolinen pientalovalikoima piti sisällään perinteisiä ja moderneja talomalleja, kahden ja yhden tason ratkaisuja, kivi- ja puutaloja – unohtamatta rakentamisen uutuuksia ja kokeiluja, kuten modernia ja muunneltavaa ensiomakotitaloa. Valkeakosken asuntomessuilla esiteltiin sekä pieniä, kohtuuhintaisia ja nopeasti rakentuvia taloja että yksilöllisiä suurehkoja paikalla rakennettuja taloja.

Energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyvät uutuudet olivat vahvasti esillä Valkeakosken asuntomessuilla. Alueella esiteltiin paitsi runsaasti matalaenergiataloja myös kolme passiivienergiataloa, joissa lämmitysenergian tarve on vain 25–30 prosenttia tavanomaisen talon energiantarpeesta.

Messutaloista yli puolet kuuluu parhaaseen A–energialuokkaan, eli ne kuluttavat alle 150 kWh/m2 vuodessa. Suuri osa messurakentajista oli valinnut talon lämmitysenergiaksi ympäristöystävällisen maalämmön. Esillä oli myös ilmalämpöpumppu- ja aurinkoenergiaratkaisuja.