Uusi trendi myös Suomessa – arkeen kaivataan pientä luksusta: ”Ainoa paikka, missä ei ole kiire minnekään”

Ulkoporeallas löytyy yhä useammin suomalaiskodin terassilta. Omaan kotiin kaivataankin toimintoja, jotka tuovat arkeen pientä luksusta.

Kuumista kylvyistä ovat nautiskelleet jo muinaiset roomalaiset. Parhaimmillaan kylpy rentouttaa ja rauhoittaa stressaantunutta mieltä.

Porealtaiden on todettu vaikuttavan ihmisen hyvinvointiin monin tavoin. Hydroterapia perustuu kuuman veden, painottoman olotilan sekä tehokkaan hieronnan yhteisvaikutukseen, mitä saa porealtaaseen astuessaan. Unohtamatta rentoutusta, jonka poreammeessa lilluminen tuo arkeen.

Lämmön tiedetään tehostavan verenkiertoa – painottomuuden ja hieronnan hellivän puolestaan jännittyneitä lihaksia.

Rentoutusta aktiiviseen arkeen

Yksi aktiivinen ulkoporealtaiden käyttäjäryhmä ovat arjen aktiiviset harrastajat, jotka kaipaavat palautumista ja rentoutumista treenin jälkeen arkipäivinäkin.

Monelle poreallas kuvastaa arjen luksusta. Luksusta tuo myös helppohoitoisuus: altaat voi pitää aina lämpiminä, jolloin altaaseen voi pulahtaa milloin vain. Veden lämpötilaa säätämällä altaasta voidaan nauttia niin kuumina kesäpäivinä, kun kaivataan viilentävää kylpyä, kuin pakkasiltoina, jolloin kuumasta kylvystä voidaan nauttia vaikka tähtitaivaan alla.

– Suomalaisten arkeen altaat sopivat tosi hyvin. Hektisessä arjessa rentoutumiseen käytettävä aika on kortilla. Altaaseen voi pulahtaa lyhyeksikin aikaa ja rentoutua, sanoo Polarwell KuumaLähde Oy:n liiketoimintajohtaja Katja-Maria Tiittanen.

– Moni sanoo, että allas on ainoa paikka, missä ei ole kiire minnekään. Olemme kaikkialla kännykän kanssa, mutta altaaseen sitä ei voida ottaa, Tiittanen sanoo.

Altaassa voidaan rentoutumisen ja hiljentymisen lisäksi viettää myös aikaa ystävien ja perheen kanssa. Tiittasen mukaan moni ulkoaltaan hankkija saunoo harvemmin, sillä arki-iltoina yleensä valitaan joko sauna tai ulkoporeallas. Viikonloppuisin moni vetää pitkän kaavan kautta, ja sauna ja allas yhdistetään illanvietossa.

Kesämökkiä ei kaivata, kun kotonakin viihdytään

Ulkoporealtaat ovat pikkuhiljaa yleistyneet Suomessa, mikä näkyy myös Asuntomessuilla Mikkelissä. Tulevana kesänä messuilla päästään ihastelemaan useampaakin terassia, joilta löytyy ulkoporeallas.

– Messukohteiden rakentajat ovat selvästi trenditietoisia, Tiittanen perustelee.

Altaiden suosion taustalla Tiittanen uskoo olevan ajatuksen, että kodistakin voidaan tehdä oma rentoutumisen pyhättö. Toisin sanoen etelänloman tunnelmaan voidaan päästä vaikka joka päivä, kun kotonakin pystytään nautiskelemaan pienistä asioista.

– Moni on sanonut, ettei hanki kesämökkiä, kun kotonakin viihdytään, Tiittanen kertoo.

Ulkoallas hankitaan usein silloin, kun sitä on ensin päästy kokeilemaan esimerkiksi ystävien luona. Tiittasen mukaan moni altaan ostaja on jo toisen polven altaankäyttäjiä: jos omassa lapsuudenkodissa on päässyt pulikoimaan terassilla, halutaan sellainen myös omaan kotiin.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/uusi-trendi-myos-suomessa-arkeen-kaivataan-pienta-luksusta-ainoa-paikka-missa-ei-ole-kiire-minnekaan/6471154