Suomen Asuntomessut lanseeraa uuden kaupunkiasumista esittelevän tapahtuman Helsingin Jätkäsaaressa syksyllä 2018

Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Helsingin kaupunki ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Helsingin Jätkäsaaressa järjestetään uudenlainen kaupunkiasumisen tapahtuma. Syyskuussa järjestettävä Elämisen polut -niminen tapahtuma nostaa yhdeksän päivän ajan esille kaupunkiasumisen uusia ratkaisuja ja palveluita.

– Suomalaiset ja tanskalaiset ovat asumiseensa tyytyväisimmät kaksi kansakuntaa Euroopassa, muualta rinnalle yltää Japani. Ero esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan on huomattava. Suomessa on laajemmassa vertailussa erittäin vähän huonoina pidettyjä asuinalueita ja ahtaasti asuvia kotitalouksia. Yleishyödyllisenä asumisen toimijana haluamme nostaa esille tätä suomalaisen rakentamisen korkeaa laatua ja elinympäristöjen viihtyisyyttä sekä muutoinkin edistää asukkaiden kannalta parasta mahdollista asumista. Kaupunkitapahtuma, joka yhdistää erilaisia toimijoita, synnyttää keskustelua ja saa ihmiset tutustumaan uuteen asuinalueeseen on meille luontainen tapa toimia, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala kertoo.

Elämisen polut on Suomen Asuntomessujen uusi, hyvää kaupunkiasumista monipuolisesti esittelevä tapahtuma, jossa on mukana niin paikalliset asukkaat, yritykset kuin yhteisöt sekä kumppanit. Elämisen polut on uudenlainen asumisen tapahtuma perinteisten kesällä järjestettyjen Asuntomessujen rinnalle. Tapahtumakonsepti voidaan toteuttaa kaikenlaisissa kehittyvissä kaupunkiympäristöissä Suomessa ja kansainvälisesti. Helsingin kaupunki on mukana tapahtumassa Jätkäsaaressa järjestettävässä Elämisen polut – tapahtumassa yhteistyökumppanina.

– On hienoa, että uusi kaupunkiasumisen tapahtuma järjestetään nimenomaan Helsingissä ja Jätkäsaaressa. Tapahtuma on viesti siitä, että Jätkäsaari koetaan mielenkiintoisena kaupunkiasumisen alueena, Länsisataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Outi Säntti toteaa.

– Tavoite on antaa kävijälle ja kumppaneille hyödyllinen ja innostava kokemus, joka kehittää asumisen laatua, suunnittelua sekä liiketoimintaa. Elämisen polut nostaa esittelemänsä kaupunginosan arvostusta asukkaiden, kävijöiden ja tapahtumaa muilla tavoin seuraavien parissa, Tuomaala lisää.


Elämisen polut muuttaa ihmisen suhdetta asumiseen

Kaupunkiasumista esille nostava tapahtuma laajentaa Suomen Asuntomessujen tapahtumatarjontaa vuosittaisten Asuntomessujen rinnalle järjestettäviin lyhyempikestoisiin kaupunkiasumistapahtumiin, jotka keskittyvät jo rakennettuihin alueisiin.

– Asuntomessuilla usein kysytään, että mitä on hyvä asuminen. Onko se iso talo, koulu lähellä, mahdollisuus etätyöhön, maailman nopein netti, oma kokki vai mikä? Olemme pohtineet ja tutkineet tätä paljon. Olemme kuunnelleet asukkaita ja ymmärtäneet, että asuminen on parhaimmillaan luonteva osa muuta elämistä ja siihen tietysti kuuluu muutakin kuin asunto. Ihminen käy töissä, harrastaa, opiskelee, leikkii, käyskentelee luonnossa, lorvii, käy kaupassa, tapaa ystäviä tai haluaa olla itsekseen. Jokainen määrittelee sen itse, mutta yhtä lailla, asumisen tulee olla osa tuota kaikkea. Hyvä asuminen on sitä, että oman elämisen eri polut sopivat mahdollisimman hyvin yhteen asumisen kanssa, Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää kuvailee.

– Haluamme yhdessä kumppaniemme ja jätkäsaarelaisten kanssa kertoa mitä nuo hyvän elämisen polut ovat Suomen yhdellä laajimmin rakentuvalla asuinalueella. Rakennamme tapahtuman ajaksi tutustuttavaksi polkuja ja paikkoja niiden varrella, joista jokainen taatusti saa inspiraatiota omaan asumiseensa ja elämäänsä ja jotka muuttavat kävijöiden suhdetta omaan asumiseensa, Vuorenpää lisää.

Jätkäsaarelaiset vahvasti mukana

Monipuolisia elämisen polkuja rakennetaan paraikaa Helsingin Jätkäsaareen, jonne valmistuu merkittävä osuus Helsingin uusista asunnoista.Vuoteen 2020 mennessä Jätkäsaaressa tulee asumaan yhteensä 20 000 asukasta – tällä hetkellä alueella asuu jo yli 6000 asukasta. Syyskuun tapahtumassa korostuu erityisesti paikalliset jätkäsaarelaiset asukkaat – niin järjestäjinä, ideoijina kuin osallistujinakin.

Neljä vuotta alueella asuneet Sirkka-Liisa Korkala ja Pirjo Huvila asuvat Helsingin Malta -nimisessä yhteisöllisessä kerrostalossa. He ovat innoissaan mahdollisuudesta päästä kertomaan omista kokemuksistaan myös muille. Asunnot tehdään yleensä tuntemattomille käyttäjille Suomessa, mutta ryhmärakennuttamisessa talo ja asunnot suunnitellaan yhdessä käyttäjien kanssa.

– Ensimmäiset ajatukset syksyllä järjestettävästä tapahtumasta olivat että voi ei, täällähän on ihan keskeneräistä vielä. Mutta toisaalta, osahan on jo valmista ja tänne on kiva saada lisää tapahtumia ja päästä kertomaan tästä alueesta myös muille, Sirkka-Liisa Korkala toteaa.

Erilaisia opastettuja kierroksia alueella on asukkaiden toimesta järjestetty jo aiemminkin, mutta pienemmässä mittakaavassa. Iltatapahtumat, keskustelutilaisuudet ja kaikki muut aktiviteetit alueella otetaan ilolla vastaan. Kotikonsertteja, joogaa sekä kirjallisuus- ja elokuvailtoja heidän talossaan onkin totuttu järjestämään ja erilaiset yhteiskäyttötilat taipuvat moneksi.

– Meillä on paljon yhteistiloja, kuten yhteiskeittiö, 100 henkilöä vetävä ruokasali, 3 saunaa ylimmässä kerroksessa, takkahuone,  kattoterassit ja viherhuone sekä erilaisia harrastustiloja. Näitä kaikkia olemmekin jo esitelleet muille. Mielellämme olemme mukana myös syksyllä järjestettävässä tapahtumassa sekä osallistumassa että vaikkapa oppaana kertomassa asukkaan näkökulmasta täällä asumisesta, Pirjo Huvila lupaa.

Elämisen polut -tapahtuma on osallistujille maksuton tapahtuma ja keskittyy Hyväntoivonpuiston alueelle toteutettavalle tapahtumatorille sekä Jätkäsaaren alueelle erikseen suunniteltaville tapahtumapoluille. Tapahtuman ajankohta on 1.9. – 9.9.2018. Toteuttamisesta vastaa Suomen Asuntomessut yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.