Työmatkan voi hyödyntää näinkin – 5 vinkkiä, jotka mullistavat arkesi

Suomalaisten työmatkoihin käyttämä matka kasvaa jatkuvasti, mutta ruuhkassa istumisen voi hyödyntää monella tapaa.

Työmatkoihin käytetään vuodessa yhteensä kokonainen viikko. Kuljit matkasi sitten julkisilla kulkuneuvoilla, omalla autolla tai vaikkapa reippaasti kävellen tai pyöräillen, voi matkaan kuluvan ajan käyttää hyödyksi monella tapaa.

Monelle älypuhelimen kaivaminen taskusta ja sosiaalisen median selaaminen on tapa täyttää tylsä työmatka, mutta samalla moni valittaa ajan menevän tällöin ”hukkaan”. Työmatkustelun voi kuitenkin kääntää hyödyksi: tässä viisi vinkkiä, joilla työmatkan voi hyödyntää hyvään.

  1. Tee töitä.Työtehtävistä riippuen jotkin päivän askareista voi jättää työmatkoille ja hyödyntää aika tehokkaasti. Päivä alkaa myös mukavasti, kun kiireisimmät asiat on hoitanut jo matkalla töihin. Tämä voi myös helpottaa heitä, joilla olisi muutoin tapana tuoda töitä kotiin asti.
  2. Kuuntele äänikirjoja.Kirjan lukeminen onnistuu toki julkisissa kulkuneuvoissa, mutta erityisesti omalla autolla ajaessa kirjan kuunteleminen on oiva tapa käyttää aika mukavasti.
  3. Harrasta hyötyliikuntaa.Jos arkisin tuntuu siltä, ettei liikunnalle tunnu jäävän tarpeeksi aikaa tai työpäivän jälkeen olo on liian väsynyt, kannattaa harkita työmatkan taittamista reippailemalla. Jos työmatka on kuntoosi nähden liian pitkä, voisiko edes osan taittaa jalan tai pyöräillen?
  4. Opiskele uutta.Työmatkan voi myös käyttää motivoivana hetkenä oppia uutta: oletko aina halunnut opiskella esimerkiksi uuden kielen? Kun päätät käyttää ainakin osan työmatkaan kuluvasta ajasta päivittäin tai edes viikoittain opiskeluun, edistys on taattu. Aikataulu on ainakin helppo suunnitella ennalta.
  5. Rauhoitu.Työmatkan voi aina myös tietoisesti käyttää rauhoittumiseen ja antaa itselle hetken aikaa vain olla. Pitkän työpäivän jälkeen on hyvä tyhjentää ajatuksiaan ja jättää työasiat näin oman vapaa-ajan ulkopuolelle. Tehokkaaksi välineeksi on todettu esimerkiksi mindfulness-harjoitteet, joiden harjoittelun avuksi löytyy myös useita älypuhelinsovelluksia. Näiden kuuntelu onnistuu myös työmatkan tavasta riippumatta.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Alkuperäinen juttu löytyy täältä:
https://m.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/tyomatkan-voi-hyodyntaa-nainkin-5-vinkkia-jotka-mullistavat-arkesi/6319456