Asuntomessujen portit sulkeutuivat Tuusulassa ja avautuvat seuraavaksi virtuaalisesti

Asuntomessujen portit Tuusulassa sulkeutuivat sunnuntaina viimeisen kerran Rykmentinpuistossa – tulevaisuuden kyläkaupungissa. Juhlavuoden messukuukausi on ollut sekä messuvieraille että järjestäjillä vaativa epidemiatilanteen vuoksi. Turvallisuusvaatimuksiin onnistuttiin kuitenkin vastaamaan esimerkillisesti, ja vielä messujen aikanakin entisestään parantamaan sujuvuutta ja asiakasvirtojen ohjausta.

“Tänä vuonna emme tavoitelleet suurta yleisömäärää vaan pääpaino oli turvallisuudessa, asiakaskokemuksessa sekä Rykmentinpuiston upeassa alueessa ja kiinnostavissa kodeissa.  Ensisijaiseksi tavoitteeksi asetimme turvallisen ja laadukkaan kävijäkokemuksen. Tässä onnistuimme ja olemme saaneet kiitosta järjestelyjen onnistumisesta lähes 70 000 messuvieraalle”, kertoo toimitusjohtaja Anna Tapio Osuuskunta Suomen Asuntomessuilta.

“Turvallisuusjärjestelyissä onnistuttiin tarkoin tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. Lippujen myynti ennakkoon, rajoitetusti ja porrastetusti, osoittautui toimivaksi ratkaisuksi.  Yli 2 000 messualueella toiminutta henkilöä koulutettiin turvallisuuskäytänteisiin ennen työskentelyluvan saamista. Messubusseissa vieraita opastettiin turvallisuuteen ennen alueelle saapumista. Kasvomaskeja jaettiin yli 50 000 kappaletta ja käsidesiä käytettiin messujen aikana yli 500 litraa”, kertaa tehtyjä panostuksia turvallisuudesta vastannut operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää Osuuskunta Suomen Asuntomessuilta.

“Turvallisuuden toteutus onnistui suunnittelemalla ja toteuttamalla se yhdessä terveydestä ja turvallisuudesta vastaavien viranomaisten sekä Tuusulan tiimin kanssa. Lisäksi messualueen kohteiden rakentajien, perheiden, näytteilleasettajien ja muiden toimijoiden kanssa yhteistyö sujui saumattomasti. Yleisö noudatti ohjeita erinomaisen hyvin. Turvallisuus tehtiin yhdessä”, kiittelee Vuorenpää.

“Messujen näytteilleasettajat valvoivat herkeämättä kohteiden väljyyttä ja huolehtivat pintojen säännöllisestä puhdistamisesta. Lisäksi järjestäjät ottivat maskit ja visiirit säännölliseen käyttöön”, jatkaa Vuorenpää ja toteaa, että myös epidemia-aikoina on mahdollista järjestää tapahtuma turvallisesti ja sujuvasti.

Messualueen ratkaisut inspiroivat poikkeusoloista huolimatta

Vaikka olosuhteet olivat poikkeukselliset, koko messuhankkeen ainutlaatuinen sisältö pääsi hyvin oikeuksiinsa. Kävijöitä inspiroi uudenlainen kaupunkikuva, monipuolinen puurakentaminen, kaupunkimaiset pientalot, puutarhamainen ja toiminnallinen puistokokonaisuus.

Kunnianhimoinen energiavisio ja “hyvän suuntaan”-teemainen kestävyysajattelu tuli esiin kotien energiatarinoina ja konkretisoitui jokaisesta talosta tehtyyn hiilijalanjälki- ja kädenjälkilaskelmaan.

“Monipuolisesti kiinnostavan, edelläkäyvän ja ilmastoviisaan sisällön lisäksi kehuja on tullut siitä, että messukodeista on sisäänpääsyrajoitusten ja väljyyden ansiosta saanut aiempaa paremman kokonaiskuvan”, kertoo toimitusjohtaja Anna Tapio.

Asuntomessutapahtuma nosti Tuusulan esiin hyvän asumisen paikkana

Messujen järjestäjäpaikkakunta Tuusula pitää Asuntomessuja monin tavoin onnistuneena.

“Kolmet Asuntomessut isännöineenä kokemuksemme aiemmista messutapahtumista on, että Asuntomessuilla on pitkäaikaisia vaikutuksia kunnan asumisen brändiin ja messuvieraiden kiinnostukseen Tuusulaa kohti asuinpaikkana”, sanoo Tuusulan pormestari Arto Lindberg.

Tuusulaa tuotiin asuntomessuvieraille esille jokaiseen elämään sopivana asuinpaikkana, jossa asutaan monipuolisesti lähellä luontoa ja hyvien liikenneyhteyksien päässä pääkaupunkiseudulta. Palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat pienessä kunnassa lähellä asukkaita.

“Kuluneen neljän messuviikon aikana olemme tavoittaneet oikeaa kohderyhmää: liikkeellä on ollut nuoria pariskuntia ja perheitä, jotka ovat isojen asumisinvestointien edessä.”

