Viimeinen messutalo saapui asuntomessualueelle Mikkeliin

Mikkelin asuntomessualueelle saapui tänään melkoinen erikoisuus, kun Asuntomessuilla kuuden vuoden ajan esitelty tuotetalo tuotiin kahtena kappaleena messualueelle.

Tänä vuonna rakennus tekee paluun oikeana talona ja saa paikkansa asuntomessuilla Mikkelissä eteläisimmältä korttelialueelta. Se sopiikin hienosti varvikkoisen kallion kupeessa sijaitsevalle tontille, joka on houkutellut asukkaikseen luonnosta nauttivia asukkaita.

Talon suunnittelusta vastanneelta Voitto Ahopelta ei ainakaan kokemusta erilaisista talomalleista puutu, sillä hän on hoitanut messutekniikkaa asuntomessuilla useiden vuosien ajan.

Tänä vuonna talossa voi tutustua eri toimijoiden tarjoamiin palveluihin, sillä siellä on esillä Fortumilta aurinkopaneelijärjestelmä, Smart Living kotiautomaatio- ja kodinturvajärjestelmä sekä Sonnen akkujärjestelmä. Kodin toimintoja voi seurata Oma Fortum sovelluksella, kertoo talon suunnittelusta vastannut Voitto Ahopelto.

Lämmönlähteenä toimivat aurinkokeräimet, verkkosähkö sekä ilma-vesilämpöpumppu. Lämmönjakotapana on vesikiertoinen lattialämmitys. Aurinkopaneelijärjestelmillä tuotettua sähköä varastoidaan Sonnen akkujärjestelmiin ja ylimääräinen energia myydään eteenpäin sähköverkkoon. Rakennus on varustettu myös koneellisella ilmanvaihdolla ja lämmön talteenotolla.

Talo on messujen ainoita energiatehokkuudeltaan A-luokkaan kuuluvia kohteita. Se on myös tähän mennessä ainoa tietoomme tullut talo, jossa on esillä sähköauton latauspiste, kertoo Mikkelin messutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.

Kahdelle asukkaalle suunniteltu 60 neliöiden koti muuntautuu monen asukkaan tarpeisiin, vaikka sen sisustuksessa onkin ajateltu nuoren parin mahdollisia makumieltymyksiä. Talo itsessään on rakennettu kahdesta tilaelementistä, rakentamisen kuivaketju sisätiloissa huomioiden.

Energiaystävällisyys toteutuu mm. siten, että taloon on rakennettu sadevesien hyötykäyttöjärjestelmä, jossa sadevesi puhdistetaan edelleen käyttöä varten. Puhdistettua sadevettä voidaan käyttää esimerkiksi kasteluvetenä.

Arjen ylellisyyksiäkin kohteesta löytyy, sillä pienestä koostaan huolimatta siihen on saatu mahdutettua lasitettu terassi, poreamme ja jopa pieni kotiteatteri.

Perhekoot ovat pienentyneet ja yksinasuvien määrä kasvanut. Pieniä taloja tarvitsevat etenkin sinkut, lapsettomat pariskunnat, seniorit ja uusioperheet. Tämä talo voi laajentua tulevaisuuden tarpeiden mukaan, Ahopelto valottaa vielä suunnittelun lähtökohtia.

Lisätiedot

Voitto Ahopelto, Ahopelto Group Oy p. 0500 633 951
Piia Mäkilä, messutoimiston tiedottaja, p. 040 129 4811

Katso video nostosta Asuntomessujen virallisilta Facebook-sivuilta tästä 
Lataa Kohteen 29 tuotekortti

 

Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimii paremman asumisen puolesta, vuoden ympäri. Tuomme asukkaan näkökulman mukaan asumiseen liittyviin keskusteluihin, olipa kyse sitten rakentamisesta, asumisen kustannuksista, palveluista tai liikkumisesta. Meillä on katse vankasti tulevaisuudessa: pohdimme, miten suuret megatrendit, kuten kaupungistuminen tai teknologinen kehitys muuttavat asumista. Haluamme ymmärtää, miten ihmiset haluavat asua. Tulevaisuudessa Osuuskunta Suomen Asuntomessuihin törmää uudenlaisissa keskusteluissa ja tapahtumissa.