Fritidsbostadsmässan 2011

Sommaren 2011 arrangerade andelslaget Finlands Bostadsmässa och Mäntyharju kommun tillsammans en rikstäckande Fritidsbostadsmässa i Pähkinälehto i Pyhäkoski, Mäntyharju.

Fritidsbostadsmässan var öppnt från den 27 juni till den 10 juli 2011 dagligen kl. 10.00–18.00.

Miljövänligare fritidsboende

På mässområdet för Fritidsbostadsmässan i Mäntyharju kunde man se och uppleva hur traditionella stugdrömmar och modern byggnation smälter samman. Det vid Pyhävesi strand belägna, 29 hektar stora mässområdet kommer att innehålla 22 objekt. Strandobjekten är 13 till antalt och 10 av dem har en separat strandbastu.

Bland objekten på fritidsbostadsmässan återfinns någonting för alla, om du så är ute efter en traditionell stuga eller ett modernt, sekundärt boende. Byggmaterialen varierar mellan trä och betong medan uppvärmningslösningarna varierar mellan direkt el till mark- och luftvärme samt solenergi. Energieffektiviteten har uppmärksammats i samtliga fritidsbostäder. Framtidens byggnation representeras av bland annat Aalto-högskolans och företaget Maarakennus Suutarinen från Mäntyharjus nollenergihus.

Området Pähkinälehto i Pyhäkoski var ett exempel på modern, lyckad zonindelning där man med respekt för naturen uppför flera fritidsbostäder i ett distingerat stuglandskap. Den kommunteknik som finns i området gör året runt boende i fritidshus ännu enklare och samtidigt även miljövänligare. Det jämna området lämpar sig rörelsehindrade och bland mässobjekten återfinns ett fullständigt hinderfritt objekt.

Stugdrömmar i en kulturomgivning

Mässområdet är beläget precis intill riksväg 5, endast ett par timmars bilresa från huvudstadsområdet. Det är cirka 10 kilometer till kommunens centrum och till den närmaste staden, S:t Michel, är det cirka 45 kilometer.Kommunikationsanslutningarna är goda och i närområdet står en hel del tjänster för semesterfirare till buds.

Mässområdet och Mäntyharju erbjude upplevelser för såväl motionärer, naturälskare och fiskeintresserade som de som törstar efter kulturupplevelser. Mäntyharju är ett erkänt turistområde, såsom även hela S:t Michels region. Bland Mäntyharjus populäraste upplevelser återfinns bland annat Taidekeskus Salmela (Konstcentrum Salmela), som årligen erbjuder sommarupplevelser åt tusentals besökare.

Mäntyharju – en företagande kulturkommun

Mäntyharju är en av Finlands kändaste stugkommuner. I kommunen finns närmare 5 000 fritidshus och cirka 10 000 sommarinvånare. Stuglivet och Taidekeskus Salmela (Konstcentrum Salmela) i Mäntyharju, prisbelönt i år som inhemsk toppdestination, har tillsammans gjort resandet till en solid bas för Mäntyharjus förtrogenhet och mångsidiga näringsliv. Utöver resandet är Mäntyharju känt för företag i toppklass som har sina verksamheter inom bland annat sågverks-, gasverks-, komposit- och byggbranschen.

Centrumet, som ständigt utvecklas, med sina många tjänster, sitt levande näringsliv, sina aktiva byar och den rena naturen skapar möjligheter till framgång för alla, oavsett ålder. Den över 400 år gamla företagande kulturkommunen har i praktiken visat att en rullande sten inte mossbeläggs.