Unelmakodit toteutuvat Mikkelissä luonnon ehdoilla: ”Usein uudella asuinalueella hakataan ensin kaikki puut pois”

Luonto on suomalaisille tärkeä arvo, joka korostuu myös uutta kotia etsiessä.

Kauniit maisemat, läheltä löytyvät lenkkipolut ja luonnonmukainen piha ovat vallitsevia trendejä suomalaisten ajatuksissa, kun puhutaan viihtyisästä kodista. Luonnon läheisyys symboloi myös rauhaa, joka puolestaan on tärkeä asia oman kodin viihtyisyyden kannalta.

Suomen Asuntomessujen teettämän asukasbarometrin mukaan myös asumisen väljyys on yksi viihtyisyyttä luovista seikoista. Erityisesti tiiviissä kaupunkiasumisessa väljyyttäkin voidaan tuoda oikeanlaisella asuinalueen suunnittelulla, jossa huomioidaan esimerkiksi asuintalojen suhde toisiinsa.

Tämä toteutuu myös Mikkeliin syntyvällä uudella asuinalueella Kirkonvarkaudessa, joka sijaitsee kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Tulevan kesän asuntomessualue koostuu kauniista, ympäristöään kunnioittavista kodeista, joissa luonnon pääsee todella aistimaan jokaisesta kodista.

Mikkelin asuinalue rajautuu Saimaan rantaan, ja kaunis järvimaisema näkyykin vahvasti jokaisesta kadunkulmasta ja alueen puistosta. Mitä Mikkelissä on tehty oikein?

– Asuinalueen suunnittelussa on otettu huomioon olemassa oleva maasto ja luonnon säilyttäminen. Usein uudella asuinalueella hakataan ensin kaikki puut pois, kertoo Mikkelin kaupungin messuorganisaation projektipäällikkö Heikki Manninen.

Työmaan suunnittelussa on myös huomioitu se, ettei pihoille tarvitse mennä isoilla työkoneilla.

– Yleinen ongelma ei ole se, että talo laitetaan yhteen kohtaan, vaan että viereen pihalle kasataan kaikki rakennustarvikkeet. Näin olemassa oleva maasto vaurioituu.

Mikkelissä uutta asuinaluetta rakentaessa on ongelma ratkaistu jättämällä kadunvarsille tilaa rakennustarvikkeiden varastointiin.

Siirtonurmikkojen sijaan luonnonmukaista kunttaa

Yksi uuden asuinalueen leimaavimmista piirteistä ovat näkymät Saimaalle: valtaosasta kodeista näkyvät järvimaisemat, vaikka omarantaisia tontteja on vain murto-osa.

– Näkymä Saimaalle on osittain suunnitelmallista; osittain sattumaa. Talojen asettelu toisiinsa nähden on osunut kohdilleen. Isoin tekijä on kuitenkin korkeusero: rannassa talot ovat viisi metriä Saimaan yläpuolella ja taaempana 20 metriä. Järvimaisema ei ei kuitenkaan jää pelkästään siihen, että se näkyy koteihin, vaan järvi näkyy myös jokaiselle kadulle ja jokaiseen puistoon. Se on vahvasti läsnä koko alueella, Manninen sanoo.

Kirkonvarkauden asuinalueen viisi erilaista puistoaluetta tarjoavat tilaa niin asukkaille luontopolkujen ja ulkoliikuntalaitteiden muodossa kuin liito-oravillekin säilytettyjen pesäpuiden ja liitoreittien takia. Aluetta kotinaan pitävät myös viitasammakot, jotka on otettu huomioon suunnittelussa.

Mikkelissä tunne luonnon läheisyydestä ei ole säilynyt vain puistojen säilyttämisellä, vaan myös rakentajaperheiden halusta säilyttää mahdollisimman paljon puustoa ja luontoa. Pihoilla tullaan tänä vuonna näkemään vain vähän siirtonurmikkoa, ja enemmän luonnontilaista metsää.

Jos kauniit maisemat eivät toteudu omassa kodissa, kokeile parantaa viihtyvyyttä näillä vinkeillä:

1. Valaisimia ei ole koskaan liikaa! Asettele valaisimia eri korkeuksille, jolloin valo pääsee valtaamaan kodin joka nurkan.

2. Valkoiset seinät eivät pelasta ahdasta kotia: käytä sen sijaan rohkeasti värejä.

3. Optista tilantuntua voi lisätä oikeilla huonekaluvalinnoilla. Jos tilaa on vähän, valitse joko yksi isompi huonekalu, kuten sohva, tai valitse useita, siroja huonekaluja.

Vinkit antoi sisustussuunnittelija Helena Karihtala.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/unelmakodit-toteutuvat-mikkelissa-luonnon-ehdoilla-usein-uudella-asuinalueella-hakataan-ensin-kaikki-puut-pois/6407256