Tervatonttuja Neristanissa

Vanhakaupunki Neristanista kotoisin oleva Tervatonttu piipahti Asuntomessuilla.

Olettekos ennen kuulleet, että Kokkolassa on elänyt aivan oma tonttulajinsa, tervatonttu? Perimätiedon mukaan tontut elelivät Kokkolassa suurin piirtein vuosina 1560–1805 ja heitä liikuskeli enimmäkseen tervahautojen läheisyydessä. Täysikasvuisen tontun pituus oli noin 7 cm ja nimensä mukaisesti selkeä tuntomerkki oli vahva tervanhaju sekä mustat kädet ja jalat. Laivoja ahkerasti tervanneilla tontuilla oli naama ja parta usein tervassa. Suurin osa tontuista hävisi 1714 isonvihan alkaessa eikä tontuista ole tehty enää tuoreita havaintoja vuoden 1805 tulipalon jälkeen.


”Olemme harvinaisia”

Sisarukset Vilma 10 v. ja Väinö 7 v. Honkala herättivät tontut eloon. Antiikkiliike Puu-min pihapiirissä (Isokatu 29, lähestulkoon Knapen taloa vastapäätä), Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa Vilma ja Väinö myyvät itse tekemiään uniikkitonttuja. Jokainen tonttu on omassa pienessä puulaatikossaan kirkkaan pleksin takana suojassa. Pleksiin on kaiverrettu ”Tervatonttu – Neristan, Kokkola” ja mukana seuraa tonttujen tarina pienessä kortissa, jonka kannessa lukee: ”Olemme harvinaisia”.


Nuorna se on vitsa väännettävä. Kokkola on tunnetusti yrittäjähenkinen kaupunki.
Vilma 10 v. ja Väinö 7 v. pistivät Asuntomessujen ajaksi PUU-MIn pihalle
tonttukaupan pystyyn.


Tonttuja on kaikkiaan 83 ja jokaisella on oma tarinansa, jonka voi lukea osoitteessa www.tervatonttu.fi. Vielä eivät tarinat netissä ole, sillä Vilman ja Väinön on pitänyt kesän aikana ehtiä myös uida ja käydä mummulassa, mutta syksyn aikana nettisivuilla julkaistaan jokaisen tontun tarina ja kartasta näkee paikan, mistäpäin Kokkolaa kukin tonttu on löytynyt. Aitoja, numeroituja keräilykappaleita!


Joulutontuista jalostetut

Idea tontuista syntyi, kun Vilma ja Väinö askartelivat viime joulun alla joulutonttuja lahjaksi kummeille ja ystäville. Komeiden joulutonttujen jälkeen ajatus jalostui aidoiksi, kokkolalaisiksi tervatontuiksi. Kuumaliimaa on kulunut eikä rakoiltakaan ole vältytty, kun tonttuja on tehty tosissaan. Keräilykappaleiden lisäksi lapset ovat askarrelleet myös saunaan tarkoitettuja tervatonttuja, joiden muheva parta on ehtaa tervanarua ja tuoksu aito!

Hyvä idea sai sponsorit liikkeelle. Tonttujen tekemistä ovat vanhempien lisäksi tukeneet myös Kokkolan Matkailu, Aaltopuu Oy, Aamunsalo ja Välikankaan kirjapaino.

Johanna Rantanen

Artikkeli 30.7.2011