Esteetön asunto

Villa Senior julkisivu - Asuntomessut Kokkolassa 2011

Näille sivuille on koottu tietoa esteettömän asunnon suunnittelun tueksi ja linkkejä muihin verkossa oleviin esteettömyyssivustoihin. Sivusto on suunnattu erityisesti pientalon rakennusprojektiin osallistuville, mutta linkkien ja kuvien avulla se toivottavasti tarjoaa vinkkejä esteettömään asumiseen kaikille asumisesta kiinnostuneille.

Kynnys ry on toteuttanut sivujen sisällön Casa Humana -apurahalla, yhteistyössä Asuntomessujen kanssa.

Asunto on enemmän kuin tila, jota rakenteet rajaavat. Se on koti, turvapaikka ja parhaimmillaan hyvinvoinnin keidas. Asunnon hankinta on usein elämän suurin taloudellinen investointi ja mittavin rakennusprojekti. Uuden kodin toivotaan olevan toimiva, käytännöllinen ja viihtyisä.

Esteettömyys on asumisen laatua. Suunnitteluvaiheessa toimivat ratkaisut voidaan ottaa huomioon ilman lisäkustannuksia ja asunnon tyyliin sopivalla tavalla. Myöhemmin toteutettuna samat ratkaisut voivat olla kalliita tai jopa mahdottomia toteuttaa. Toimiva asunto on tilaratkaisuiltaan joustava ja muuttuu eri elämäntilanteiden mukaan, jolloin se on asukkailleen toimiva pidempään. Esteettömyys ei välttämättä näy eikä sen tarvitse herättää huomiota. Se helpottaa kuitenkin arjessa toimimista. Muunneltavuus lisää myös asunnon jälleenmyyntiarvoa – potentiaalisia ostajia, jolle asunnon ratkaisut toimivat, on silloin enemmän.