Turvallinen kävijäkokemus nousee uudenlaiseen rooliin Asuntomessuilla Tuusulassa

Vuoden 2020 Asuntomessut Tuusulassa ovat elokuussa historialliset monella tapaa: messut järjestetään jo kolmannen kerran Tuusulassa ja koska tapahtuman järjestelyjen turvallisuuteen panostetaan nyt uudella tavalla epidemiatilanteesta johtuen. Silti pääroolissa ovat edelleen noin 40 upeaa messukohdetta Tuusulan Rykmentinpuistossa, tulevaisuuden kyläkaupungissa.

“Tällä hetkellä kaikki järjestelyt etenevät aikataulussa, jotta voimme avata messuportit yleisölle 3.- 30.8.2020. Luonnollisesti seuraamme edelleen valtioneuvoston ohjeistusten päivityksiä suurten yleisötapahtumien osalta. Turvallinen kävijäkokemus on luonnollisesti tämän vuoden asuntomessuilla ihan erityisessä roolissa”, kertoo toimitusjohtaja Anna Tapio, Osuuskunta Suomen Asuntomessuilta.

”Elokuulle siirtyvien messujen järjestelyissä tullaan huomioimaan ennen kaikkea annetut viranomaisten ohjeistukset, mutta samalla tekemään messukävijän kokemuksesta kaikin tavoin sujuva turvallisuudesta tinkimättä. Haluamme, että kaikilla messukävijöillä on yhtäläinen mahdollisuus nauttia ja inspiroitua Rykmentinpuiston upeista messukohteista”, jatkaa Tapio.

”Samaan aikaan kun valmistelemme nyt Tuusulan messujen siirtoa, edistämme messukohteiden ja muihin tapahtumaan liittyvien elämyksien täydentävää ja vaihtoehtoista kokemista myös digitaalisessa ympäristössä.”

Koronatilanne korostuu turvallisuussuunnittelussa

Johtuen koronatilanteesta perinteisen asuntomessutapahtuman turvallisuustaso on nostettu uudelle tasolle.
Turvallisuussuunnitelma on laadittu läheisessä yhteistyössä terveydestä ja turvallisuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

”Tämän vuoden messujen turvallisuussuunnitelma pyritään toteuttamaan niin, että sekä yleisö että järjestelyissä mukana olevat ihmiset voivat rauhassa toimia ja viihtyä. Yleisöä ohjataan niin, että kaikilla on mahdollista tuntea itsensä turvalliseksi alueella liikkuessaan ja messukohteissa vieraillessaan”, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Turvallisuuden varmistamiseksi messukävijöille annetaan ohjaus ja opastus heti saavuttaessa alueelle.

“Jaamme kaikille kävijöille hengityssuojaimet, sekä tarjoamme useassa pisteessä käsidesien käytön. Lisäksi ohjaamme yleisöä ennalta suunniteltuja reittejä varten turvavälit huomioiden sekä yleisalueilla että messukohteissa”, kuvailee Vuorenpää tulevia järjestelyjä.

Rykmentinpuiston messualueen uutuudet odottavat jo yleisöä

Messualueen kohteiden ja yleisten alueiden rakentaminen Rykmentinpuistossa Tuusulassa edistyy normaalisti ja kohteet valmistuvat aikataulussa. Elokuun asuntomessuilla esitellään kyläkaupunki, jossa yhdistyy sekä tiiviin että luonnonläheisen asumisen piirteitä. Kyläkaupunki on rakennettu kaupunkimaisesti ja aluetta ympäröivät vehreät yhtenäiset viheralueet.

Rykmentinpuiston messualueelle on rakennettu monipuolisesti erilaisia asumisen ratkaisuja.

“Messuilla on mahdollisuus tutustua pienille tonteille toteutettuihin kaupunkimaisiin pientaloihin. Ensimmäistä kertaa asuntomessujen historiassa näytteillä on myös townhouse-koteja, jotka monipuolistavat alueen ilmettä. Messualueelle nousee myös kerrostaloasuntoja, joihin on tuotu mukaan uudenlaisia asumisen palveluita”, kuvailee projektipäällikkö Riikka Uusikulku.

Kyläkaupunki on myös yhteisöllinen paikka asua. Yhteisöllisyyttä on tuettua monin keinoin: se näkyy mm. yhteisinä pihasaunoina, kasvihuoneina, etätyötiloina, aukiomaisina katuina ja viljelyspalstoina. Keskelle messualuetta nousee lasten ja ikäihmisten jakama kortteli, jossa on tarjolla päiväkoti ja ikäihmisten asumista. Messualueen laidalle on perustettu puisto, jossa asukkaat voivat kohdata toisiaan vapaa-ajanvieton ja harrastusten parissa.

Messualueella ja sen välittömässä läheisyydessä pääsee myös nauttimaan taiteesta. Rykmentinpuistossa on oma taideohjelma, jonka pottia ovat kartoittaneet messualueen tuottajamuotoiset rakentajat ja Tuusulan kunta.

Sisustuksessa näkyy skandinaavisuus japanilaisella tvistillä

Tuusulan messukohteiden sisustuksessa on vahvasti esillä skandinaavisuus, mutta uniikilla ominaisuudella varustettuna. Sisustussuunnittelija Malla Tapio kertoo, että kyseisellä tyylisuunnalla on kansainvälisestikin tunnistettu nimi “japandi”.

“Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden. Sille on ominaista harmonia, jossa vaalea värimaailma on yhdistyy pehmeisiin luonnollisiin sävyihin. Selkeään arkkitehtuuriin tuodaan kontrastia irtokalusteiden pyöreillä “pesämäisillä muodoilla” ja tekstiilien tekstuureilla”, kuvailee Malla Tapio ja jatkaa, että kaikesta huokuu kodin tärkeys turvasatamana, jossa on hyvä olla.

Toinen sisustustrendi mikä nousee Tuusulassa esiin on ekologisuus.

“Nyt kotimaisuus on arvossaan. Päästövapaat, turvalliset, jäljitettävän tuotannon tuotteet, ja pitkäikäiset laadukkaat tuotteet ovat nyt tärkeässä roolissa, kuten myös helppohoitoisuus ja huolettavuus.”

Puurakentaminen näkyy niin ulko- kuin sisätiloissa, pinnoissa kuin tilanjakajinakin mm. rimoituksina.
“Erityisesti käsityön jälki saa nyt näkyä ja mittatilaustyöstä ollaan valmiita maksamaan”, lisää Malla Tapio vinkkilistaan mihin kannattaa kiinnittää huomiota Tuusulan kohteissa vierailtaessa.

Vastuullisuus näkyy niin energiaratkaisuissa kuin rakennusmateriaaleissa

Rykmentinpuistosta on rakennettu monin tavoin kestävää asuinaluetta. Messualue nousee Tuusulan keskustan tuntumaan palveluiden ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. Entisestä varuskunta-alueesta on muodostumassa uusi merkittävä asuinalue, josta esimakua antaa lähes 100 asunnon asuntomessualue.
Messukohteiden vastuullisuuteen liittyvät valinnat rakennusmateriaaleista ja energiaratkaisuista lähtien nousevat erityiseen rooliin.

“Alueen energiaratkaisuihin on kiinnitetty alusta lähtien erityistä huomiota ja moni messukohde hyödyntääkin energiaa ilmasta, auringosta tai maasta. Messualueella on paljon puurakentamista ja kestävät valinnat näkyvät myös messukotien materiaalivalinnoissa. Kaikista messukohteista on laskettu hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki”, kertoo Heikki Vuorenpää.

Viiden vuoden yhteistyöprojekti valmistuu

Messutapahtuman rakentuminen on ollut viiden vuoden projekti, jonka aikana Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Tuusulan kunnan organisaatiot ovat tehneet tiivistä yhteistyötä. Asuntomessualue on ollut lähtölaukaus koko Rykmentinpuiston rakentamiselle. Tulevaisuudessa Rykmentinpuisto on koti jopa 15 000 asukkaalle. Seuraavan kyläkaupungin rakentaminen messualueen naapuriin on alkamassa lähitulevaisuudessa. Alue on yksi Helsingin seudun suurimmista aluerakentamishankkeista.

“Hyrylän palvelut ovat Rykmentinpuistoon jo tässä ensi vaiheessa muuttavien helposti saavutettavista. Läheltä löytyvät niin kaupat, kirjasto, uimahalli kuin urheilukeskus, josta on muotoutumassa yksi Uudenmaan parhaista. Alueelle rakennetaan myös uusia palveluita, kuten esimerkiksi koulukampus, päiväkoteja ja ikäihmisten hoivayksikkö. Alue yhdistää parhaimpia puolia asumisessa: on monipuolisuutta, luonnonläheisyyttä ja hyvät palvelut”, pormestari Arto Lindberg kertoo tyytyväisenä.

Asuntomessuja jo 50 vuotta

Jo 50 vuoden ajan eri paikkakuntien messualueille on noussut koteja, jotka ovat innostaneet ja inspiroineet suomalaisia. Ensimmäiset messukodit nousivat niinikään Tuusulaan vuonna 1970. Tänä vuonna Tuusulan asuntomessuilla esitellään monipuolista elämisen taidetta tulevaisuuden kyläkaupungissa, jossa on mahdollista asua eri elämänvaiheissa.

– Juhlimme tänä vuonna Asuntomessujen puolivuosisataista matkaa, jota on taivallettu yhdessä suomalaisten kanssa myötäeläen muutoksissa. Siksi tässä haasteellisessa tilanteessa haluamme omalta osaltamme tukea ja kannustaa suomalaisia jakamalla tietoa ja opastusta kanavissamme, sanoo Anna Tapio Osuuskunta Suomen Asuntomessuilta.

Asuntomessut järjestetään 3.-30.8.2020 Tuusulassa. Asuntomessut ovat avoinna tuona aikana joka päivä arkisin klo 12-20 ja viikonloppuisin klo 10-18, sekä pidennettynä iltana 21.8. klo 22 asti.

Lisätietoja:
Anna Tapio, toimitusjohtaja, Osuuskunta Suomen Asuntomessut, p. 040 717 1051, [email protected]
Heikki Vuorenpää, operatiivinen johtaja, Osuuskunta Suomen Asuntomessut, p. 050 531 6776, [email protected]
Arto Lindberg, pormestari, Tuusulan kunta, p. 040 314 3101, [email protected]
Riikka Uusikulku, projektipäällikkö, Tuusulan Asuntomessutoimisto, p. 040 314 3040, [email protected]