Ovatko kaappisi täynnä tavaraa? Kasautuvatko käytetyt vaatteet aina samalla nojatuolille? Etkö löydä, mitä etsit? Jos tunnistat ongelman, voit löytää ratkaisunkin.
Suomalaiset viihtyvät kodeissa, joissa yhdistyvät kompakti asuminen ja tilan tuntu, selviää Suomen Asuntomessujen asukasbarometristä. Tehokkaasti hyödynnetyt neliöt voivat kuitenkin aiheuttaa myös tunteen, että kotona olisi toisinaan liiankin ahdasta. Tavarat eivät tunnu löytävän omaa paikkaa millään, ja kaapistojen ovet piilottavat taakseen hallitsemattoman tavarakaaoksen.
Jokainen tunnistaa kodissaan varmasti jonkin ongelmakohdan, joka tekee järjestyksen ylläpidosta haastavaa. Puolipuhtaat vaatteet saattavat kasautua aina tiettyyn paikkaan ja siivouskaapit pursuilla avaamattomista pesuainepurkeista.
Jo ongelman tunnistaminen on kuitenkin loistava alku ratkaisun löytymiselle.
Ammattijärjestäjä ja neuropsykiatrinen valmentaja Eveliina Lindell ratkaisi kymmenen kodin yleistä ongelmaa. Tunnistatko itsesi ja kotisi näistä tilanteista?
1. Vaatekaappi on jatkuvasti sekaisin.
”Silloin on joko liian paljon vaatteita tai ei tiedä, mitkä sopivat yhteen eli asukokonaisuuksia ei mieti etukäteen. Vaatteiden valitseminen menee tällöin paniikkipenkomiseksi. Jos vaatteet on viikattu pinoihin, ja välistä yrittää ottaa jotain, niin pino räjähtää. Täytyy myös erottaa kiire kiireen tunteesta: jos kiire on vain tunne, on aina aikaa ottaa oikea vaate rauhassa pinosta esiin.”
Ratkaisu: Viikkaa vaatteet pystyyn, jolloin vaatteen voi napata hyllystä kuten kirjan kirjahyllystä. Pidä vaatteiden määrä kohtuullisena. Mieti etukäteen, mitä haluat pukea ja ota vain yksi asia vaatekaapista kerrallaan esiin.
2. Vaatteet valtaavat aina tietyn nojatuolin.
”Ihmisillä on usein joku kasa puolipitoisille vaatteille. Niillekin voi suunnitella jonkun sallitun paikan, johon vaatteet opettelee laskemaan. Puhtaiden ja käytettyjen vaatteiden sekoittumista saatetaan jotenkin pelätä. Vaatteita kannattaisikin opetella tuulettamaan silloin, kun ne eivät vielä vaadi pesua.”
Ratkaisu: Jätä vaatekaapin hyllylle tai henkareille tilaa käytetyille vaatteille. Nimikoi paikat, jos se helpottaa järjestyksen ylläpitoa.
3. Kotiavaimet ja muut tärkeät pikkuesineet ovat aina hukassa.
”Kotiavaimia, matkakorttia tai vaikkapa auton avaimia ei tarvitse kotona, joten niille loistava säilytyspaikka löytyy eteisestä tai ulko-oven lähettyviltä.”
Ratkaisu: Määritä pikkutavaroille oma paikka, ja opettele laskemaan tavarat paikoilleen heti kotiovesta sisään tullessa. Jos vaihdat usein käsilaukkua, säilytä tärkeitä tavaroita omassa pussukassa, joka on helppo siirtää laukusta toiseen.
4. Kaappitilaa on aina liian vähän.
”Mahtuminen on yksinkertaisesti käytettävissä olevan tavaran ja kaappitilan suhde. Kaappeihin mahtuu siten aina rajallinen määrä tavaraa. Ongelmaan on kaksi ratkaisua: voit joko hankkia lisää kaappitilaa tai vähentää tavaran määrää.”
Ratkaisu: Jätä kaappien hyllyille kasvuvaraa. Muista, että kaappi on täysi, kun tilasta on käytössä kolme neljäsosaa.
5. Kalliista säilytysratkaisuista huolimatta kaapit ovat aina sekaisin.
”Mitä enemmän tilaa kotona on, sitä suuremmaksi ongelmakin voi paisua. Monesti omakotitalot ovat aika täynnä tavaraa, eikä karsimista ajatella ennen kuin on tilanne on mennyt liian pitkälle. Kalliskaan säilytysratkaisu ei takaa sitä, että tavarat palautetaan paikoilleen käytön jälkeen. Ennen kuin ostat uusia säilytyskalusteita, perkaa ensin tavaramäärä sopivaksi. Vasta silloin tiedät, millainen säilytysjärjestelmä kannattaa hankkia! Ulkonäön lisäksi kannattaa miettiä myös ratkaisun toimivuutta.”
