Luonto tulee osaksi sisustusta älyviherseinillä.
Suomalaisille luonto on tärkeä arvo, joka saa näkyä myös kodissa. Kaipuu luonnon läheisyyteen selittyy geeniperimällämme. Puhutaan biofiliasta: ihmisen luontaisesta tarpeesta hakeutua luonnon ääreen.
Pohjoismaisessa sisustustyylissä luonto näkyykin värimaailmassa sekä luonnonmateriaalien käytössä. Suomalaisissa kodeissa ikkunapinta-ala on myös hiljalleen kasvanut suuremmaksi. Trendi tuo ympäröivää luontoa yhä vahvemmin osaksi sisätiloja ja kodin tunnelmaa.
Luonnon läheisyys ei kuitenkaan synny ainoastaan väreistä ja materiaaleista, vaan myös ilmasta, jota hengitämme. Viime vuosina viherseinät ovat hiipineet Suomessakin osaksi sisustusta julkisiin tiloihin, työpaikoille ja koteihin. Visuaalisuuden lisäksi vehreillä sisustuselementeillä on tärkeä merkitys ilmanlaadun kannalta.
Maailman ainoa tutkitusti sisäilmaa puhdistavia viherseiniä valmistava yritys löytyy Jyväskylästä, jossa Naava valmistaa viherkasveista älykkäitä viherseiniä. Älyteknologia mahdollistaa kasvien ilmanpuhdistuskyvyn vahvistamisen ja hyvinkin tarkan ilmanlaadun mittaamisen.
– Ihmistä ei ole luotu neljän seinän sisälle, jossa olosuhteet ovat epäluonnolliset, ympäröivät materiaalit synteettisiä ja tekstiilit vuorattu kemikaaleilla, sanoo älyviherseiniä valmistavan Naavan brand manager Eeva Niemelä.
– Sisäilma on ihmisille usein liian kuivaa.
Kuiva tai heikkolaatuinen sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia kuivasta ihosta hengitysvaikeuksiin. Siitä voi kieliä esimerkiksi tunkkainen haju, johon törmää aina kotiin tullessa.
Viherkasveista helpotusta siitepölyallergiaan?
Viherkasvit puhdistavat tehokkaasti sisäilmaa. Esimerkiksi Naavan älyteknologiaa hyödyntävä metrin levyinen, ja noin pari metriä korkea viherseinä vastaa jopa kymmentä tuhatta viherkasvia.
Kasvilajikkeissa on kuitenkin paljon eroja. Naava käyttää viherseinissä herttaköynnösvehkaa, pesäraunioista, supputraakkiputa, kielokasveja ja samettiköynnöstä. Toisin kuin usein luullaan, kasvien juuret hoitavat suurimman osan ilman puhdistuksesta, eivät lehdet.
Valittujen kasvien juuriston täytyy myös kestää vaativa työ, jossa ilmaa kierrätetään jatkuvasti kasvin juuristojen kautta.
Älyviherseinä tarvitsee toimiakseen ainoastaan sähköpistokkeen. Integroitu valaisin huolehtii kasvien valon tarpeesta myös pimeään vuodenaikaan tai tilassa, jossa luonnonvaloa ei ole lainkaan. Älyteknologialla pystytään mittaamaan ilman kosteutta ja -kiertoa sekä kastelua ja valon määrää.
– Suurimman hyödyn viherkasvien puhdistavasta vaikutuksesta saa makuuhuoneessa: ihminen kuitenkin viettää siellä sen noin kahdeksan tuntia vuorokaudesta, Niemelä sanoo.
Terveys tuntuu olevan vallitseva trendi, ja ihmisiä kiinnostaa oman terveydentilan parantaminen. Yhä useampi kokee myös olevansa yliherkistynyt erilaisille kemikaaleille. Allergikotkin voisivat saada apua ilmaa puhdistavista viherkasveista: esimerkiksi siitepölyallergikoille kodin tuulettaminen voi olla mahdoton ajatus pahimpaan pölyaikaan.
– Naava pystyy lisäämään merkittävästi ilmankosteutta, jolloin pöly ei leijaile. Sillä tavoin pölyn pyyhkiminen myös helpottuu.
Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/suomalaisessa-sisustuksessa-luonto-saa-nakya-tuntua-ja-tuoksua-ihmista-ei-ole-luotu-neljan-seinan-sisalle/6415864