Taide näkyy Asuntomessuilla Mikkelissä kaikkialla

Mikkelin asuntomessukodeissa on paljon esillä erilaisia maalaustöitä, mutta myös veistoksia sekä puu- ja puutarhataidetta, johon ympäröivä luonto antaa puitteet. Alueen arkkitehtuuri ja Saimaan rannalle rakennettu asuinalue itsessään on kuin valtava kolmiulotteinen maalaus, jonka kumpuileva maasto paljastaa milloin rantaa, milloin kallioita ja milloin metsää.

Mikkelin kaupunki järjesti uutta Kirkonvarkauden asuinaluetta varten vuonna 2015 prosenttitaiteen kutsukilpailun, jonka molemmat voittajatyöt nähdään tulevilla Asuntomessuilla Mikkelissä. Isoja ulkotaideteoksia alueella on kaksi: toinen on Kaarina Kaikkosen Vasten Auringon siltaa ja toinen Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu.

”Taiteen tehtävä on herättää tunteita. Kutsutaidekilpailulla saimme näyttävät ja uniikilla tavalla asuinaluekokonaisuuteen soveltuvat teokset Kirkonvarkauteen. Uskon, että näistä teoksista puhutaan vielä pitkään”, Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen kertoo.

Asuinaluetta elävöittävät ulkotaideteokset on sijoitettu messusatamaan ja asuinalueiden keskivaiheilla sijaitsevaan Heinzen puistoon.

Kuvassa on toinen isoista ulkotaideteoksista, Kaarina Kaikkosen Vasten auringon siltaa. Kuva: Kuntatekniikka Oy.
Kuvassa Kaarina Kaikkosen Vasten auringon siltaa suunnitelmaluonnoksesta messusatamassa.

Kaarina Kaikkosen kivisistä portaista, alumiinista valetuista tuoleista ja valaisimista koostuva teos laskeutuu melko jyrkkää rinnettä messusataman osin luonnon muovaamaan kiviportaikkoon, aina Saimaan rannalle asti. Teoksen keskeinen elementti on valo, joten portaita voi ihailla vuodenajasta ja valaistusolosuhteista riippumatta ympärivuotisesti.

Teosta valmistellaan parhaillaan Kirkonvarkauden messusatamassa. Kuva: Kuntatekniikka Oy.
Teosta valmistellaan parhaillaan Kirkonvarkauden messusatamassa, enää puuttuvat valaisimet. Valaisinten asennus on parhaillaan käynnissä. Kuva: Kuntatekniikka Oy.

”Tuolit ovat sellaisia, että niissä voi todella istua ja ihailla edessä avautuvaa Saimaan maisemaa. Se on tarkoitettu kaikille rauhoittumisen paikaksi”, taiteilija Kaarina Kaikkonen kertoo.

Toinen voittajatyö, lähes 14 metrin korkeuteen kohoava massiivinen teos herättää varmasti sekin huomiota. Nimen taustalla on ajatus Zeuksen temppelissä
Fryygian Gordionissa sijainneesta myyttisestä Gordionin solmusta. Tunnetun tarinan mukaan Aleksanteri Suuri ratkaisi solmun lyömällä sen rikki miekallaan.

Toinen taidekilpailun voittajatöistä on Jan-Erik Anderssonin yli 14 metrin korkeuteen kohoava Gordilainen solmu.
Toinen voittajatöistä, Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu. Kuva suunnittelmaluonnoksesta.

”Halusin luoda teoksen, joka toimisi sekä kohtaus- että mietiskelypaikkana. Teoksen joka herättää ajatuksia ja jolla on yhtymäkohtia sekä menneeseen että tulevaan”, avaa taiteilija Jan-Erik Andersson taidetyönsä syntyhistoriaa.

Teoksen sijoituspaikkana toimii messualueen keskellä sijaitsevaan Heinzenpuisto. Gordilaisen Solmun betoniset penkit ovat jo valmiit ja metalliset, punaiseksi maalatut pystytangot paikallaan. Lopulliset asennukset tapahtuvat tulevien viikkojen aikana, jonka jälkeen kaarien alle tehdään kauniit istutukset. Teos on valaistu, joten myös pimeään talviaikaan se nousee näyttävästi esiin ympäröivästä maisemasta.

Gordilaisen Solmun asennus työt ovat parhaillaan käynnissä Kirkonvarkaudessa. Kuva 5.6.2017 klo 8:30
Gordilaisen Solmun asennus työt ovat parhaillaan käynnissä Kirkonvarkaudessa. Kuva 5.6.2017 klo 8:30.

