Vanha rantasauna sai uuden elämän

Aina ei tarvitse rakentaa tai ideoida uutta, vaan tuunata voi vanhaakin – jopa uudenveroiseksi. Loma-asuntomessuilla esitellään peruskorjauskohteena 1940-luvun puurakenteinen hirsipaneloitu sauna, joka on kooltaan vajaat 15 neliötä. Rakennuksen ulkopuolelle päivitettiin nykyaikainen terassi ja rannalle laituri. Rantasauna jää messujen jälkeen ainoaksi rantakohteeksi muun saunamaailman siirtyessä toisille rannoille. 


Lähtötilanne kohteessa oli kohteen näytteilleasettajan mukaan suorastaan surkea.


– Uusimme katon, oikaisimme sokkelin ja tasoitimme sen, uusimme räystäs- ja nurkkalaudat ja maalasimme koko rakennuksen, kertoo Ari Heinonen Saimaa Gardensilta.


Perustuksena saunassa on maavarainen betonilaatta ja seiniä eristää vanhanajan purutäyte. Saunan sisäseinät ovat hirsipaneelia ja rakennuksen kate on huopaa. Vaaleat seinät ja lauteet tuovat uuden puhtaan ja valoisan ilmeen, ja nekin on säilytetty luonnon värisinä – tähän kohteeseen ei sisustustrendejä ole haluttu.


– Pukuhuone tosin oli täysin hyväkuntoinen, sinne ei tarvinnut edes pyyhekoukkuja vaihtaa, Heinonen muistaa ja tuumii, että sauna on aikaisemmin mitä ilmeisimmin ollut alueen sairaalan henkilökunnan käytössä siisteydestään päätellen.


Messujen jälkeen sauna tulee Saimaa Gardensin asiakkaiden vuokrakäyttöön ja ulkopuolen terassi on siitä syystä rakennettu hyvin suojaiseksi.


– Halusimme säilyttää matkailunäkökulma huomioiden kohteen alkuperäisen näköisenä. Tätä voi vuokrata vaikka iltakäyttöön, jos kaipaa fiilistelemään perinteisiin löylyihin, hän täydentää.


Heinonen lupaa myös, että messujen jälkeen kiuas vaihdetaan uuteen ja piippu entisöidään, mutta ulkonäöllisesti rantasaunassa ei mikään enää muutu.