Digitaalisten ratkaisujen tuottaja Digitalist Group veti ideointisession Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumassa Helsingissä.
Kun ryhmä ennestään tuntemattomia henkilöitä laitetaan tunniksi ideoimaan tulevaisuuden asumista, alkaa innovaatiota putoilla kuin sieniä sateella. Tämä selvisi Jätkäsaaren kaupunkielämää -tapahtuman työpajassa aiemmin tässä kuussa.
Miten vähentää kerrostaloissa yksinäisyyttä tai ruokahävikkiä? Muun muassa näihin haasteisiin löytyi ratkaisuja pikaisessa ajatushautomossa Asuntomessujen Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumassa.
Digitaalisten ratkaisujen tuottaja Digitalist Group veti Living as a Service-aiheisen session, jossa luokallinen ihmisiä jaettiin ryhmiin. Kukin sai avukseen työkalupakin, jonka avulla selvittää miten kuvitteellisen asuinyhteisön yhteistä viihtyvyyttä voitaisiin parantaa. Pakissa oli paperia, kynä ja valmiiksi mietittyjä elementtejä liittyen muun muassa asukkaan työtilanteeseen ja mieltymyksiin.
– Miettikää henkilö, hänen ikänsä ja työtilanteensa. Alkakaa rakentaa hänelle sopivaa taloa. Miettikää mitä laitteita hän tarvitsee kotonaan, opasti yksi ajatuspajan vetäjistä, Karoline Kwon Digitalist Groupista.
Konkreettisilla apukeinoilla ja hellävaraisesti ”pakotettuna” ideoita alkoi syntyä. Asiaa vauhditti osaltaan pöydällä aikaa mittaava kello: kullekin osa-alueelle annettiin pari minuuttia ideointiaikaa.
Yksi ryhmistä pohti liikenteen järjestelyä ja parkkipaikkojen sijoittelua:
– Haluavatko ihmiset edes omistaa autoja tulevaisuudessa?
Villeimmissä visioissa asunto muuttuu asukkaan tarpeiden mukaan.
– Asukkaan ei tarvitse omistaa yhtään mitään, hänellä voisi olla kerrostalossa vain makuuhuone. Yhteisissä tiloissa hän voisi käyttää muun muassa keittiötä, uima-allasta ja olohuonetta, yksi ryhmistä esittää.
Kun tulokset esitellään tunnin päästä, alkaa kuulostaa siltä, että tästä olisi hyvä ponnistaa isompaankin projektiin.
– Asukkaiden Tender Tinder palvelu, jossa samanhenkiset asukkaat löytävät toisensa ja voivat viettää aikaa yhdessä. Left over lunch -palvelu, jossa asukkaat voivat jakaa yli jääneen ruuan keskenään. Hologrammilaite, jolla yksin asuva voi tavata kotonaan kaukana asuvia ystäviä, esittelivät ryhmät ideoitaan.
Digitalist Groupin ideapajassa heiteltyjä ideoita tulevaisuuden asumisesta:
- ”Korttelilla oma pistesysteeminsä, jossa esimerkiksi yhteisiä istutuksia hoitamalla voi ansaita pisteitä. Niillä voi vaikkapa ”ostaa” pyöränhuoltoa toiselta naapurilta.”
- ”Yhteinen ravintola, jossa asukkaat tekevät ammattikokin kanssa ruokaa isommalle porukalle ja syödään yhdessä.”
- ”Tekoälyn pyörittämiä applikaatioita, joihin asukkaat syöttävät tietoja, ja joka auttaa samanhenkisiä asukkaita löytämään toisensa.”
- ”Aktiivisten eläkeläisten ja nuorten vanhempien rinki, jossa voidaan tarjota puolin ja toisin apua esimerkiksi lasten hoidossa tai kaupassa käymisessä.”
Asukkaiden yksinäisyys herätti ajattelemaan
Yksi monessa ryhmässä esiin nousseista teemoista oli yksinäisyyden vähentäminen, johon kehiteltiin muun muassa applikaatioita, joilla asukkaat voisivat tutustua toisiinsa. Asukkaat voisivat tutustua kiinnostuksen kohteidensa mukaan ja järjestää esimerkiksi leffailtoja, harventaa pensaita tai ulkoiluttaa koiria yhdessä.
Digitalist Groupin vetämään ideapajaan osallistunut opiskelija Juha-Pekka Ahvenainen suhtautui metodiin varovaisen kiinnostuneesti.
– Monet ideoista ovat hyviä, mutta saattaa viedä aikaa ennen kuin sellaisia saadaan käytäntöön. Asuintaloissa on monenlaisia persoonia ja vaatii työtä päästä yhteiseen näkemykseen siitä millaisia toimintamuotoja suurin osa olisi valmis ottamaan vastaan, Ahvenainen pohdiskelee.
Myös Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala osallistui ideointiin.
– Yhdessä tekeminen näytti tässäkin tilaisuudessa voimansa. Ryhmässä ideointi tuottaa aina uusia ajatuksia ja avauksia, joihin todennäköisesti yksilötasolla ei päästäisi. Hienoa päästä haastamaan omat ajatuksensa tässä ryhmässä, Tuomaala tiivisti silmiä avaavan kokemuksensa.
Alkuperäisen jutun on kirjoittanut Sanna Pietiläinen, MTV.