Tärkeiden harrastusten tuominen osaksi kodin sisustusta lisää viihtyisyyttä – innoitu näistä suomalaiskotien ideoista

Puutarhanhoito on suomalaisille kuudenneksi kiinnostavin tapa viettää vapaa-aikaa.

Suomalaisten mielekkäimmissä vapaa-ajanvietteissä korostuvat liikkuminen, luonnossa oleilu ja monipuoliset harrastukset. Kun oma unelmien koti päästään toteuttamaan alusta loppuun itse, saadaan toteuttaa myös kaikkein tärkeimmille harrastuksille omat toimivat puitteensa.

Arjen keskellä suomalaisille tärkeän ajanvietteen tuovat ulkoilun ja monipuolisten liikuntaharrastusten jälkeen elokuvat, selviää Suomen Asuntomessujen teettämästä asukasbarometrista. Kolmanneksi mieluisin vapaa-ajanviete koostuu nimittäin kulttuurista. Tutkimuspäällikkö Kari Tervosen mukaan kulutukseen nähden erityisesti teatteri ja elokuvat ovat suomalaisille arjen keskellä hyvin tärkeitä. Kulttuuria kulutetaan enemmän kuin harrastetaan.

Myös puutarhanhoito ja pihatyöt nousevat tärkeysjärjestyksessä korkealle sijalle heti perheen ja ystävien kanssa vietetyn ajan jälkeen. Suomen ilmasto tarjoaakin ahkeralle pihapuuhastelijalle mukavaa ajanvietettä ja tehokasta hyötyliikuntaa ympäri vuoden.

Näin suomalaiset viettävät vapaa-aikansa mieluiten:

1. Lähiluonnossa liikkuminen ja ulkoilu

2. Muut liikuntaharrastukset

3. Kulttuuri

4. Lepääminen ja perheen kanssa oleskelu

5. Ystävien tapaaminen

6. Puutarha

7. Internet, pelit ja tv

8. Shoppailu

9. Ravintolat, baarit ja kahvilat

10. Käsityöt

Lähde: Suomen Asuntomessujen asukasbarometri

Kymmenen kiinnostavimman ja innostavimman ajanvietteen listalta löytyvät myös muun muassa käsityöt, pelaaminen sekä ruoka.

Harrastukset osana unelmien kodin suunnittelua

Kun jokin itselle tärkeä harrastus onnistutaan tuomaan osaksi omaa kotia, voidaan helposti lisätä myös kotona viihtymisen tunnetta. Haaveilussa voidaan lähteä liikkeelle vaikka pohtimalla, mitä kotona haluaisi tehdä enemmän, jos siihen olisi vain tilaa. Vastaavasti voidaan miettiä, mitä kaikkea kotona jo tekee paljon, mutta mille ei oikein löydy nykyisessä järjestyksessä toimivia tiloja.

Harrastuksille kannattaa suunnitella tila tai huone, joka taipuu moneen. Näin tila on aina käytössä, eikä hukkaneliöitä pääse syntymään. Kun tilaan hankkii myös tarpeeksi säilytyskalusteita, onnistuu tilan muokkaaminen hetkessä toiseksi, ja ylimääräiset tavarat saa järkevästi piiloon ja pois tieltä.

Jos harrastus vaatii erityispiirteitä huoneelta, satsaa niihin. Kaappitila on ehdoton käsityöharrastajalle, innokas leipuri tarvitsee paljon laskutilaa ja hyvä työskentelyvalo helpottaa kaikenlaista pikkupuuhastelua.

Mikkelin tulevan kesän asuntomessualueella asukkaat ovat päässeet esimerkillisen rohkeasti toteuttamaan omia asumisen unelmia. Aktiivisten, paljon harrastavien asukkaiden kodeissa tullaan näkemään muun muassa ilmajoogahuone, oma kuntosali ja golfaavan perheen puttausviheriö.

Villa Ankkuri -niminen koti nousee niin ikään Mikkelin messualueelle. Tulevan kotinsa nimen mukaisesti aktiivisen ja liikunnallisen perheen harrastuksiin kuuluu myös veneily. Perheen kotiin on suunniteltu myös veneteemainen huone, josta löytyy urheilullisen perheen palkinnoille sopivat kaapistot, lepotuolit rentoutumiseen sekä pari kuntoilulaitetta. Teema näkyy seinään teipatulla kuvalla merimaisemasta ja veneestä.

