Toimiva kokonaisuus

Keittiö, mikrouuni sijoitettu riittävän alas.

Esteettömyys on asumisen laatua ja esteettömät ratkaisut ovat olennainen osa asunnon toimivuutta. Elämäntilanteet muuttuvat ja asunnon tulee myös joustaa niiden mukana. Yksilölliset ratkaisut ovat tärkeä osa asumista, mutta myös muunneltavuudesta on hyötyä pitkällä tähtäimellä. Esteettömyys on hyvää toiminnallisuutta, joka mahdollistaa puitteet asumiselle eri elämäntilanteissa.

Kokonaisuuteen vaikuttavat asunnon sijainti, julkisen liikenteen yhteydet, kevyen liikenteen väylät ja lähialueen palvelut. Toimivan asunnon suunnittelu alkaa tilojen sijoittelusta ja jatkuu huolella suunniteltuihin yksityiskohtiin. Esimerkiksi sijoittamalla keittiö, asuinhuone sekä tilavin wc- ja pesutila sisääntulokerrokseen, toimii asunto myös tilanteissa, jolloin liikkuminen kerrosten välisissä portaissa olisi hankalaa. Portaaton kulku sisäänkäynnille helpottaa jo muuttovaiheessa, kun kalusteita kannetaan ensimmäistä kertaa asuntoon. Kalusteiden sijoittelulla wc- ja pesutiloissa voidaan helposti vaikuttaa tilan toimivuuteen eri elämäntilanteissa.

Esteettömien tilojen suunnittelun mitoitusperiaatteena on usein apuvälineiden käyttö. Oikein mitoitetut tilat toimivat kuitenkin hyvin kaikkien käyttäjien kannalta – toimintakyvystä riippumatta, apuvälineillä tai ilman. Toimivalla tilasijoittelulla mahdollistetaan myös vierailtavuus. Asuinrakennusten elinkaaren oletetaan olevan pidempi kuin ihmisten. Siksi niiden tuleekin palvella eri elämänvaiheissa, koko ihmisen elämänkaaren ajan.

Muistilista

  • Ovatko tilat useammassa tasossa?
    • Miten asunto toimii tilanteissa, joissa liikkuminen kerrosten välillä on hankalaa?
    • Mihin sijoittuvat wc- ja pesutilat, keittiö ja asuinhuone?

Lisätietoa

Katse kotiin – tietoa toimivasta asumisesta, toimittanut Marika Nordlund, Invalidiliiton julkaisuja O.36., 2008
https://www.invalidiliitto.fi/files/attachments/katse_kotiin_pdf-versio.pdf

Esteettömyysopas – mitä, miksi, miten, Kirsti Pesola, Invalidiliiton julkaisuja O.39., 2009
https://www.invalidiliitto.fi/files/attachments/esteettomyysopas_pdf.pdf

Uudet pientaloasunnot, asukkaiden kokemuksia asuntomessutalojen toimivuudesta, Anne Malin, Anneli Reisbacka, Sari Liski-Markkanen, Työtehoseura raportteja ja oppaita 20, 2005
https://www.tts.fi/tts/julkaisut/files/tr20.pdf

Esteettömyys on asumisen laatua. Korjaustieto.fi –sivusto, Ympäristöministeriö.
https://www.korjaustieto.fi/pientalot/johdanto-pientalon-esteettomyyteen.html