Taide uuden asuinalueen viihtyvyyttä edistämässä

Taide on yhä tutumpi ja halutumpi elementti arkiympäristössämme. Taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa ja sen koetaan parantavan turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Valtaosa rakennuttajista näkee, että taide lisää ostohalukkuutta, alueen arvostusta ja vähentää ilkivaltaa alueella.

Rykmentinpuistolla on oma taideohjelma, jota rahoitetaan prosenttiperiaatteella. Tuottajamuotoisia rakentajia velvoitetaan maksamaan tontinluovutuksen yhteydessä tontin myyntihinnan lisäksi 3 % taiderahaa taiderahastoon. Tuusulan kunta puolestaan luovuttaa rahaston 1,5 %:n myyntihintaa vastaavan summan.

Rykmentinpuiston taideohjelma valmistui 2017, ja sen on laatinut Frei Zimmer Oy. Taiderahaa on kertynyt tähän mennessä noin 0,7 milj. euroa. Ohjelman toteutumista ohjaa kunnan nimeämä taiteen ohjausryhmä.

”Tuusulassa tavoitteena on laatia taideohjelmat kaikkiin kuntakeskuksiin. Hyrylän keskustan taideohjelma on jo työn alla, ja myöhemmin taideohjelmat valmistellaan myös Jokelan ja Kellokosken kuntakeskuksiin. Kunkin alueen taideohjelmalla vahvistetaan alueen omia, luontaisia vetovoimatekijöitä”, kertoo Tuusulan taidemuseon intendentti Minna Tuominen.

Rykmentinpuiston asuntomessualueella ja sen tuntumassa vierailijat voivat tutustua seuraaviin taideteoksiin:

Auringonsilta, kuvanveistäjä Pekka Jylhä
Auringonsilta on auringonkukanmallinen, lähes yhdeksään metriin kohoava, jylhä teräsveistos ja samalla tärkeää kulkureittiä viitoittava katuvalaisin. Teoksesta on muodostunut lyhyessä ajassa Rykmentinpuiston maamerkki. Jylhän huomiota herättävä ympäristötaideteos sijaitsee asuntomessualueen läheisyydessä Rykmentin puistotien varrella.

Déjà Vu, taiteilija Michael Johansson (taideteoksen lopullinen nimi voi muuttua)
Berliinissä asuva ruotsalaissyntyinen Michael Johansson tuo alueelle kansainvälisen taidetuulahduksen paikalliseen kulttuuriin muokattuna. Kaksiosainen Déjà Vu -teos sijoittuu messualueen kevyen liikenteen väylän varteen väripilkuiksi ja maamerkiksi. Teos ovat kunnioitus paikalliselle varuskuntahistorialle, mutta tuo esiin myös ihmisten arkista elämää tutkivasti ja leikkisästi.

Teknoluonto I (2011) ja Observatorio (2008), taiteilija Kaisu Koivisto
Teokset Observatorio ja Teknoluonto I muistuttavat jättiläisen kokoisia sieniä, mutta kertovat myös ihmisen ja luonnon suhteesta. Sinkitetystä teräslangasta muotoillut sienet ovat kauniin houkuttelevia, mutta tällä kertaa ihmisen muovaamia. Ihmisten halu muokata ympäristöään liittyy aina myös luonnon muokkaamiseen, joka tiivistyy sienien jo vanhoista tarinoista tutuissa muodoissa. Teokset on sijoitettu Pikkukarhunniityn viljelypalstoille, istutusten lomaan.

Elementti (1968-75), Veistos (kuutioteema), Kasvavat dimensiot (1965) ja Rinnakkaisulottuvuus, taiteilija Lars-Gunnar Nordström
Suomalaisen, ei-esittävän ja konkreettisen taiteen uranuurtajan L-G Nordströmin (1924-2014) neljä teräsveistosta yllättävät tiukalla geometrisuudellaan kasvien täyttämien viljelyslaatikoiden lomasta. Pelkistetyt tutut muodot, neliöt ja suorakulmat, leikittelevät kilvan teosten liikkeen ja rytmiikan kanssa. Teoksista Elementti sijoitetaan sen pysyvälle paikalle Pikkukarhunaukiolle Asuntomessujen jälkeen. Teokset ovat L-G Nordströmin säätiön talletuksena Tuusulan taidemuseossa.

Taide on vallannut myös asuntomessualueen muuntamot ja roska-astiat. Tuusulan kunta ja sähkönjakeluyhtiö Caruna järjestivät 2018 Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoulun sekä Keudan Pekka Halosen akatemian oppilaille kutsukilpailun, jolla etsittiin ideoita puistomuuntamoiden julkisivuihin. Kilpailun kolme voittanutta teosta on toteutettu Asuntomessuille. Messualueen roska-astioihin on puolestaan ikuistettu kuvia Tuusulasta vuosikymmenten takaa.

”Taide on ollut vahva teema näillä Asuntomessuilla. On hienoa, että sitä on nyt alueella esillä monessa eri muodossa niin kodeissa kuin yleisillä alueilla”, Minna Tuominen toteaa.

 

POHDITTAVAA:

1. TAIDE ARKIYMPÄRISTÖSSÄMME on yhä tutumpi ja halutumpi elementti. Taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa. Sen koetaan myös parantavan turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Valtaosa rakennuttajista näkee, että taide lisää ostohalukkuutta, alueen arvostusta ja vähentää ilkivaltaa alueella.

2. TAIDEAARTEET messukodeissa ovat osa sisustusta ja kodinhenkeä. Taide näkyy messukodeissa monella tavalla, omistustaiteena mutta myös vuokrattuna. Taiteella on monessa kodissa paitsi esteettinen myös toiminnallinen funktio.

3. TAIDEOHJELMA Tuusulan Rykmentinpuistossa rahoitetaan prosenttiperiaatteella. Taiderahaa taiderahastoon maksavat sekä tuottajamuotoiset rakentajat että Tuusulan kunta. Taidetta sijoitetaan yleisille alueille kuten puistoihin, aukioille ja katujen varsille.

4. TUUSULAN RANTATIEN TAITEILIJAKODEISSA on mahdollista nauttia 1900-luvun alun taiteesta ja huvila-arkkitehtuurista. Rantatie on Tuusulan Asuntomessujen virallinen oheiskohde https://www.halosenniemi.fi/tuusulanjarvenrantatie

 

 

 

 

Lisätietoja: [email protected]