Talvella tummanpunaisen teoksen neljä solmua sekä valaisevat aluetta että toimivat myös alueen maamerkkinä. Taideteoksen alle istutettava omenapuu saa oman valonsa teoksen liityntäkohdassa sijaitsevista kohdevaloista. Puu symboloi mahdollista Solmun ratkaisua.

Omenapuulajikkeellakin on oma pieni tarinansa. Lajiksi valikoitui Mikkelin Rantakylän kartanosta 1850-luvulta kotoisin oleva syysomena ”GRENMAN”, joten makeaa satoakin tullaan puusta tulevien vuosien aikana saamaan.

Messukodeissa on esillä maalaustaidetta ja veistoksia

Useassa messukodissa on esillä akvarellitöitä, mutta myös valokuvataidetta, grafiikkaa ja muutama veistoskin. Taidetta on tehty myös itse tai taidetyön pohjalla on käytetty perhetapahtumista kertovia tärkeitä valokuvia.

Sievitalon Tunturikoivu 140 nimisessä messukodissa nähdään Manuela Boscon räiskyvä työ, nimeltään No Matter How, The Why Is Enough.
Kohteessa 1 Sievitalon Tunturikoivu 140 nimisessä messukodissa nähdään Manuela Boscon räiskyvä työ, nimeltään No Matter How, The Why Is Enough.
Uusi Aamu – nimisessä kohteessa on päämakuuhuoneen katseenvangitsijana pariskunnan hää-valokuva. Tähän tilaan räätälöidyn puutaidetyön taustalla on Jukola Industries.
Kohteessa 14 Uusi Aamu on päämakuuhuoneen katseenvangitsijana pariskunnan häävalokuva. Tähän tilaan räätälöidyn puutaidetyön taustalla on Jukola Industries.
Kotikontissa on esillä perheen tärkeitä valokuvia kuvakollaasina.
Kohteessa 26 Kotikontti nähdään perheen tärkeitä valokuvia kuvakollaasina.
Kohteessa 30 nähdään kuvataiteilija Pia Feinikin ja sisustussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia.
Kohteessa 27 Villa Kuusikko nähdään kuvataiteilija Pia Feinikin ja sisustussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia.
Messukodeissa Villa Kuusikko ja Kastelli City 98 nähdään kuvataiteilija Pia Feinikin ja sisus-tussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia.
Kohteessa 30 Kastelli City 98 myös esillä  kuvataiteilija Pia Feinikin ja sisustussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia.

Kahdessa messukodissa, kohteessa 27 Villa Kuusikko sekä kohteessa 30 Kastelli City 98 nähdään kuvataiteilija Pia Feinikin ja sisustussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia, joihin pääsee tutustumaan ennakkoon Studio M3 tiloissa Mikkelin keskustassa.

”Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut hankinnoista kotiinsa, mutta epävarmuus omasta taidemausta jättää hankinnan usein vain haaveilun tasolle. Yhteistyössä taiteeseen vihkiytyneen sisustussuunnittelijan kanssa on mahdollista saada vahvistusta omille ajatuksille”, sisustussuunnittelija Minna Häkkinen neuvoo.

Taidekeskus Salmelan teokset saavat arvoisensa näyttämön Villa Saimaanhelmessä

Yhteistyö naapuripitäjässä Mäntyharjulla sijaitsevan Taidekeskus Salmelan kanssa näkyy koko asunnossa. Omarantaisella ja jyrkkäpiirteissä tontilla sijaitseva vaalea hirsitalo hämmästyttävine ikkuna- ja terassiratkaisuineen onkin loistelias tausta erilaisin tekniikoin toteutetuille taideteoksille.

Osa Villa Saimaanhelmestä nähtävistä teoksista omana kokonaisuutenaan olohuoneen poh-joispäädyssä. Vasemmanpuoleisen työn taustalla on Lauri Laine. Kaksi oikeanpuoleista työtä ovat Marjatta Tapiolan teoksia.
Osa kohteen 8 Villa Saimaanhelmessä nähtävistä teoksista omana kokonaisuutena.Vasemmanpuoleinen työ on Lauri Laineen. Kaksi oikeanpuoleista työtä ovat Marjatta Tapiolan teoksia.

”Taidekeskus Salmela on tehnyt useamman vuosikymmenen ajan todella hienoa työtä taiteen ja taiteilijoiden edistämiseksi. Varsinkin nuorten taiteentekijöiden kohdalla on mielenkiintoista seurata, miten taiteen tekeminen kehittyy ja saa erilaisia muotoja”, perheen äiti Tiina Maczulskij kertoo. 

