Tulevaisuus on täällä kun älykkäät kodit tekevät tuloaan

Tällä viikolla Mikkelin asuntomessuilla vietetään tulevaisuusviikkoa. Tulevaisuuteen vahvasti liittyvät älykotijärjestelmät helpottavat arkea ja asumista.

Heti asuntomessualueen alkupäässä, AsukasAreenan vieressä on Telian älykoti, jossa esitellään jo nykyisiä ja tulevaisuudessa yleistyviä teknologisia ratkaisuja. Yksi tulevaisuuden älykkäistä ratkaisuista on älypeili.

lauri ylönen

 

Kuvassa Alvardagin  perustajakaksikko Lauri Ylönen ja Kimmo Ojanen Telian älykodissa esittelyssä olevan älypeilin edessä.

Ajatuksena älypeilissä on, että peiliin ilmestyy tärkeitä ilmoituksia ja muistutuksia perhekalenterista, säätilasta sekä esimerkiksi joukkoliikenteen aikatauluista. Peilin kautta on mahdollista käyttää eri palveluita kuten kotilääkäriä, postia, taksia, ravintolapalveluita, yhteiskäyttöautoa tai vaikka hoitaa ruokaostokset kotiin kuljetettuna. Kodin energiankulutusta voit seurata peilissä kasvavasta puusta. Mitä vihreämpi puu on, sitä taloudellisemmin ja ekologisemmin olet elänyt.

Telian älykodissa on myös muita Alvardagin ratkaisuja, kuten Passage-älykytkin jolla voi ohjata erilaisia kodin toimintoja. Äänikomennolla valittavaa tilaa kuten valaistusta, voi säätää hipaisukytkimellä. Samasta kytkimestä voit säätää myös mm. lämpötilaa ja äänenvoimakkuutta.

Älylukko puolestaan tunnistaa sinut puhelimesi avulla ja avaa sinulle oven. Lukko mahdollistaa myös kulunvalvonnan, eli voit saada ilmoituksen puhelimeesi kun lapsesi saapuu kotiin koulusta tai poistuu kotoa. Voit etäavata oven kännykästäsi esimerkiksi huoltomiehelle.

Älykkäämpi koti helpottaa arkea

Asuntomessuilla Mikkelin Kirkonvarkaudessa pääsee tutustumaan lukuisiin erilaisiin älykkään kodin ratkaisuihin. Älyä kodeissa edustavat muun muassa älykäs valaistus, äänentoistojärjestelmä, älylukot sekä asukkaiden arkea helpottavat kotiautomaatiojärjestelmät.

Katso alta listaus kohteista, joissa pääsee tutustumaan erilaisiin kotiautomaatio- ja älykotiratkaisuihin.

Kohde 3 Omatalo Ajatus

Lapsiperheen kodissa on CETHomen älykäs äänentoistojärjestelmä sekä Eken älykotijärjestelmä. Järjestelmän avulla seurataan sähkön kulutusta, säädetään ja ohjataan valaistusta, mitataan ulko- sekä sisälämpötilaa. Järjestelmän avulla hallitaan myös ulko-ovien älylukitusta sekä kodin muita turvalaitteita. Älykotia ohjataan älypuhelimelta, tabletilta tai tietokoneelta käsin.

Kohde 5 Talo Wave

Upea arkkitehtuuri kätkee sisäänsä Sonoksen langattoman äänentoistojärjestelmän, joka toimii halutessa samaan aikaan useassa kodin eri huoneessa. Kotiautomaatiosta vastaa ABB:n free @ home -järjestelmä, joka ohjaa kodin älykästä valaistusta, verhoja ja talotekniikkaa. Yksi napinpainallus ja kodin kaikki valot sekä standby-tilassa olevat laitteet sammuvat. Pyykkikone pyörii edullisemman sähkön aikana ja pääset itse valitsemaan, milloin lämmitys kytkeytyy päälle.

