Yhteiskäyttöpyörät rantautuvat Poriin – vuokraa fillari Asuntomessujen aikana tai anna omasi vuokralle

Kuva: Sini Veromaa

Porissa voi kesällä napata pyörän alleen, vaikka omaa pyörää ei olisikaan saatavilla. Tämän mahdollistaa Porin kaupungin ja Sitran yhteishanke, jossa kokeillaan kahta eri palvelua: pyörän vuokraamista puhelinsovelluksella kolmelta eri pyöräasemalta sekä verkkopalvelua, jossa porilaiset voivat vuokrata omia pyöriään tapahtumavieraille pidemmäksikin aikaa.
Porin kaupunki haluaa yhteiskäyttöisten pyörien avulla nopeuttaa liikkumista ja helpottaa ruuhkia erityisesti vilkkaan kesätapahtumakauden aikana.

– Yhteiskäyttöpyörät kannustavat myös joukkoliikenteen käyttöön, koska ne tarjoavat junalla tai bussilla kaupunkiin saapuville kätevän tavan päästä matkakeskukselta esimerkiksi keskustaan tai asuntomessualueelle. Pyöräilyn ja joukkoliikenteen käyttöä lisäämällä halutaan lisäksi vähentää liikenteen ympäristökuormitusta, kertoo liikennesuunnitteluinsinööri Eija Riihimäki Porin kaupungilta.

Puhelinsovelluksella käytettäviin pyöriin asennetaan älylukot, jotka aukeavat sovelluksella. Pyöriä saa vuokrata ympäri vuorokauden kolmelta eri pop up -pyöränvuokrausasemalta: matkakeskuksesta, Kauppatorin kulmalta ja Asuntomessujen portilta. Pyörän voi palauttaa myös eri asemalle kuin mistä sen on vuokrannut.
Pyörät ovat liikenteessä Asuntomessujen ajan eli 6.7.-5.8.2018. Pyöriä on yhteensä 30 ja ne on tarkoitettu erityisesti lyhytaikaiseen käyttöön pientä maksua vastaan. Hinnat vahvistetaan myöhemmin.

Lisäksi Zygä-palvelu tarjoaa verkkopalvelun, jossa porilaiset voivat vuokrata omia pyöriään tapahtumavieraille.
Porin kokemusten perusteella on tarkoitus luoda erityisesti tapahtumia varten suunniteltu yhteiskäyttöpyöräilyn palvelumalli, jota voidaan hyödyntää myös muilla paikkakunnilla.
Hanke on saanut rahoitusta Suomen itsenäisyyden juhlarahastolta Sitralta ja hankkeen käytännön toteuttaja on Valpastin Oy yhdessä Porin kaupungin kanssa. Sovelluksella vuokrattavissa pyörissä käytetään tanskalaista Donkey Republic –puhelinsovellusta. Zygä on suomalainen pyörien vertaisvuokrauspalvelu, jota pilotoidaan ensi kertaa tänä kesänä Porissa. Pilotoinnista saatuja kokemuksia hyödynnetään palvelun jatkokehittämisessä.

Lisätietoja antavat:
Eija Riihimäki, liikennesuunnitteluinsinööri, Porin kaupunki, puh. 044 701 0262
Mari Päätalo, toimitusjohtaja, Valpastin Oy, puh. 040 720 2872
Lotta Toivonen, asiantuntija, Resurssiviisas kansalainen, Sitra, puh. 0294 618 414
Tommi Vuorenmaa, Zygä-palvelun toteuttaja, puh. 040 775 7766