Avokeittiön katseenvangitsijana on Essi Peltosen työ. Peltonen on Taidekeskus Salmelan vuoden nuori taiteilija 2017. Työn nimi on Portrait of a man.
Kohde 8 Villa Saimaanhelmi ja avokeittiön katseenvangitsijana Essi Peltosen työ. Peltonen on Taidekeskus Salmelan vuoden nuori taiteilija 2017. Työn nimi on Portrait of a man.
Olohuoneen valtavien ikkunoiden eteen sijoitettu pronssityö saa ajatuksia liikkeelle. Työn nimi on Odotus, taiteilija Arvo Siikamäki.
Kohde 8 Villa Saimaanhelmi. Olohuoneen valtavien ikkunoiden eteen sijoitettu pronssityö saa ajatuksia liikkeelle. Työn nimi on Odotus, taiteilija Arvo Siikamäki.

Rauhan ja Onnin Jukkatalon taidetöissä riittää kokoa

Taide löysi tiensä taloon sisustussuunnittelija Sari Helinin kautta. Helin oli ihastunut Timo Grönqvistin teoksiin gloria.fi – sivustolla. Grönqvist on tunnettu isokokoisista töistään, joten makuuhuoneen teos tehtiin mittatilaustyönä omalle paikalleen.

”Taulun lopullinen koko syntyi vasta pitkällisen pohdinnan lopputuloksena neljän henkilön voimin”, Grönqvist kertoo ja jatkaa että ”väärät mittasuhteet voivat pahimmassa tapauksessa rikkoa sille tarkoitetun sijoituskohteen tilan linjat ja tilaharmonian”.

Kuvassa yli kaksimetrinen teos koko komeudessaan perheen yhteisessä oleskeluhuoneessa. Timo Grönqvistin teos on nimeltään The Second Ray of Light - Valoa pinnan kerroksissa.
Kohteen 21 Rauhan ja Onnin Jukkatalossa yli kaksimetrinen teos koko komeudessaan perheen olohuoneessa. Timo Grönqvistin teos on nimeltään The Second Ray of Light – Valoa pinnan kerroksissa.

 

Toinen Grönqvistin teoksista on saanut paikakseen keittiötilan komistamisen.
Toinen kohteessa 21 Rauhan ja Onnin Jukkatalossa sijaitsevista Grönqvistin teoksista on saanut paikakseen keittiötilan komistamisen.

”Onneksi toimeksianto tuli riittävän ajoissa, tämä helpottaa aina asiakkaan kanssa käytävää dialogia. Käytännössä teoksen työstö vei ajallisesti kuukauden päivät, sillä isossa teoksessa pinta-alan, värien ja struktuurin oikean balanssin löytäminen vie yllättävän paljon aikaa. Eikä käytetty teoksen työstötekniikkakaan ole nopeimmasta päästä”, naurahtaa taitelija.

Miten oman kodin taideteokset kannattaa valita?

Taideteoksia ei kannata valita ainakaan sen perusteella, minkä ajattelee sopivan esimerkiksi kodin arkkitehtuuriin. Tärkeintä on, että itse pitää teoksesta ja silloin se yleensä sopii sisustukseenkin.

Aluekartta messualueesta

Osa messutaloissa esiteltävistä taideteoksista ovat myynnissä ja esillä vain messujen aikana, osan perheet ovat tilanneet itselleen jo messutalon rakennusvaiheessa. Tarkempia tiedusteluja taidetöistä kannattaa tehdä messujen aikana näyttelykohteissa paikan päällä.

Lisätietoja ja kuvapyynnöt: 

Asuntomessut Mikkelissä messutoimisto, tiedottaja Piia Mäkilä, p. 040 129 4811

Mikkelin museotoimenjohtaja / julkiset taidehankinnat, Matti Karttunen
[email protected], p. 044 794 2420

Gordilainen Solmu, taitelija Jan-Erik Andersson
[email protected], p. 040 501 3960
www.anderssonart.com

Vasten auringon siltaa, taiteilija Kaarina Kaikkonen
[email protected], p. 040 574 9919

 

Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimii paremman asumisen puolesta, vuoden ympäri. Tuomme asukkaan näkökulman mukaan asumiseen liittyviin keskusteluihin, olipa kyse sitten rakentamisesta, asumisen kustannuksista, palveluista tai liikkumisesta. Meillä on katse vankasti tulevaisuudessa: pohdimme, miten suuret megatrendit, kuten kaupungistuminen tai teknologinen kehitys muuttavat asumista. Haluamme ymmärtää, miten ihmiset haluavat asua. Tulevaisuudessa Osuuskunta Suomen Asuntomessuihin törmää uudenlaisissa keskusteluissa ja tapahtumissa.