Sakari Kuosmanen paljastaa parhaat grillivinkkinsä: ”Pallogrillimiehet ovat kovimpia”

Näyttelijä Sakari Kuosmanen on henkeen ja vereen grillimies. Grillaus on hänelle intohimo ja taidetta. Onpa hän jopa tuomaroinut pakkasgrillauksen MM-kisoja.

Kuten monen suomalaisen miehen, myös Sakari Kuosmasen lempigrilliherkku on makkara. Tänä kesänä Kuosmasen grillissä ovat etenkin kypsyneet raakamakkarat.

– Ketsuppia, kanelia, öljyä, hunajaa. Siitä syntyy täydellinen makkarakastike. Grillauksessa pitää käyttää mielikuvitusta ja kokeilla uusia raaka-aineita ja yhdistelmiä. Lähes mitä vain voi grillata, Kuosmanen vinkkaa.

Kuosmanen vierailee keskiviikkona 20.7. Mikkelin Asuntomessuilla musisoimassa ja grillaamassa. Grillissä Asuntomessuilla kypsyy tuore ruodoton kuha ja kukkakaali al dente.

– Kuha paistetaan voissa parilalla. Kukkakaali keitetään al denteksi ja päälle lisätään voisulaa, parmesanraastetta ja mustapippuria. Lisukkeeksi leipää, jota on kevyesti grillattu.

– Tämän hetken villitys on itsetehdyt hampurilaispihvit ja erityisesti kuubalainen hampurilainen, frita cubana, Kuosmanen jatkaa.

Näillä Sakari Kuosmasen grillivinkeillä et voi epäonnistua:

1. Hyvät raaka-aineet

Tuoreus, monipuolisuus, kotimaisuus. Niistä on Kuosmasen mukaan hyvät raaka-aineet tehty. Kala on parhaimmillaan, kun se on itse pyydettyä. Jos raaka-aineita ei voi itse kerätä tai pyydystää, ne kannattaa hankkia mahdollisimman tuoreina kauppahallista.

2. Etukäteisvalmistelu

Ennen kuin grillaus aloitetaan, kaikkien raaka-aineiden tulee olla käsiteltyinä, pilkottuina ja valmiina grilliin. Grillin ollessa kuumana, aikaa ei ole enää hukattavaksi pilkkomiseen ja öljyämiseen.

BBQ-asenne

Kuosmasen mukaan grillaamisessa pitää muistaa myös BBQ-asenne: Hyvää musiikkia, rento fiilis, tarpeeksi chiliä. Grillauksen tulee olla suunnitelmallista, kaiken valmiina ja ajoituksen kohdallaan.

3. Oikeat välineet

Grillata voi hiiligrillillä, pallogrillillä, kaasugrilillä, sähkösavustimilla, valurautapadoilla. Kuosmasen ehdoton suosikki on kuitenkin hiiligrilli.

– Pallogrillimiehet ovat kaikista kovimmat, vakuuttaa Kuosmanen.

4. Oikea ajoitus ja lämpötila

Pahin moka grillaamisessa on väärä ajoitus: Ollaan liian hätäisiä ja eikä odoteta parhainta mahdollista hiillosta.

– Usein vasta, kun ruoka ollaan jo syöty, huomataan, että paras hiillos olisi vasta silloin.

5. Tarkkuus ja kärsivällisyys

Kypsyysasteiden on oltava oikeat, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos. Tämä vaatii keskittymistä.

– Liian monesti otetaan pari bisseä ja aletaan heittää tikkaa, ja näin unohdetaan vahtia grilliä ja lämpötilaa, Kuosmanen toteaa

6. Siivoaminen

Lika lähtee parhaiten grillistä heti, kun se puhdistetaan kuumana öljyllä tai silavalla. Näin laitteet pysyvät puhtaina ja niiden käyttöikä pitenee.

– Meillä kotona tulee heti pyyhkeitä, jos grillauksen jälkeen ei olla siivottu kunnolla, Kuosmanen naurahtaa.

Asuntomessut ovat poikkeuksellisesti auki keskiviikkona 20.7. kello 22 saakka. Illan aikana Samuli Kuosmasen lisäksi alueella viihdyttää Jari Sillanpää. Hanki liput ennakkoon täältä.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Marleena Lammikko. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/sakari-kuosmanen-paljastaa-parhaat-grillivinkkinsa-pallogrillimiehet-ovat-kovimpia/6509734