Ylipuutarhurin vinkillä jokainen onnistuu yrttipuutarhassa: ”Kannattaa ilman muuta käyttää”

Hyötykasvien suosio on valtaisaa, eikä ihme: yrttien, salaattien ja muiden kesäkokin herkkujen kasvatus on yllättävän helppoa.

Omalta pihamaalta napsitut yrtit kruunaavat kesän kokkailut. Yrttiviljely saattaa kuulostaa kokemattomalle vaikealta, mutta hommassa voi päästä myös helpolla.

Kaikkein helpoimmalla kotipuutarhuri nimittäin pääsee, kun hankkii kauppareissulla kotiin viemisiksi valmiita salaatti- ja yrttiruukkuja, vinkkaa Mikkelipuiston ylipuutarhuri Reeta Vaha.

Inspiraatiota yrttipuutarhaan!

Mikkelipuisto on yksi tulevan kesän asuntomessujen oheiskohteista. Mikkelipuisto tarjoaa messuvierailijoille erilaisia mallipuutarhoja, joista saa paljon ideoita kaikenlaisiin puutarhoihin.

– Yksivuotiset yrtit viihtyvät hyvin samassa ruukussa kesäkukkien kanssa. Kaupan tai puutarhamyymälöiden valmiita taimia kannattaa ilman muuta käyttää. Niillä on vielä monesti hyvät juuret mukana.

Helppoja syötäviä kasveja ovat esimerkiksi basilika, persilja, sitruunamelissa, mintut, ruohosipuli ja tilli. Tillin ja persiljan ehtii tosin vielä helposti kylvämään itsekin siemenestä.

– Salaattisortteja löytyy kaupoista valtava määrä erilaisia. Ne ovat paitsi mahdottoman kauniita, myös nopeita ja hyviä. Esimerkiksi joku värikäs salaatti kesäkukan kaverina samassa ruukussa antaa paitsi leivänpäällisiä ihan itse viljeltynä, niin on samalla myös nätti, Vaha sanoo.

Kaupan tuliaisista saa myös aina vähintään yhden sadon. Vaikka kotiviljelijä sattuisikin epäonnistumaan, ei se jää harmittamaan.

– Jos kaupan yrtti ei juurru, voi se johtua myös siitä, että ketjun aikana yrtille on sattunut jotain: se on saanut kylmää tai päässyt kuivahtamaan.

Maku kärsii liiallisesta lannoittamisesta

Yrtit viihtyvät lämpöisessä paikassa, joka on kuitenkin suojassa suoralta auringonpaisteelta.

Jos yrtit on esikasvattanut itse jo aikaisin keväällä, voidaan ne istuttaa pihamaahan, kun hallaöistä ei ole enää vaaraa. Pienet yrttiruukut voidaan hyvin istuttaa jopa samaan ruukkuun kesäkukkien kanssa.

Puutarhamyymälöistä löytyy myös erityisesti yrteille tarkoitettua multaa, mutta moni yrtti pärjää tavallisessa kukkamullassa. Jos yrttipenkkiin haluaa satsata ja valjastaa penkin pelkästään yrttien kasvupaikaksi, voidaan hankkia erikoismultaa. Yleensä yrtit pitävät hiekkapitoisesta kasvualustasta, joka läpäisee vettä hyvin.

Kastelun lisäksi yrttejä voidaan lannoittaa esimerkiksi perinteiselle kanankakalla tai vastaavasti muulla, hitaasti liukenevalla lannoitteella. Kesäkukkia varten hankittu kastelulannoite on usein liian typpipitoinen. Liiallinen lannoittaminen saa yritit rehottamaan, mutta samalla niiden maku kärsii.

Kylmä kevät vaatii malttia puutarhurilta

Tavanomaista kylmempi kevät on vaatinut puutarhureilta tänä vuonna malttia. Yrtit ja monet kesäkukat eivät kestä kylmää lainkaan. Esimerkiksi basilika saattaa kärsiä jo viiden plusasteen lämpötilassa.

Mikkelipuiston ylipuutarhuri Reeta Vaha kuitenkin muistuttaa, että vanha puutarhureiden raja on vielä edessä. Perinteen mukaan maagisen päivämäärän 10. kesäkuuta jälkeen olisi viimeistään turvallista istuttaa kesäkukatkin puutarhaan.

– Innokkaimmat tuijottavat säätiedotuksia koko kevään. Ruukut ovat siitä hyviä, että ne voi kantaa sisälle kylmän ajaksi. Jos kylmä pääsee yllättämään, voidaan kasvit suojata harsolla, Vaha neuvoo.

Sisällä esikasvatettuja kukkia ja hyötykasveja voi ja kannattaa kuitenkin jo ajoissa totutella ulkoilmaan. Kasvi voidaan viedä päiväksi ulkoilemaan ja nostaa taas yöksi sisälle.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/ylipuutarhurin-vinkilla-jokainen-onnistuu-yrttipuutarhassa-kannattaa-ilman-muuta-kayttaa/6456948