Suurin osa suomalaisista samaa mieltä: Viihtyisä naapurusto tärkeämpi kuin lyhyt työmatka

Suomalaisten työmatkat ovat pidentyneet viime vuosikymmenien aikana, vaikka ihanteellisin työmatka sujuisikin kävellen.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten työmatkojen pituus kodin ja työpaikan välillä on kasvanut jatkuvasti viime vuosikymmenien aikana. Esimerkiksi vuosina 1980–2010 työmatkojen pituus on kaksinkertaistunut. Keskimäärin työmatkaan kuluu reilut 20 minuuttia suuntaansa.

Pidentyneitä työmatkoja on selitetty muun muassa sillä, että yhä useampi omistaa oman auton, mikä mahdollistaa liikkumisen helposti kauemmaksikin. Toisaalta maatalousalan kutistuessa tilastoista ovat tippuneet myös lyhimpien työmatkojen tekijät. Pisimpiä työmatkoja tekevät suurituloisimmat, perheelliset sekä pääkaupunkiseudulla asujat.

”Täällä ei asu muita, kuitenkin vain 10 minuutin matka kaupunkiin.”

Useimpien suomalaisten ajatuksissa mukava työmatka olisi alle puoli tuntia, selviää Suomen Asuntomessujen selvityksestä. Enemmistön kohdalla tämä myös toteutuu: neljä viidestä suomalaisesta selviää työpaikalleen tässä ajassa.

”Unelmien työmatka” pidetään mielessä esimerkiksi itselle mieluisinta asuinaluetta hahmotellessa. Suurin osa suomalaisista kuitenkin hyväksyy sen, etteivät työpaikka ja asuinalue ole välttämättä aivan lähekkäin. Asuinalueen viihtyvyys on myös suomalaiselle selvästi tärkeämpi kuin lyhempi työmatka.

”Mahdollisuus käydä töissä ja harrastaa samalla alueella.”

”Maaseudun rauha pääasia, ei haittaa vaikka oma auto välttämätön.”

Samaan aikaan noin joka kolmannen suomalaisen työmatka on jopa alle kolme kilometriä. Monelle tutkimukseen vastanneelle jalan tai polkupyörällä kuljettava työmatka on ensisijainen toive työmatkasta. Hyviä kulkuyhteyksiä myös arvostetaan paljon.

”Töissä ja joka paikassa pystyy helposti käymään fillarilla.”

Jutun lainaukset ovat Suomen Asuntomessujen selvitykseen vastanneiden suomalaisten autenttisia kommentteja työmatkoihin, oman asuinalueen toiveisiin ja parhaisiin puoliin liittyen.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Alkuperäinen juttu löytyy täältä:
https://m.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/suurin-osa-suomalaisista-samaa-mielta-viihtyisa-naapurusto-tarkeampi-kuin-lyhyt-tyomatka/6315076