Tulevaisuuden kyläkaupunki on tiiviisti rakennettu vihervyön syleilyyn

Tuusulalla oli halu ja tavoite rakentaa 50-vuotisjuhlamessujen arvoinen messualue viher- ja katualueineen. Kunnan toteuttama tulevaisuuden kyläkaupunki yhteisöllisyyteen kannustavine puistoalueineen, aukiomaisine kivettyine katualueineen ja laadukkaasti ohjattu monipuolinen, tiivis ja kaupunkimainen asuntorakentaminen täytti odotukset. Asuntomessualue on ollut Tuusulalle kaupunkimaisemman rakentamisen oppimispaikka.

“Olemme onnistuneen Asuntomessut-tapahtuman kautta saaneet uskottavan alun Rykmentinpuiston 15 000 asukkaan asuinalueen rakentamiselle. Asuntorakentaminen jatkuu messujen jälkeen”, Lindberg toteaa.

Rykmentinpuiston alueen rakentamisen teemat, kuten Asuntomessuilla nähty kestävä ja energiatehokas asuminen, vähähiilinen rakentaminen ja eri ikäisten ihmisten toimintojen yhdistäminen saavat jatkoa jo käynnissä olevien ja messujen jälkeen käynnistyvien kerrostalohankkeiden edetessä. Lisäksi aivan asuntomessualueen läheisyyteen rakentuu maailman ensimmäinen hiilineutraali asuinalue, My Town, jonka toteuttaa Hirsitaloteollisuus HTT ry.

Asuntomessuhankkeen kautta saatua osaamista laajennetaan ja hyödynnetään kunnassa jatkossa uusien asuinalueiden suunnittelussa ja asumisen kehittämishankkeissa. Messujen jälkeinen muuttoliikkeen ja tonttimyynnin kehitys ovat pitkällä aikajänteellä seurattavia mittareita Tuusulassa.

Asuntomessuille jatkossa myös virtuaalisesti

Asuntomessujen seuraava tapahtuma on Lohjalla vuonna 2021. Sitä ennen on vielä mahdollista kokea Tuusulan 33 messukotia myös virtuaalisesti.

“Tänä poikkeuksellisena vuotena moni vieraamme on esittänyt toiveen asuntomessukotien virtuaalisesta esittelystä. Tämän toiveen olemme kuulleet ja pian Rykmentinpuiston messuporttien sulkeuduttua avaamme virtuaaliset Asuntomessut verkkosivuillamme. Siellä kävijä pääsee tutustumaan messukoteihin uudesta näkökulmasta maksutta virtuaalikierrosten myötä, vaikka omalta kotisohvalta käsin”, kertoo toimitusjohtaja Anna Tapio ja odottaa jännityksellä kävijöiden reaktioita ja palautteita.

“Sivusto on nyt ensimmäisen vaiheen testiversio ja kehitämme palvelua lisää julkaisun jälkeen käyttäjäkokemusten ja palautteiden perusteella. Haluamme tulevaisuudessa tarjota yleisöllemme monikanavaisen, ympärivuotisen ja vuorovaikutteisen asuntomessuelämyksen”, jatkaa Tapio.

Lisäksi Tuusulan messukoteja pääsee ihastelemaan lisää marraskuussa, kun alueella kuvatut Huvila & Huussi Asuntomessuilla -jaksot esitetään Neloskanavalla.

Asuntomessut asukkaiden asialla tulevaisuudessakin

“Asuntomessut on aina ollut uusien konseptien edelläkävijä, mikä vaatii paljon tilanneherkkyyttä, eteenpäin katsomista sekä asukkaiden, ihmisten tarpeiden ja toiveiden tunnistamista. Tätä Asuntomessut tulee olemaan jatkossakin myös omaa toimintaansa aktiivisesti kehittäen”, pohti Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Timo Reina onnistumisen edellytyksiä jatkossa.

“Tänä vuonna jouduimme pohtimaan tarkoin, miten jalkautamme uudistettua strategiaamme haastavasta tilanteesta huolimatta ja priorisoimme tapahtuman toteutukseen liittyviä odotuksia. Olemme erittäin tyytyväisiä kokonaisuuteen. Taloudellisesti vuosi on toki poikkeuksellinen, mutta siihen on varauduttu – mistä viime kädessä kiitos kuuluu uskollisille messukävijöille ja yhteistyökumppaneille menneinä vuosina”, tiivistää Reina toimintavuoden näkymiä.

“Kevään ja kesän aikana jouduimme todellakin virittämään messutapahtuman toteutuksen uuteen malliin. Epidemia vaati meiltä nopeaa reaktiokykyä ja myös sinnikkyyttä uskoa, että pystymme toteuttamaan sen haasteista huolimatta. Olemme kiitollisia luottamuksesta, jota olemme saaneet terveydestä ja turvallisuudesta vastaavilta viranomaisilta, Tuusulan kunnalta ja yhteistyökumppaneilta. Haluan kiittää myös kaikkia messuperheitä kärsivällisyydestä – heillä muutto uuteen kotiin siirtyi kuukaudella,“ sanoo Anna Tapio ja samaan hengenvetoon kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet mukana valmistelemassa ja toteuttamassa Asuntomessuja Tuusulassa.

“Tämä on ollut todella hieno suuren joukon voimannäyte ja sinnikäs yhteisponnistus. Suurkiitokset tiimille, kumppaneille ja asiakkaille! Emme kukaan osanneet arvata, kuinka erityinen tästä Asuntomessujen 50-vuotisen matkan juhlavuodesta tulisi.”