Villa Hesse seuraa Herman Hessen jalanjälkiä


”Tämä on idea kodista, kuin luonnos tai studio. Asukas muokkaa talosta itsensä näköisen.”

Herman Hessen kirjat olivat tärkeä inspiraation lähde Lammi-Kivitalo Villa Hessen arkkitehtisuunnittelijoille Tiina Vimparille ja Tuomo Nakarille. Hesselle tyypillisen vahvan sielunmaailman kuvailun lisäksi arkkitehdit hyödynsivät saksalaisen Bauhaus-tyylisuunnan pelkistettyjä linjoja ja selkeää muotomaailmaa. Villa Hessen pääperiaatteiksi nousivat hillitty värimaailma, luonnonläheisyys sekä läpi talon kulkeva viiva-teema.– Värimaailma muodostaa taustan, josta asukkaiden on helppo määritellä koti. Pyrimme siihen, että tämä on idea kodista ja asukkaat pääsevät muokkaamaan sen itsensä näköiseksi, Tiina Vimpari kertoo.

Tuomo Nakari jatkaa, että viiva-teema tukee minimalismin perusajatusta. Pelkistetty viiva kulkee talon seinissä, ovissa ja lattioissa läpi huoneiden.

– Horisontaali- ja vertikaalimaailman ansiosta talo pysyy kokonaisuutena kasassa. Yhtenäiset ja selkeät huoneet tuovat tilan tuntua, Nakari toteaa.

Vaikka Villa Hesse onkin moderni ja yllättävä talo, arkkitehdit halusivat säilyttää kohteen lämminhenkisyyden ja kodinomaisuuden. Vimparin mukaan hän pyrki miehensä Tuomo Nakarin kanssa luomaan levollisen kokonaisuuden, jossa mikään muoto tai väri ei julista itseään. Talossa vieraileville haluttiin antaa mahdollisuus oivaltaa ja havainnoida itse.


 


Suomalainen käsityö kunniaan


Villa Hessessä on käytetty apuna useita suomalaisia kädentaitajia aina peltisepästä muotoilijoihin.

– Suomessa on paljon osaamista ja halusimme ottaa mukaan erityisesti Tampereen seudun kädentaitajia, Vimpari sanoo.

Ikaalisten Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen oppilaat ovat tehneet taloon sisustustekstiilejä, kuten Eveliina Holopaisen tuftatut matot ja Päivi Häkkisen tekemät verhot. Verhojen painokankaan kuviot ”Narkissos” ja ”Kultasuu” jatkavat Herman Hesse-teemaa.

– Halusimme antaa opiskelijoille tilaisuuden näyttää taitonsa. Esimerkiksi avoimen varastotilan kattoon ripustettu kajakki on Ikaalisten Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoiden toteuttama. Kajakki on rakennettu Kihniön toimipisteessä ja se on koottu kokonaan viiluista, Vimpari esittelee ikkunasta makuuhuoneeseen näkyvää kajakkia.

Hän jatkaa, että taide ei kuitenkaan saa olla itsetarkoitus. Taide on osa arkkitehtonista kokonaisuutta ja tuo taloon symboliikkaa sekä henkilökohtaisuuden tuntua. Villa Hessestä on luotu kokonaistaideteos, joka peilaa myös arkkitehtien omaa elämää ja maailmankuvaa.

– Moni koti hätkähdyttää. Me halusimme koskettaa, sillä koskettaminen on syvempi ja pitkäaikaisempi kokemus, Vimpari summaa.


Teksti ja kuva: Maaret Väkinen


Kuvateksti:


     Heikki Matinkarin taideteos Rosshalde on toteutettu seinän pintaa raaputtamalla.
     Kolmiulotteisessa teoksessa näkyy taiteilijan kädenjälki.