– Huoneesta pääsee saunaan, terassille, ulkoporealtaalle tai vaikka ulkona olevaan tynnyrisaunaan, kuvailee perheen äiti.

Sauna on paljon liikkuvalle perheelle tärkeä rentoutumisen paikka. Innoitus veneteemaisesta huoneesta lähti ajatuksesta yhdistää perheen jäsenten monipuoliset harrastukset yhteen tilaan.

– Harrastehuone on myös kokoontumispaikka urheiluystävien kanssa.

Elokuvaharrastaja satsaa elektroniikkaan

Toinen Mikkeliin valmistuvista kodeista, joissa perheen harrastukset on huomioitu uuden kodin suunnittelussa, on kahdelle aikuiselle suunniteltu Harmaja Saimaa. Pian valmistuvaan unelmakotiin suunniteltiin oman kuntosalin lisäksi myös ikioma elokuvahuone. Erillisestä piharakennuksesta löytyvän kuntosalin alakertaan syntyi suunnitteluvaiheessa perheen isännän kuvailema ”man cave”, josta löytyy myös oma keittiö ja wc.

Monikäyttöinen ja moneen taipuva tila tulee olemaan niin opiskelijaikäisten lasten kuin vanhempienkin elokuvahuone, jonne voidaan myös tarvittaessa majoittaa vieraat. Lisäksi kodissa on satsattu hyvään äänentoistojärjestelmään, joka mahdollistaa musiikin kuuntelun kodin jokaisessa huoneessa.

– Elokuvahuoneesta tulee löytymään hyvät äänentoistolaitteet sekä videotykki tai iso tv-näyttö. Nykyisestä kodistamme löytyy jo videotykki, joka on ollut ahkerassa käytössä. Tykkäämme katsoa elokuvia ja seurata urheilua, kertoo nimensä mukaisesti Saimaan rannalle valmistuvan kaksikerroksisen puutalo Harmaja Saimaan tuleva isäntä.

Varsinaisesti elokuvahuone ei ollut asukkaiden toiveissa se kaikkein tärkein, mutta suunnitteluvaiheessa sen huomattiin istuvan kodin tiloihin loistavasti.

Kesäkeittiö on ruoanlaittajan unelma

Myös ruoanlaitto on monelle Mikkeliin unelmiensa kotia rakentavalle perheelle tärkeää. Alueelta tulee löytymään erilaisia ja erilaisiin tarpeisiin soveltuvia kesäkeittiöitä, joissa ruoanlaitto yhdessä isommankin poppoon kanssa onnistuu kauniista säästä ja Saimaa-maisemista nauttien.

Yksi kohteista, jonka pihasuunnittelussa huomioitiin myös ruoanlaiton mahdollisuudet, on Sievitalon Tunturikoivu. Yksitasoisen omakotitalon pihasta haluttiin rennon ja mukavan oleilun mahdollistava kesäinen keidas. Perhe nauttii ruoanlaitosta ja haaveissa on perheen äidin mukaan osittain kiinteistä kalusteista koostuva grillailupaikka, jossa riittää myös laskutasoa. Pihamaalle on suunniteltu myös pergola.

– Tykkäämme viettää aikaa pihalla, ja tulevassa kodissa aurinko paistaa pihalle koko aamusta iltaan. Uudessa kodissa kesäkeittiö toteutetaan aluksi irtogrillillä. Meille tulee hyvinkin helppohoitoinen piha, jossa on paljon kivetystä. Toinen koiristamme nimittäin rakastaa kaivaa pihamaata! perheen äiti naurahtaa.

Perheen lemmikit onkin huomioitu siten, että kaikki pihan istutukset tehdään omiin altaisiinsa. Modernista ja yksinkertaisesta pihasta tulee löytymään myös muutama omenapuu.

Helppohoitoinen piha on suunnitteluhortonomi Tuula Hyvärisen käsialaa. Hyvärisen mukaan yhä useammin paljon kokkailevat pohtivat kesäkeittiön suunnittelussa myös talvikäyttöä. Esimerkiksi Tunturikoivun kohteessa saatetaan myöhemmin lisätä grillauspaikalle katos, joka mahdollistaa ruoanlaiton huonommallakin säällä.

 

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/tarkeiden-harrastusten-tuominen-osaksi-kodin-sisustusta-lisaa-viihtyisyytta-innoitu-naista-suomalaiskotien-ideoista/6448642