Porissa kannattaa hyödyntää julkista liikennettä ja pyöriä – myös junavuoroja enemmän

Porissa 6.7.-5.8.2018 järjestettävät Asuntomessut, 16.-20.7. järjestettävä SuomiAreena sekä 14.-22.7. vietettävä Pori Jazz tuovat valtaisan massan ihmisiä Poriin. Suositeltavaa on jättää autot kotiin tai messuparkkiin ja liikkua keskustan alueella joko kävellen, pyörällä tai messubussilla.

– Porissa on viikolla 29 ilmainen joukkoliikenne, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää, kehottaa SuomiAreenan tuottaja ja Asuntomessut Porissa 2018 tiedottaja Tiina Lehtonen.

Junavuoroja Poriin lisätty superviikoksi

Poriin ja Porista kulkevia junavuoroja lisätään superviikoksi (vko 29). Vuoroihin on lisätty maanantaista perjantaihin 16.-20.7. Porista kello 22.00 lähtevä junavuoro, joka saapuu Helsinkiin kello 02.10. Torstain, perjantain ja lauantain Jazzin iltakonserttien jälkeen lähtee paluujuna Porista kello 1.30 saapuen Helsinkiin kello 6.14. Lisäksi lauantaina Helsingistä kello 8.05 ja 8.14 lähtevillä junilla pääsee Poriin kello 11.42. Lisätietoja junavuoroista löytyy VR:n verkkosivuilta.

Lainattavat polkupyörät helpottavat liikkumista

Superkesän ehdottomasti paras kulkuväline on polkupyörä. Poriin tulee 30 yhteiskäyttöpyörää, joita voi kuka tahansa vuokrata Matkakeskukselta, kauppatorin kulmalta ja Asuntomessujen portilta. Pyörät toimivat mobiilisovelluksella ja myös vuokraaminen onnistuu sen kautta. Lisäksi porilaiset voivat vuokrata pyöriään tapahtumakävijöille Zygä-verkkopalvelun kautta.

– Kävelijät ja pyöräilijät opastetaan messualueelle keskustasta omin opastein. Myös messualueen ja parkkialueen välille tulee kevyelle liikenteelle opasteet. Opasteiden lisäksi torin laidalla, Puuvillassa ja Asuntomessualueella sijaitsevat infot opastavat matkailijoita ja muita kävijöitä superkuukauden ajan, toteaa Lehtonen.

Maksuton joukkoliikenne ja messubussit

Viikon 29 eli 16.-22.7. Porissa on maksuton joukkoliikenne. Myös Porin Linjojen messubussit kuljettavat koko Asuntomessujen ajan maksutta yleisöä kahdella eri reitillä. Messujen pysäköintialueelta Raatimiehenluodosta pääsee nopeasti suoraan Asuntomessualueelle nonstop-kuljetuksella joka päivä kello 9.30 alkaen. Kuljetukset päättyvät kello 18.30. Toinen reitti halkoo keskustaa palvellen myös Matkakeskuksen käyttäjiä sekä SuomiAreenan keskustelupaikkoja.

Yyterin virkistyshotelli on Asuntomessujen oheiskohde, joten Porin Linjojen normaalilla linjalla Kauppatorilta Yyteriin pääsee kulkemaan maksuttomasti messulipulla.

– Yyteri on Porin matkailun kärkikohde ja näin tarjoamme messukävijöille kätevän mahdollisuuden päästä nauttimaan kesäpäivistä dyyneillä, kertoo Asuntomessujen projektipäällikkö Kari-Matti Haapala.

Messubussin pysäkit on merkitty Asuntomessut -logolla ja linja-autot merkitty ”Messualue pysäköinti” -kilpitunnuksin.

Pysäköinti

Saapumisohjeet Poriin löytyvät Asuntomessujen verkkosivuilta, kohdasta messuinfo. Koko Asuntomessujen ajan Raatimiehenluodossa eli viime vuoden Suviseura-alueella on iso 24/7 parkkialue, johon voi jättää auton huoletta koko päiväksi ja hypätä messubussin kyytiin.

– Parkkipaikkaan kannattaa ostaa lippu etukäteen netistä, se maksaa 10 euroa. Paikan päältä saa myös parkkilippuja ja silloin hinta on 15 euroa, vinkkaa Lehtonen.

Asuntomessujen aikana myös Porin kauppatorin pysäköintiä on helpotettu. Pohjoiskauppatorille saa pysäköidä kiekolla 30 minuutiksi ja Eteläkauppatorille tunniksi.

Torin ympäristön liikennejärjestelyt muuttuvat

Asuntomessujen ajan osa Antinkatua ja Gallen-Kallelankatua muuttuu kävelykaduksi. Antinkatu suljetaan liikenteeltä 4.7. Pohjoiskauppatorin ja Valtakadun väliltä sekä Gallen-Kallelankatu torin puoleisesta päästä noin puoleenväliin Pohjoispuistoon menevää korttelia. Alue aukeaa jälleen 6.8. autoliikenteelle.

Keskustan alue on muutoin kutakuinkin samanlainen kuin aiempina vuosina. SuomiAreenan aikana kansalaistori valtaa keskustan ja torin alueen.

– Yrjönkatua saa Valtakadun ja Pohjoiskauppatorin välillä ajaa etelään eli kävelykadun suuntaan ainoastaan bussi- ja taksiliikenne. Pohjois- ja Eteläkauppatori sekä Antinkatu torilta Itäpuistoon suljetaan kokonaan moottoriajoneuvoliikenteeltä bussiliikennettä sekä kiinteistöille ja huoltoajoa lukuun ottamatta. Kadut suljetaan 15.7. ja avataan perjantaina 20.7., toteaa liikennesuunnitteluinsinööri Eija Riihimäki.

Rantalavan alue sulkee osan Etelärannasta

Uusi SuomiAreena-ranta ja sinne rakennettava puolustusvoimien kalustonäyttely sulkee osan Etelärannasta. Katu suljetaan Yrjönkadun ja Antinkadun väliltä 15.-20.7., eikä läpi pääse ajamaan.

Lisäksi lyhytaikaisia liikennesulkuja tullaan tekemään keskiviikkona 18.7., jolloin Puolustusvoimien varusmiessoittokunta tekee paraatimarssin keskustasta Kirjurinluotoon ja DNA:n konsertti valtaa Raatihuoneenpuiston viime vuotiseen tapaan. Näistä tiedotetaan tarkemmin lähempänä tapahtumaa.

– Meille on tulossa mahtava superkesä. Hälinää ja vilskettä riittää. Toivomme, että myös porilaiset ottavat tästä kaiken ilon irti ja lähtevät nauttimaan kesästä tapahtumiin. Mielellään tietysti jättämällä autot kotiin, toivoo Lehtonen.

Superkesän_suljettavat_katuosuudet