Vältä Porin keskustan ruuhkat ja hyppää bussiin – se ei maksa mitään!

Asuntomessut, SuomiAreena ja Pori Jazz tuovat ison massan ihmisiä Poriin. Ensi viikolla alkavalle superviikolle on lisätty juna- ja bussiliikenteen vuoroja ja Porin Linjojen bussit kuljettavat matkustajat maksutta koko viikon ajan 16.-22.7. Asuntomessuille kuljettaa ilmainen messubussikuljetus koko messujen ajan 5.8. saakka. Kaikki tapahtumat ovat lisäksi helpon pyöräily- tai kävelyetäisyyden päässä matkakeskukselta ja kauppatorilta. Vältä autoilua keskustassa ja nappaa vinkit Poriin saapumiseen ja pysäköintiin.

Pysäköi kauemmas keskustasta ja kulje julkisilla kulkuneuvoilla

Asuntomessujen Messuparkkiin (Kimpajuovantie 1) on opasteet kaikilta valtateiltä. Myös motoristien parkki ja varustesäilytys ovat messuparkissa. Pysäköintilippu maksaa ennakkoon Asuntomessujen nettisivuilta tai messuporteilta ostettuna 10 euroa ja 15 euroa p-alueelta ostettuna. Parkkialue on vartioitu ympäri vuorokauden.

Messujen pysäköintialueelta pääsee nopeasti suoraan Asuntomessualueelle nonstop-kuljetuksella muutaman minuutin välein joka päivä kello 9.30 alkaen. Kuljetukset päättyvät kello 18.30. Kuljetus on ilmainen. Messualueelle pysäköintialueelta menevä nonstop-kuljetus pysähtyy paluumatkalla Porin Teatterin pysäkillä, joka on aivan keskustan kyljessä. Pysäköintialueelta keskustaan mielivien kannattaa hyödyntää tämä. Samoin niiden, jotka haluavat nopeasti keskustasta messualueelle. Katso kaikki messubussien aikataulut ja muut tiedot täältä.

Pori Jazziin tuleva autoliikenne, ohjataan samaa reittiä Asuntomessujen pysäköinnin kanssa E8-tien (Vaasa, Turku) kautta, myös keskustasta. P-alue sijaitsee aivan Pori Jazzin konserttipuiston vieressä. Päiväparkin hinta on 10 euroa, kortti- ja käteismaksumahdollisuus.

Porin keskustassa on viikon 29 aikana monia muutoksia liikennejärjestelyissä ja alueella on ruuhkaa. Siksi auton jättäminen syrjempään tekee päivästä helpomman. Bussipysäkeiltä voi hypätä bussin kyytiin maksutta koko viikon ajan.

Pysäköinti Porin keskustassa on pääosin maksullista arkisin klo 8.00-18.00 ja lauantaisin 8.00-16.00. Kauppakeskus Isokarhulla, Sokoksella ja Asiantuntijakeskus Bepopilla on keskustassa kävelykadun varrella omat parkkihallinsa asiakkaille aikarajoituksilla. Kokemäenjoen pohjoispuolen Kauppakeskus Puuvillalla on oma aikarajoitettu parkkihallinsa ja –alueensa.

Muutoksia liikennejärjestelyissä – useita keskustan katuja suljetaan

Kaupungissa on kolme suurta tapahtumaa samanaikaisesti, mikä aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin:

  • Asuntomessujen ajan osa Antinkatua ja Gallen-Kallelankatua on muutettu kävelykaduksi. Alue aukeaa autoliikenteelle jälleen 8. elokuuta.
  • 7. – 20.7. Yrjönkadun Valtakadun ja Pohjoiskauppatorinen välinen osuus etelään päin on suljettu muulta kuin bussi- ja taksiliikenteeltä.
  • Pohjois- ja Eteläkauppatori sekä Antinkatu torilta Itäpuistoon suljetaan kokonaan liikenteeltä kiinteistöille ajoa ja huoltoajoa lukuun ottamatta.
  • Eteläkauppatorin pysäköintipaikat ovat pois käytöstä 15.-22. heinäkuuta välisen ajan.
  • SuomiAreena-ranta ja sinne rakennettava puolustusvoimien kalustonäyttely sulkee osan Etelärannasta. Katu suljetaan Yrjönkadun ja Antinkadun väliltä 15.-20.7.
  • Lyhytaikaisia liikennesulkuja tullaan tekemään keskiviikkona 18.7. Puolustusvoimien paraatimarssin aikana sekä Raatihuoneen puistossa järjestettävän DNA-konsertin aikana.