Ratkaisu: Yhden käden sääntö auttaa hahmottamaan kaappitilan käyttöä: tavara täytyy pystyä ottamaan kaapista esille ja laittaa takaisin yhdellä kädellä. Poista ylimääräiset kannet laatikoista ja ovet tieltä, jos se auttaa. Kiinnitä huomio kaappien hyllyväleihin: saisiko säilytystä järkevämmäksi hyllyvälejä muuttamalla?
6. Laskutila täyttyy huomaamatta pikkutavarasta.
”Jos talouteen kuuluu useampi jäsen, on tärkeää, että jokainen tietää tavaroiden oikean paikan. Jos yksi järjestelee, mutta muut eivät siitä tiedä, eivät he voi toimia samalla tavalla. Tärkeintä on ehkäistä ensimmäisen esineen jääminen laskutasolle. Se alkaa nimittäin vetää puoleensä lisää tavaroita kuin magneetti.”
Ratkaisu: Kaikkien täytyy tietää tavaroiden oikeat paikat. Nimikoi ja laputa oikeat paikat, jotta kaikki myös tietävät ne.
7. Puoliso tai asuinkumppani on täysin eri mieltä siitä, milloin koti on siisti.
”Rakentava vuorovaikutus on keskeistä kompromissien syntymisessä. Kiihtynyt mielentila johtaa syyttelyyn, ei ratkaisuun. On todella yleistä, että erilaiset lapsuudenkodeissa opitut mallit eivät sovi sellaisinaan yhteen.”
Ratkaisu: Tunnista, miten itse määrittelet siistin kodin, ja opettele ilmaisemaan tarpeesi rakentavasti. Aloita keskustelu tosiasioista, vältä tulkintoja. Opettele tunnistamaan omia tunteita ja tarpeita sekä kertomaan niistä minä-muodossa. Vältä syyttelyä. Sen sijaan esitä pyyntö tai ehdota kokeilua.
8. Tuntuu siltä, että koti on jatkuvasti epäjärjestyksessä.
”Järjestyksen ylläpito vaatii työtä ja rutiineja. Kun on rutiineja, hoituvat kotityöt autopilotilla. Järjestely ei näin vaadi joka kerta päätöksentekoa, mikä voi tuntua rasittavalta. Kiire on hyvin yleinen ongelma, mutta onko se todellista vai kuviteltua?”
Ratkaisu: Aloita järjestely pienistä asioista, ja etsi niille oikeat paikkansa. Tee yksi asia aina alusta loppuun ennen seuraavaan etenemistä. Etene omaan tahtiin.
9. Haaveissa minimalistinen elämä, mutta nykyinen tilanne on päinvastainen. Koti aiheuttaa lähinnä ahdistusta.
”Kysyisin, mikä on minimalismista saatava hyöty tai lisäarvo. Onko se itseisarvo vai seuraako siitä jotain muuta? Mielestäni minimalismi ei ole itseisarvo, vaan palvelee aina jotain toista tarkoitusta.”
Ratkaisu: Onko minimalismi todella paras keino täyttää kyseinen tarve? Jos on, vaatii tarpeen täyttäminen todennäköisesti rutkasti tavaran karsimista ja ajattelun muuttamista.
10. Kotiin tulee jemmattua tavaraa ”pahan päivän varalle”.
”Tavasta pois oppiminen on todella vaikeaa. Takana on aina jokin käytösmalli, joka johtaa hamstraamiseen. Opiskelija tai tiukassa elämäntilanteessa elävä saattaa tottua niukkuuteen ja ostamaan tarjouksesta. Kun elämäntilanne muuttuu, tavoista on jo muodostunut rutiineja.”
Ratkaisu: Juurtuneen tavan tilalle on yleensä keksittävä jokin vähemmän vahingollinen tapa. Ongelman havainnointi on ensimmäinen, tärkeä askel. Jos varastoon hankittuja elintarvikkeita ehtii mennä vanhaksi, menettääkin itse asiassa rahaa. Pidä tämä mahdollisuus mielessä myös ostoksilla. Muista, että paras alennus on, kun ei osta yhtään mitään!
Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/vaatekaappi-sekaisin-avaimet-hukassa-ja-liikaa-tavaraa-tassa-ratkaisut-10-yleiseen-kodin-ongelmaan/6424538