Tiedätkö, mitä kodin automatisointi tarkoittaa? ”Kotona tapahtuu jotain, vaikka asukkaat eivät olisi paikalla”

Kotiautomaatiot ja älykkäät kodit tulevat yleistymään lähivuosina Suomessa vauhdilla.

Miltä tuntuisi, jos koti tunnistaisi sinut astuessasi huoneeseen ja sytyttäisi valot puolestasi? Tai jos kodin saisi valjastettua kevyellä tabletin näytön hipaisulla juhlatunnelmaan?

Vaikka älykodeista puhutaan usein tulevaisuuden maalailujen yhteydessä, on kodin toimintojen automatisoivia ratkaisuja tarjottu Suomessakin jo parinkymmenen vuoden ajan. Yksi Suomessa jo pitkään automaatiota tarjonneita yrityksiä on teknologiakonserni ABB.

Ensimmäisiä automatisoituja koteja rakennettiin Suomessa jo 1990-luvulla. Tuolloin älykoti oli vielä melko tuore käsite, joka viittasi kauas tulevaisuuteen.

ABB:n rakennusteollisuuden myyntijohtaja Harri Liukku puhuukin älykodin sijaan ennemmin kotiautomaatiosta.

– Kotiautomaatio on laajempi käsite kuin älykoti. Älykoti voi olla jokin älykäs kodinkone, mutta automaatio jo sanana merkitsee sitä, että kotona tapahtuu jotain, vaikka asukkaat eivät olisi edes paikalla, Liukku selventää, selventää Liukku.

Älykodin koostuessa keskenään keskustelevista laitteista, kotiautomaatio voi puolestaan mitata ja säätää talotekniikkaan liittyviä ominaisuuksia. Merkittävä ero älykodin ja kotiautomaation välillä on myös se, että automaatio ei välttämättä vaadi nettiyhteyttä toimiakseen.

Liukku arvelee, että älykkyys voi tulla osaksi suomalaisten arkea rymisten jopa seuraavan viiden vuoden aikana.

– Teknologia menee nyt lujaa eteenpäin. Kiinnostus on myös selvästi parin viime vuoden aikana kasvanut kuluttajien keskuudessa. Talotehtailla alkaa olla jo paine tarjota kotiautomaatioratkaisuja.

”Tilanteita” luomalla helpompaa arkea

Lähes kaikki kotiin liittyvä talotekniikka valaistuksesta lämmitykseen ja verhojen asennosta aurinkosähkökeräimiin voidaan automatisoida. Automatisointi tapahtuu yksinkertaisesti niin, että kodin sähköverkko liitetään älykkääseen järjestelmään.

Linkittämällä eri toimintoja, voidaan luoda monimutkaisempia tilanteita. Tilanne voisi tarkoittaa vaikkapa sopivaa valaistusta, lämpötilaa, ilmanvaihdon voimakkuutta ja verhojen ja kaihdinten asentoa.

Juhlia varten voisi näin luoda tunnelmavalaistuksen ja säätää ilmanvaihdon maksimille. Lomamatkan ajaksi kodin voisi ajastaa verhojen ja valaistuksen avulla näyttämään asutulta pitkin päivää, vaikka ketään ei olisikaan kotona. Aamupalalle voidaan valita lempeästi päivään herättelevä kirkas valaistus; illaksi pehmeämpi, lämmin valaistus.

– Asukas voi muokata tilanteita, tallentaa uusia ja nimetä niitä. Tilanteiden avulla saa arkeen todella paljon mukavuutta ja helppoutta, Liukku kertoo.

Automaatiojärjestelmää ohjataan tavallisesti mobiililaitteelle ladattavalla sovelluksella. Komentoja voi antaa kodille myös ääniohjauksella – tosin toistaiseksi ei vielä suomenkielellä.

Ideana on nimenomaan se, että kaikki tekniikka toimii soljuvasti, huomaamatta. Automatisoitua kotia voikin olla vaikea tunnistaa niin sanotusta tavallisesta kodista: älykäs pistorasia ei poikkea ulkonäöltään tavallisesta, eikä valaisinten lamppuja tarvitse vaihtaa uusiin automaatiota hankkiessa.

– Automatiikka näkyy vain silloin, jos asukas laittaa jonkin tilanteen päälle. Esimerkiksi toiset valot himmenevät, toiset menevät päälle ja verhot sulkeutuvat, Liukku sanoo.

Tutustu ”automaattiseen arkeen” Mikkelissä!

Asuntomessut Mikkelissä esittelee tänä kesänä useita upeita kohteita, joissa on hyödynnetty arkea helpottavia kotiautomaatioratkaisuja.

Kotiautomaatioon pääsee tutustumaan ainakin kohteissa Talo Wave, Casa Wellikulho ja Talo Vahvaselkä.

Mikkelin Asuntomessut järjestetään 14.7.13.8.2017.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/tiedatko-mita-kodin-automatisointi-tarkoittaa-kotona-tapahtuu-jotain-vaikka-asukkaat-eivat-olisi-paikalla/6478304