Ympäristö- ja ilmastoministeri tutustui vähähiilisemmän asumisen uusiin ratkaisuihin Asuntomessuilla Tuusulassa

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vieraili torstaina 13.8. Asuntomessut Tuusulassa 2020 –tapahtumassa. Ministeriä kiinnostivat erityisesti Rykmentinpuiston messualueen ja -kohteiden ratkaisut, joissa on edistetty vähähiilisemp rakentamisen ja asumisen ratkaisuja. Hän myös kiitteli messujen turvallisuuteen liittyviä järjestelyjä liittyen kasvomaskien jakamiseen kaikille ja turvavälien valvontaan.  

Tuusulan Rykmentinpuiston asuinalueen energiavisiona oli jo alkujaan, että alueesta suunnitellaan ja rakennetaan mahdollisimman ympäristöystävällinen ja energiatehokas asuinalue. Lähtökohtana oli paikallisesti tuotettu, uusiutuvaan energiaan perustuva energiaratkaisu, jossa huomioidaan asukkaiden tarpeet, koko elinkaaren kattavat asumisen kustannukset ja uusien innovaatioiden pilotointi.

“Energiaohjeistuksessa kerroimme mihin pientalorakentajan kannattaa panostaa energiatehokkuuden osalta ja esitimme valintaperusteita eri lämmitysmuotojen valintaan.  Kannustimme ja rohkaisimme, emme esittäneet määräyksiä tai velvoitteita”, taustoitti projektipäällikkö Riikka Uusikulku puheenvuorossaan ministerin seurueelle. Uusikulku kertoi myös rakentamisen aikaisen kierrätyksen roolista asuinalueen ympäristöystävällisyyden konkreettisessa toteutumisessa.

Monipuolisia ratkaisuja vähähiilisempään asumiseen

Asuntomessujen kohteista ministerin vierailun aikana tutustuttiin neljään: Keski-Uudenmaan Koulutuskuntayhtymän oppilastyönä toteutettuun puiseen Talo Keudaan, esteettömyysratkaisuiltaan ainutlaatuiseen Honkarakenteen toteuttamaan Villa MikaeliinTrä Kronorin massiivipuusta rakennettuihin liimattomiin ja muovittomiin townhouse-kohteisiin, ja Finnlogin CLT-rakenteiseen Hetenaan. Lisäksi seurueelle esiteltiin asuinalueen yhteisöllinen puistoalue ja kuinka asukkaiden viihtyvyyttä on lisätty alueen taideteoksilla.

“Todella mielenkiintoisia ja kivoja messukohteitaTäällä on hienosti tuotu esille konkreettisia esimerkkejä siitä, miten rakentamisen ilmastopäästöjä voidaan vähentää esimerkiksi energia-, materiaali- ja tilaratkaisuilla. Kohteissa on myös uudenlaisia ratkaisuja ja oivalluksia liittyen esteettömyyteen ja puun monipuoliseen käyttöön”, kiitteli ministeri Krista Mikkonen näkemäänsä Asuntomessujen tarjontaa.

“Jotta kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet voidaan saavuttaa, rakennetun ympäristön päästöjä on saatava alas. Tärkeäksi nousee rakennusten koko elinkaaren aikaisten päästöjen huomioiminen. Tämän havainnollistaminen suurelle yleisölle on tärkeää ja Asuntomessuilla tehdään juuri tätä – nyt on ensi kertaa jopa konkreettisesti laskettu kaikkien messukohteiden hiilijalan- ja kädenjäljet.”

Asuntomessut on näyteikkuna ja suunnannäyttäjä 

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen onnitteli lämpimästi Suomen Asuntomessuja sen 50 vuoden taipaleesta Asuntomessujen järjestämisessä. 

Silloin kun Asuntomessut perustettiin, tuskin kukaan uskoi, että tällainen konsepti elää 50 vuotta ja kiinnostaa edelleen. Asuntomessut on hyvä näyteikkunapaikka uudenlaisten asumisen ratkaisujen esittelemiselle ja mihin rakentamista on hyvä suunnata Suomessa”, totesi ministeri.

“Varsinkin päästö- ja ilmastokysymykset, rakentamisen ekologisuus ja kierrättäminen ovat asioita mihin meidän täytyy panostaa. Asuntomessut on loistava paikka näyttää, miten niitä voidaan toteuttaa monella eri tavalla.”

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio esitteli ministerille Asuntomessujen visiota tuleville vuosille. 

“Haluamme olla aina askeleen edellä. Tässä 50-vuotista taivalta tutkaillessamme olemme pohtineet, mikä on meidän roolimme ja merkityksemme asumisen kehittäjänä. Haluamme, että ihmiset osaavat tehdä itselleen viisaita ja kestäviä ratkaisuja ja jos voimme siinä olla tukena, niin olemme onnistuneet”, tiivisti Tapio toiminnan suuntaa ja viittasi samalla Suomen Asuntomessujen toteuttamaan Asumisen ihanteet Suomessa 2020 –tutkimukseen, joka tuoreeltaan kertoo, mitä kodilta odotetaan ja mistä me myös haaveilemme. 

”Haluamme ymmärtää, miten arvot ihmisten mielissä muuttuvat ja miten voimme törmäyttää uudenlaisia ideoita ihmisten kehittyviin tarpeisiin jatkossakin.” 

Asuntomessut järjestetään 3.-30.8.2020 Tuusulassa. Asuntomessut ovat avoinna joka päivä arkisin klo 12-20 ja viikonloppuisin klo 10-18, sekä pidennettynä iltana 21.8.2020 klo 22 asti.