Viime hetken sisustustärpit Asuntomessuilta

Asuntomessuilla Tampereella on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia ja kekseliäitä ratkaisuja sisustuksista kiinnostuneille. Messutaloissa on sekä värien ilottelua että skandinaavista selkeyttä. Sisustustyyleistä löytyy niin kodikkuutta ja lämminhenkisyyttä, skandinaavisia linjoja, rosoista teollisuushenkeä kuin kierrätysteemaa ja itse tehtyä.

Talojen ja asuntojen pintamateriaaleissa on monipuolisia, uusia ja erikoisempiakin ratkaisuja, joissa on käytetty eri efektejä ja struktuureita. Esimerkiksi betonia on hyödynnetty paljon paitsi talojen lattioissa myös seinissä ja katoissa, löytyypä betonista valettuja huonekalujakin. Erilaisia betonipintoja löytyy erityisesti Casa Fortesta. Tapettia on käytetty ennakkoluulottomasti Passiivikivitalo Idealissa, jonka oleskelutilojen sisäkattorakenteet on tapetoitu, kuten myös sänkykatos. Talon Korko eteisessä on hieman erikoisempi seinä, joka näyttää aaltopelliltä, mutta on todellisuudessa tapettia. Puupaneeleita on käytetty tyylikkäästi esimerkiksi Aeroc-kivitalo Louhessa, Tervakukassa sekä Lantissa. Louhen seinistä löytyy myös samettisena hohtavaa erikoispinnoitetta. Casa Fortessa on puolestaan näyttävä viherseinä.

Kekseliäitä ideoita ja tuunattuja huonekaluja

Sisustuksissa näkyy uutta, vanhaa ja itse tehtyä. Kierrätyskalusteita ja -materiaaleja on hyödynnetty kekseliäästi. Talo PikkuPuu on sisustettu täysin kierrätystavaroista ja -materiaaleista yhteistyössä Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalon kanssa. PikkuPuun lastenhuoneissa on hauskoja ratkaisuja, kuten sarjakuvalehdillä päällystetty sänky, pienistä muovieläimistä muodostettu taulu ja pöydän pinnalle tehty liitutaulu. Jämerän Loft 1 -asunnon työhuoneen seinän säilytysratkaisu on kekseliäästi koottu erilaisista palasista, kuten yöpöydistä, laatikoista, lipastoista.

Myös Vuoreksen Welhon Onnelakoti on sisustettu tuunatuin huonekaluin: asunnossa on muun muassa kuormalavoista tehty sohva ja ylijäämätapeteilla koristeltu hylly. Vanhoja kalusteita on yhdistetty luovasti uusiin muun muassa Jämerä Loft 2 -asunnossa sekä Passiivikivitalo Skaalassa. Käsin neulottuja ja virkattuja sisustustekstiilejä on esillä esimerkiksi Talo Korkossa, Muurametalot Vuorelan uniikit matot ovat puolestaan vanhoista itämaisista matoista yhdistämällä työstettyjä.

Värikkäitä yksityiskohtia ja designia

Näyttelyasuntojen värimaailmat vaihtelevat musta-valkoisuudesta murrettuihin ja luonnonläheisiin väreihin. Kontrastia tuovia värikkäitä yksityiskohtia on näyttelyasunnoissa runsaasti. Esimerkiksi Lakka Kivitalo Hauskaksissa harmaisiin pintoihin on yhdistetty värikkäitä tekstiilejä, astioita ja kalusteita. Rohkeitakaan ratkaisuja ei ole unohdettu: Hailuoto 153:n sisutuksessa toistuu hienovaraisesti kullan sävy. Estellen sisustus pohjautuu kolmeen avainsanaan, vesi, hiili ja lumi, jotka muodostavat harmonisen värikokonaisuuden.

Messuasunnoissa on taidetta ja uutta designia. Jämerä-Onnin sisustuksen on suunnitellut maineikas muotoilija Harri Koskinen. Yksinkertaisen kaunis sisustus on selkeä ja tasapainoinen, kalustevalinnoissa on panostettu suomalaiseen osaamiseen ja laatuun. Lammi-Kivitalo Villa Hesseen on integroitu erityisen paljon taideteoksia sekä käsi- ja taideteollista osaamista.

Hallittuja kokonaisuuksia

Useassa messutaloista talo ja sisustus muodostavat yhdessä harkitun kokonaiskonseptin. Deko-Talon Hyvinvointikoti ja talon sisustuksen taustalla on Fengshui-oppi. Teema näkyy niin tekstiilien värien valinnassa kuin kalusteiden asemoinnissa. Lantti-nollaenergiatalossa sisustus tukee talon arkkitehtuuria ja ekologisuutta: pintamateriaaleissa ja kalusteissa on runsaasti puuta ja muita luonnonmateriaaleja sekä -sävyjä.

Asuntomessut ovat avoinna sunnuntaihin 12. elokuuta asti päivittäin kello 10–18.

Sisustuskuvia Asuntomessujen kuvapankissa: https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/327