Kartan suljetuista katuosuuksista näet täällä.

Liiku keskustassa ilmaisilla busseilla

Viikon 29 eli 16.-22. heinäkuuta Porissa on maksuton joukkoliikenne kaupungin sisällä. Superkesä aiheuttaa jonkin verran muutoksia bussireitteihin ydinkeskustan alueella. Helpoin tapa tarkistaa mistä bussit kulkevat on maksuton Kyyti likel -sovellus puhelimeen. Siitä näkee reaaliaikaisesti, mistä bussit kulkevat ja millaisia muutoksia reiteissä on. Muuten kaikki aikataulut löytyvät osoitteesta porinlinjat.fi

Porin Linjojen messubussit kuljettavat koko Asuntomessujen ajan maksutta yleisöä kahdella eri reitillä. Messujen pysäköintialueelta Raatimiehenluodosta pääsee nopeasti suoraan Asuntomessualueelle nonstop-kuljetuksella joka päivä kello 9.30 alkaen. Kuljetukset päättyvät kello 18.30. Toinen reitti halkoo keskustaa palvellen myös Matkakeskuksen käyttäjiä sekä SuomiAreenan keskustelupaikkoja. Messubussireitit löytyvät osoitteessa vanha.asuntomessut.fi.

Messubussin pysäkit on merkitty Asuntomessut -logolla ja linja-autot merkitty ”Messualue pysäköinti” -kilpitunnuksin. Asuntomessujen oheiskohteeseen Yyterin virkistyshotelliin ja takaisin pääsee maksutta messulipulla koko messujen ajan Porin Linjojen busseilla 34 ja (viikonloppuisin) 36.

Helpointa on saapua pyörällä tai jalan keskustan vilinään

Matkakeskukselta keskustaan kauppatorille, SuomiAreenan keskiöön, on helpointa saapua kävellen tai pyörällä. Kulje matkakeskukselta Rautatienpuistokatua suoraan noin 450 metriä. Jatka Yrjönkatua kunnes saavut Kauppatorille. Matkaa kertyy noin kilometri, josta iso osa taittuu kävelykatua pitkin. Porin kauppatorilta on Kirjurinluotoon vain viiden minuutin kävelymatka. Kauppatorilta kulje suoraan Antinkatua pitkin etelärantaan, jossa Kokemäenjoen voi ylittää kävelysilta Taavia pitkin. Jazzpuisto on suoraan Taavi-sillan pohjoispuolella.

Kävelijät ja pyöräilijät opastetaan Asuntomessualueelle keskustasta omin opastein. Myös messualueen ja parkkialueen väli on opastettu kevyelle liikenteelle. Opasteiden lisäksi kauppatorin laidalla, Puuvillassa ja Asuntomessualueella sijaitsevat infot opastavat matkailijoita ja muita kävijöitä superkuukauden ajan. Löydät kartat kävelyn ja pyöräilyn avuksi Visit Pori –sovelluksesta sekä Visit Porin verkkosivuilta. Paperisia karttoja voi käydä noutamassa osoitteesta matkailuneuvonnan pisteestä osoitteesta Itäpuisto 7.

Porissa on mahdollisuus vuokrata pyörä Matkakeskuksen, Kauppatorin ja Asuntomessujen pyöränvuokrausasemalta. Pyöräasemat ovat käytössä ympäri vuorokauden 6.7.-5.8.2018 välisen ajan. Hinnat ovat alkaen 1€/30 min. Vuokrapyörät mahdollistaa Valpastin yhteistyössä Porin kaupungin ja Sitran kanssa. Lisää pyöristä voi lukea Porin sivuilta. Jos haluat vuokrata pyörän pidemmäksi aikaa, vuokraa pyörä www.zygä.fi -palvelusta, joka mahdollistaa pyörän vuokrauksen toiselta yksityishenkilöltä.

Visit Pori –sovellus on kätevin kaveri kun etsit tietoa Asuntomessuista tai kun mietit, mitä tehdä Porissa. Sovellus sisältää paljon rahanarvoisia etuja. Sen voit ladata kännykkääsi App Storesta tai Google Play –kaupasta. Asuntomessualueen palvelut ja toiminnot löytyvät parhaiten Asuntomessut -mobiilisovellus, jonka voit ladata myös App Storesta tai Google Play -kaupasta.