Vuoreksen jätteiden putkikeräysjärjestelmästä otettiin mallia Mekkaan

Kun Tampereen Vuoreksen jätteiden putkikeräysjärjestelmän rakentaminen aloitettiin asuntomessualueelta, saudi-arabialaiset sheikit kävivät tutustumassa tekniikaltaan ainutlaatuiseen menetelmään. Nyt vastaava keräysjärjestelmä on rakenteilla myös Mekkaan, maailman suurimpaan moskeijaan.

– Jätteiden putkikeräysjärjestelmä tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Menetelmä yleistyy maailmalla suurissa kaupungeissa vauhdilla, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kehityspäällikkö Simo Isoaho sanoo.

Jätteiden putkikeräysjärjestelmän toimintaperiaate on yksinkertainen. Asukas tuo kotona lajitellut jätteet keräyspaikkaan, jossa on oma syöttöputkensa biojätteelle, paperille, kartongille sekä sekajätteelle.

Asukas avaa keräyspaikassa sijaitsevan syöttöpisteen sähköisellä avaimella ja pudottaa jätteet 300 litran kokoiseen varastosäiliöön. Anturit tiedottavat kauempana sijaitsevalle koonta-asemalle kyseisen jätelajin varastosäiliön täyttymisestä, jolloin jätteet imetään automaattisesti säiliöstä maanalaisia putkia pitkin koonta-aseman suuriin kontteihin.

– Jäteautoja ei alueella pyöri lainkaan, joten melu ja pakokaasut vähenevät ja turvallisuus lisääntyy. Lisäksi jätteiden aiheuttamista hajuista päästään eroon, Isoaho toteaa. Putkikeräysjärjestelmä on myös ekologinen: se kuluttaa vain viidenneksen energiaa perinteiseen jätteenkuljetukseen verrattuna.

Jätteen viipymä keräyspisteen 300 litran kokoisessa varastotilassa on lyhyt. Isoahon mukaan jätteet siirtyvät koonta-asemalle pari kertaa päivässä.

– Kun Vuoreksen kaupunginosassa on 12 000–13 000 asukasta, sekajätekontti noudetaan alueen yhteiseltä koonta-asemalta kerran kahdessa, kolmessa päivässä, Isoaho kertoo.

Vuoreksen järjestelmä eroaa muista putkikeräysjärjestelmistä siinä, että jäte muotoillaan syöttöpisteen varastosäiliön formaattorissa. Näin järjestelmään riittää pienempi putkikoko, halkaisijaltaan 200–300 mm. Tämän ansiosta Vuoreksen putkikeräysjärjestelmä myös kuluttaa muita järjestelmiä vähemmän energiaa.

Putkikeräysjärjestelmän Vuorekseen rakennuttaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tytäryhtiö Pirkan Putkikeräys Oy ja laitetoimittajana on suomalainen MariMatic Oy. Suomessa jätteiden putkikeräysjärjestelmä on toteutettu eri tekniikalla aiemmin Espoon Suurpeltoon ja rakenteilla järjestelmä on Helsingin Kalasatamaan ja Jätkäsaareen.

Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa ovat avoinna 12. elokuuta asti päivittäin kello 10-18.

Lisätietoa:

kehityspäällikkö Simo Isoaho, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, p. 040 577 1140

Kuvia jätteiden putkikeräyksen syöttöpisteistä Asuntomessujen kuvapankissa: https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/300

Valmis juttu aiheesta löytyy Asuntomessujen juttupankista osoitteesta https://vanha.asuntomessut.fi/juttuvinkit-ja-valmiit-jutut