SOS-Lapsikylässä asuu tavallisia lapsia tavallisessa kodissa

Asuntomessuilla voi tutustua sijaisperheen tulevaan kotiinTilavan huoneen seinät, lattia, huonekalut ja jopa katto on liimattu täyteen värikkäitä tarroja. Lähempää katsoessa ensin psykedeeliseltä vaikuttanut huone saa uuden merkityksen. Tarroissa lukee ”turva”, ”pehmeä sänky”, ”tuttu tuoksu”, ”rakkaus” ja ”luottamus”. Jokainen huoneessa vieraillut on saanut liimata sen sanan, joka parhaimmin kuvastaa kotia. Nopeasti vilkaistuna rakkaus ja turva näyttävät saaneen suurimman suosion.
– Lapsikylään muuttavat lapset eivät halua mitään muuta niin paljon kuin olla ihan tavallisia lapsia. Kaikilla lapsilla on oikeus elää tavallista elämää tavallisella alueella, Tampereen SOS-Lapsikylän johtaja Jukka Kotkavuori sanoo.


SOS-lapsikylän asuntomessukohteena olevan asunnon koko on 143 neliömetriä ja asunnossa on kuuden makuuhuoneen lisäksi yhteinen ruokailutila ja olohuone. Makuuhuoneet on sijoitettu olohuoneen ja ruokailutilan ympärille.
– Lasten valmiiksi sisustetuissa huoneissa on kiinnitetty huomiota pesämäisyyteen. Tunnelmaa on luotu muun muassa värien avulla. Toisaalta huone ei ole linnoittautumispaikka, vaan aikaa on tarkoitus viettää perheen yhteisissä tiloissa, Kotkavuori kertoo.


Asuntomessualueella Vuoreksessa näytteillä oleva SOS-Lapsikylän asunto on tulevaisuudessa koti sijaisvanhemmille, mahdollisille biologisille lapsille sekä 3–5 sijaislapselle. Kyseessä on ensimmäinen SOS-Lapsikylä, joka on toteutettu uudenlaisella tavalla sijoitusperheiden asunnot normaaliin asuinalueeseen integroiden. Tavoitteena on tarjota sijoitetuille lapsille mahdollisuus kasvaa mahdollisimman kodinomaisissa olosuhteissa. Vuoreksen kaupunginosaan rakentuu kaikkiaan 6–7 SOS-Lapsikylän asuntoa, joista kaksi sijaitsee asuntomessualueella.


Asuntomessuilla on mahdollisuus tutustua asumisen eri muotoihin. Tänä vuonna Asuntomessuilla Tampereella esitellään SOS-Lapsikylän toiminnan lisäksi muun muassa kehitysvammaisten palveluasumista.


Asuntomessut Tampereella on avoinna sunnuntaihin 12. elokuuta saakka päivittäin kello 10–18.


Tiedotteeseen liittyvä kuva löytyy osoitteesta https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/246
Kuvat kohteen julkisivusta sekä sisustuksesta: https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery


Lisätiedot:
Tampereen SOS-lapsikylä, Jukka Kotkavuori, 040 500 8198