Moderni kotiautomaatio tuo asumiseen mukavuutta ja huolettomuutta. Elämä helpottuu, kun kodin toimintoja on mahdollista seurata ja ohjata myös etänä. Automaatio merkitsee myös energiankäytön tehostumista ja sen kautta pienentää energiakustannuksia, toimialajohtaja Harri Liukku ABB:ltä sanoo.

Kohde 6 Talo Harmaja Saimaa

Kodin piharakennuksessa on urheilullisen perheen ikioma kuntosali. Kodin yhteinen audiojärjestelmä mahdollistaa musiikin kuuntelun myös treenatessa.

Kohde 8 Villa Saimaanhelmi

Modernissa hirsitalossa on muun muassa Verisuren turvajärjestelmä, Cozifyn älykotijärjestelmä sekä Philipsin älykäs valaistus. Lisäksi kotiin on suunniteltu oma äänimaailmansa, jota ohjataan niin ikään älykotijärjestelmän kautta.

Kohde 12 Villa Ankkuri

Kodissa on Fidelixin älykäs automaatiojärjestelmä. Järjestelmään kuuluu kotiin asetettava kosketusnäyttö, jonka avulla seurataan muun muassa sähkön- ja vedenkulutusta sekä säädetään ilmanvaihtoa, ulkovalaistusta, viilennystä sekä lämmitystä. Toimintoja ohjataan mobiililaitteella tai kiinteällä järjestelmän omalla, isolla kosketusnäytöllä.

Kohde 13 Saimaan Aava

Valoisassa kodissa toimii CEThomen langaton äänentoistojärjestelmä, joka yhdistää olohuoneen, ruokailutilan, keittiön, saunan ja terassin. Verisuren kodinturvajärjestelmää ohjataan mobiililaitteella.

Kohde 15 Fiskarhedenvillan Ajaton

Viisihenkisen lapsiperheen kodissa on muun muassa mobiililaitteella ohjattava CEThome-äänentoistojärjestelmä.

Kohde 18 Casa WelliKulho

Kodissa on muun muassa ABB:n free @ home -kotiautomaatiojärjestelmä, Abloyn Yale Doorman -älylukitus sekä Verisuren turvajärjestelmä.

Kohde 23 Talo Vahvaselkä

Kodissa on ABB:n free @ home -kotiautomaatiojärjestelmä, jolla voidaan muun muassa seurata veden- ja sähkönkulutusta, hallinnoida älykästä valaistusta sekä säätää kaihtimia ja verhoja.

Kohde 25 Ankkuriranta

Mikkelin kaupungin vuokrataloissa asukkaat pääsevät seuraamaan vedenkulutustaan reaaliaikaisesti Fidelixin kotiautomaatiojärjestelmän kautta. Jokaisen kodin olohuoneen seinässä on kiinteä 3,5 tuuman kosketusnäyttö, jolta asukas pystyy muun muassa seuraamaan suihkussa käytettyä vettä sekä säätämään lämpötiloja ja ilmastoinnin tehoa. Ankkurirannassa käyttövesi lämmitetään aurinkoenergialla.

Kohde 28 Opaali

Opaali on Esedun rakennusalan opiskelijatyönä tehty moduulitalo. Taloon on asennettu anturointi- ja automaatiojärjestelmä. Mittausjärjestelmien avulla tutkitaan talon ilmanlaatua, lämpötilaa ja kosteutta. Talon ohessa on Kaakkois-­Suomen ammattikorkeakoulun talotekniikan MODLAB-tutkimusympäristö, jossa esitellään messujen ajan havainnollisesti mittausjärjestelmien tuottamaa tietoa. Kohteessa hyödynnetään myös aurinkoenergiaa aurinkopaneelein.

Kohde 29 Fortum-talo

Pieni, energiatehokas älykoti kätkee sisäänsä muun muassa Fortumin aurinkopaneelit, Sonnen akkujärjestelmän, Smart Living -kotiautomaatio- ja kodinturvajärjestelmän, sähköauton latauspisteen sekä muita kodin älykkäitä energiaratkaisuja.

Asuntomessut Mikkelissä jatkuvat 13.8. saakka. Tervetuloa  tutustumaan kodin älykkäisiin ratkaisuihin!

messualue