Toimiva keittiö on ekotehokas, ergonominen ja käyttäjänsä näköinen

Asuntomessuilla Tampereella vietetään tällä viikolla keittiöiden teemaviikkoa. Messukohteiden keittiöihin on mahdollista tutustua jo Asuntomessujen verkkosivuilla, joista löytyy monipuolista ja yksityiskohtaista tietoa kohteiden keittiöistä ja arviot niiden toimivuudesta. Teemaviikon aikana asuntomessuvieraille tarjotaan myös maksutonta keittiöneuvontaa.

Messukeittiöiden toimivuutta on arvioinut verkkosivuille Työtehoseura.  Puolueettomiin arvioihin on kirjattu jokaisen keittiön hyvät ja huonot puolet.

– Toimiva keittiö on käytännöllinen, mutta myös esteettinen ja sopii juuri kyseisen perheen tarpeisiin. Keittiösuunnittelu lähtee aina asiakkaan lähtökohdista ja toiveista. Toimivassa keittiössä on kuitenkin olemassa tietyt perussäännöt, jotka sopivat kaikille, kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta, yksi messukeittiöiden neljästä arvioijasta.

Esteettömyys ja elinkaariajattelu tärkeitä

Keittiöiden arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa työtasojen ja laskutilan riittävyys, kodinkoneiden ergonominen sijoittelu ja energiatehokkuus, säilytysratkaisut, jätteiden lajittelu ja kierrätyksen huomioiminen sekä tilan valoisuus ja koko.

– Toimiva keittiö on myös esteetön keittiö. Esteettömyyden lisäksi tärkeitä asioita ovat elinkaariajattelu ja ekotehokkuus, Marjomaa sanoo.

Arviointien mukaan esteettömyys on huomioitu keittiöissä erityisesti kohteessa 22 (Ruislaine) ja kohteessa 35 (PikkuPuu). Kierrätyksen ja toimivan jätelajittelun huomioimisesta raati on antanut kiitosta kohteille 13 (Terca tiilitalo Mustikka), 27 (Aeroc-kivitalo Louhi) ja 32 (Käpylä 163). Kohde 20 (Estelle) ja kohde 24 (Aurinko-Tuulia) ovat puolestaan saaneet raadilta plus-maininnat kodinkoneiden A-energiatehokkuusluokasta.

Marjomaan mukaan usealle messukeittiölle on yhteistä keittiösaareke ja keittiön avautuminen oleskelutilaan. Tilavuus sekä keittiön ja oleskelutilan luonteva sulautuminen ovatkin arvioitu kohteiden 11 (Hailuoto 153), 24 (Kastelli Woodpecker), 28 (Talo Korko) ja 29 (Lantti-talo) eduiksi.
Ergonomian kannalta keittiössä on hyvä huomioida kodinkoneiden sopiva korkeus. Ekotehokkuutta ajatellen astianpesukonetta tai uunia ei tulisi laittaa kylmälaitteiden viereen.

Keittiöneuvonnasta vinkkejä omaan keittiöön

Keittiöteemaviikon aikana Työtehoseura tarjoaa asuntomessuvieraille maksutonta ja monipuolista keittiöneuvontaa Rakennushallissa sijaitsevassa keittiöneuvontapisteessä. Marjomaan mukaan moni neuvontapisteessä käynyt on tullut messuille juuri keittiöiden takia.

– On hienoa, että ihmiset ovat tulleet tänne pohjapiirustusten kanssa. Talon suunnitteluvaiheessa he voivat vielä vaikuttaa paljon keittiöratkaisuihin, kun vielä ei ole päätetty vesipisteiden, hormiston tai ikkunoiden paikkoja. Olemme yhdessä katsoneet, mitä voisi tehdä vielä paremmin tai onko jotakin ongelmakohtaa.

– Keittiöön voi tulla joku suunnittelumoka: ovet aukeavat väärään suuntaa tai vesipiste on eri seinällä keittopisteestä. Sitten sitä törmää päivittäin siihen suunnitteluvirheeseen ja alkaa harmittaa. Siksi olisi hyvä ihan oikeasti suunnitella keittiö toimivaksi ja turvalliseksi. Jälkeenpäin muutosten tekeminen voi olla hankalaa.

Marjomaan mukaan neuvontapisteessä käyneitä ovat kiinnostaneet materiaalivalinnat sekä erityisesti keittiön saarekeratkaisut ja niiden toimivuus. Keittiösaareketta haluavien on hyvä muistaa riittävä kulkutila ja miettiä vesipisteen tarpeellisuutta, jos kyseessä on keittosaareke.   

– Meitä kannattaa lähestyä kaikenlaisissa keittiöön liittyvissä asioissa. Meillä on asiantuntemusta myös kodinkoneista. Monet ovat kiertäneet ensin messukohteet, ja sen jälkeen olemme keskustelleet keittiöratkaisuista, Marjomaa kertoo.

Teemaviikon jälkeen keittiöneuvontapisteessä on tarjolla aiheeseen liittyvää opastusmateriaalia.  

Nykykeittiöt helpompi suunnitella toimiviksi

Tiistaina Asuntomessuilla Sami Garamin kokkishowssa vieraillut tv-kokki ja ruokatoimittaja Teresa Välimäki on iloinen, että nykykeittiöt on mahdollista suunnitella funktionaalisiksi:  

– Esimerkiksi tasot ovat aiemmin olleet standardikorkuisia, mutta nykyään niitä saa asennettua pituuden mukaan korkeammiksi tai matalammiksi. Tärkeintä on sijoittaa kodinkoneet loogisiin paikkoihin. Jos huuhtelee astioita tiskialtaassa, on loogista, että tiskikone on lähellä. Jos taas uuni on työskentelytasolla, ei tarvitse kyykistyä.

Myös hyvät säilytysratkaisut ovat Välimäelle tärkeitä toimivassa keittiössä.

– Nykyään on tarjolla hyviä laatikostoja. Vaikkapa mausteille löytyy oma laatikko, johon purkit saa pötkölleen niin, että näkee heti, mitä niissä on. Perinteinen paikka liesituulettimen päällä, jossa mausteet hikoilevat, on huonoin mahdollinen. Veitsillekin on nykyään hienoja seinämagneetteja, joissa ne säilyvät ilman, että terät menevät pilalle.


Lue lisää keittiöistä ja teemaviikosta:
www.vanha.asuntomessut.fi/tampere-2012/keittiot

Lisätietoja:
Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa, p. 044 714 3698