Trendikäs metsäpuutarha tarjoaa rauhoittumisen paikan – näin luot sellaisen omaan pihaan

Metsäpuutarha on paitsi helppohoitoinen, mutta antaa myös asukkaalleen paljon.

Kukkivat mustikanvarvut, laulavat linnut ja soliseva puro – pelkästään mielikuvan avulla voi löytää itselleen rauhoittavan paikan. Tätä kaikkea – ja paljon enemmänkin – voidaan luoda myös omaan kotiin metsäpuutarhalla.

Trendikäs metsäpuutarha on tällä hetkellä todella suosittu, eikä mikään ihme. Luonnolla on tutkitusti valtava merkitys ihmisen hyvinvointiin: vain hetki metsän siimeksessä voi vähentää stressin tunnetta. Unohtamatta puutarhaharrastuksen mukanaan tuomaa hyötyliikuntaa ja raitista ulkoilmaa. Moni työskentelee sisätiloissa istuen, jolloin puutarhaharrastus voi olla rentouttava tapa palautua työviikon kiireistä.

Metsäpuutarha kunnioittaa aina ympäröivää luontoaan, ja syntyy parhaimmillaan uudelle tontille jo rakennusvaiheessa, kun tontin valmis metsäinen pohja säilytetään. Metsäpuutarhan voi kuitenkin luoda myös valmiiseen pihaan. Tällöin pihan pohja syntyy esimerkiksi kuntasta.

– Usein piha mielletään koostuvan nurmikosta, pensaista ja puista. Piha voi kuitenkin olla paljon muutakin, sanoo puistopuutarhuri ja suunnitteluhortonomi Tuula Hyvärinen.

Metsäpuutarhojen suosio liittynee vahvasti ihmisten kaipuuseen luonnon ääreen. Metsämäinen puutarha sopiikin oivasti myös kaupunkikotiin.

– Rauhoittavuus on varmaan se, mitä ihmiset metsästä hakevat. Metsäpuutarhassa viihtyvät linnut ja vuodenajat näkyvät. Hiljaisuus on mielettömän ihanaa. Metsä myös suodattaa ääniä ja hulevesiä, Hyvärinen sanoo.

Vaivaton, huoleton metsäpuutarha

Kun metsäpuutarhaa lähdetään suunnittelemaan, kannattaa aina ottaa huomioon ympäröivä metsä. Jos alueen metsä on pääosin havumetsää, metsäpuutarhassakin tulisi suosia havumetsän kasveja.

Metsäpuutarhanhoito on varsin vaivatonta, minkä vuoksi se sopii loistavasti helppohoitoisuutta kaipaavalle. Pihanurmikon leikkuun, haravoinnin ja jopa kastelun sekä lannoittamisen voi unohtaa. Metsäpuutarhaan voidaan kuitenkin myös istuttaa monenlaisia kukkivia kasveja sekä hyötykasveja.

– Muun muassa havukasvit, köynnöshortensia, pensasmustikka, vuokot, kielot ja saniaiset sopivat metsäpuutarhaan. Mikseivät myös marjapensaat ja yrtit, Hyvärinen sanoo.

Metsäpuutarhan maastosta riippuen voidaan puutarhaan luoda myös puroja tai käyttää valmiita vesiaiheita, joilla syvennetään puutarhan äänimaailmaa. Puutarhaan voidaan lisäksi luoda polkuja.

Hyvärinen kehottaa huomioimaan metsäpuutarhan suunnittelussa auringon paisteen eri vuorokauden aikoina, ja suunnitella oleskelualueet puutarhaan niiden mukaisesti.

Aito tunnelma syntyy helposti

Mikkelissä tulevan kesän asuntomessualueella Kirkonvarkaudessa luonto on vahvasti läsnä. Alueella on säilytetty pitkälti luonnontilaisia metsäalueita. Esimerkiksi tontin pohjia räjäytellessä syntyneitä kivilohkareita on hyödynnetty tonttien pihoilla. Puutarhamaisuutta on puolestaan tuotu istutuksilla ja poluilla.

Luonnon kunnioittaminen ja säilyttäminen alkuperäisessä tilassaan on metsäpuutarhassa tärkeää. Esimerkiksi Mikkelissä uuden asuinalueen asukkeihin kuului jo ennestään rauhoitetut liito-oravat, joiden kulkureitit on säilytetty uudellakin asuinalueella.

Parhaimmillaan metsäpuutarha tarjoaa asukkaalleen rauhoittavan, rentouttavan paikan, joka tarjoaa virikkeitä kaikille aisteille. Näin syntyy aito tunne, että oltaisiinkin metsän keskellä.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/trendikas-metsapuutarha-tarjoaa-rauhoittumisen-paikan-nain-luot-sellaisen-omaan-pihaan/6453940