Visio Tulevaisuuden Huoltoasemasta toteutui Rykmentinpuistossa Tuusulassa

Asuntomessualue Tuusulan Rykmentinpuistossa on monenlaisten tulevaisuuden visioiden toteutumisympäristö.Yksi tällaisista on Tulevaisuuden Huoltoasemaksi nimetty Nesteen uusi jakeluasema. Asuntomessualueen läheisyydessä, Kulloontien varrella toimintansa aloittanut Nesteen jakeluasema on myös Suomen ensimmäinen vähäpäästöinen liikenneasema.

Jakeluaseman rakentamisessa, käytössä ja tuotevalikoimassa on käytetty mahdollisimman vähän ilmastoa kuormittavia ratkaisuja, ja sen hiilijalanjälki onkin 30 % pienempi verrattuna perinteiseen huoltoasemaan. Lisäksi liikenneasemalle avautuu Tuusulan ensimmäinen kaasunjakelupiste.

Huoltamon tehtävänä on palvella 15 ooo asukkaan kylämäistä yhteisöä uudella kestävällä tavalla, kun liikkuminen, energiamuodot, asuminen, rakentaminen ja kauppa ovat murroksessa.

Visiota tästä Tulevaisuuden Huoltoasemasta lähdettiin hakemaan vuonna 2019 Tuusulan kunnan, Suomen Asuntomessujen ja KIRAHubin yhteisen ideakisan kautta. Kilpailussa tavoitteena oli löytää huoltoasemakonsepti, joka tarjoaisi mm. uusia digitaalisia ratkaisuja, mielenkiintoista arkkitehtuuria, yhteisöllisiä palveluja ja kiertotalouden innovaatioita”, taustoittaa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää matkaa ideasta toteutukseen.

Tuomristoon kuuluivat myös KIRAHub ja Neste Oyj. Voittajaksi valittiin ehdotus nimeltä +++++.

Täysin automatisoitu huoltoasema 

Nyt maamerkiksi noussut uusi Neste Express Tuusula Rykmentinpuisto on yleisölle avoinna osoitteessa Puistometsäntie 1, Tuusula. Asemalta löytyy Easy Deli -itsepalvelukauppa, OmaPosti-kioski, Neste MY uusiutuva diesel™ sekä sähköautojen pikalatauskenttä. Alkusyksystä asemalle avautuu myös bio- ja maakaasun tankkausasema. 

“Nesteen tulevaisuuden liikenneasemalla autoilija voi Neste MY uusiutuvan dieselin avulla pienentää omaa hiilijalanjälkeään merkittävästi. Lisäksi on hienoa, että asemamme tarjoaa ilmastoystävälliset vaihtoehdot myös sähkö- ja kaasuautoilijoille. Tarjolla olevien uusiutuvan dieselin, biokaasun ja sähkön käyttäminen vähentävät vuodessa yhteensä yli 80 %* ilmastopäästöjä keskimääräisiin tankkaustuotteisiin verrattuna”, kertoo Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen.

Digitaalinen ostotapahtuma vähentämään ruokahävikkiä  

Myös muu asiointi on automatisoitu ja heijastelee tulevaisuuden kaupankäynnin tapoja

Neste Easy Deli -itsepalvelukauppa Tuusulassa on täysin automatisoitu ja se on avoinna 24/7. Kaupassa hyödynnetään RFID-teknologiaa, joka skannaa asiakkaan kaikki ostokset kerralla, esimerkiksi suoraan ostoskassin tai laukun läpi. Neste avasi Helsingin Ratakadulle Euroopan ensimmäisen RFID-teknologiaa hyödyntävän vähittäiskaupan kesäkuun 2020 alussa, ja Tuusulan vastaava kauppa on nyt toinen.

Asioidakseen Easy Delissä, asiakkaan tulee ladata Neste-äppi ja rekisteröityä sen käyttäjäksi. Tunnistautumisen jälkeen asiakas pääsee Easy Deliin ja kerää haluamansa ostokset hyllyiltä. Vierailun päätteeksi ostokset asetetaan maksutasolle, jossa RFID-teknologia lukee kaikki tuotteet kerralla, muutamassa sekunnissa. Lopuksi ostokset maksetaan Apple Paylla, Google Paylla tai maksukortilla.

Nesteen mukaan ostotapahtuma on viisitoista kertaa nopeampi kuin perinteisellä viivakooditeknologiaan pohjautuvalla itsepalvelukassalla ja lisäksi RFID-teknologia auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

Lisätietoa: https://www.neste.fi/neste-express-rykmentinpuisto 
Kuva: Nesteen viestintä