Ruoan ja viinin voi yhdistää rennosti

Tänään Asuntomessuilla Tampereella keittiöteemaviikon kokkishown aiheena oli ruuan ja viinin yhdistäminen. Isäntä Sami Garamin kanssa keittiössä hääräili viiniyrittäjä, master of wine Tuomas Meriluoto.


Garam ja Meriluoto valmistivat hellepäiviä silmällä pitäen pieniä kylmäsavulohi-tartarleipiä ja tulisia salamileipiä. Lohileiville makua antoivat tilli ja sipulinvarret, salamileiville timjami ja chili. Kokkauksen lomassa miehet keskustelivat suomalaisesta viinikulttuurista ja sopivista viinivalinnoista.


– Viinin valinnasta ei kannata ottaa liikaa stressiä vaan kokeilla rennosti. Viinien maistelemisen ei tarvitse olla pikkurilli pystyssä snobbailua. Viini on tänä päivänä Suomessakin jo arkinen juttu. Kaikissa lehdissä paitsi Aku Ankassa on nykyään viinipalsta, Meriluoto vitsaili.


Viinivalinnaksi lohi- ja salamileipien kanssa Meriluoto suositteli kevyttä, jääkaappikylmää punaviiniä tai pyöreää, hedelmäistä valkoviiniä. Kesäiseen ruuanlaittoon sopivat hänen mukaansa kaikenlaiset valko- ja kuohuviinit, roseeviinit ja kepeämmät ja hedelmäiset punaviinit.


Jos viinin valinta tuottaa hankaluuksi, jo ruoan neljän perusmaun ymmärtämisellä pääsee pitkälle.


– Ruoan neljä perusmakua ovat suolainen, makea, karvas ja hapan. Jos ruoka on hapanta, viinin pitää olla happamampaa. Jos ruoassa on karvautta, viinin pitää olla silloinkin hapanta. Jos ruoka taas on suolaista, viini saa olla hiukan tanniinista ja reilusti hedelmäistä. Jos ruoassa on puolestaan makeutta, viinin pitää olla makeampaa, Meriluoto kertoo.


– Esimerkiksi grilliruoille viinissä pitää olla paljon hedelmäisyyttä ja makeutta. On grillattavana sitten kalaa, kasvista, lihaa tai makkaraa, tulee sen pintaan paistettaessa happamuutta. Silloin viinin tarvitsee olla hedelmäinen ja hapokas. Se on hyvä perussääntö grillailuun.


Myös viinin lämpötilojen kanssa niin aloittelija kuin konkarikin pärjää parilla nyrkkisäännöllä.


– Valkoviini saa olla jääkaappikylmää, noin 10 asteista. Punaviinin pitäisi olla alle 20 asteista. Hyvä sääntö on laittaa punaviinipullo varttia ennen tarjoilua jääkaappiin viilenemään. Niin siitä tulee pirteämmän makuinen.


Kotona viinin säilytyspaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta viinin maut pysyvät kunnossa.


– Paikan pitäisi olla tasalämpöinen ja tärinätön. Korkilla suljetut viinit kannattaa pitää kyljellään, kuohuviinit ja kierrekorkilliset viinit pystyssä. Jos haluaa säilyttää viiniä pidempiä aikoja kun vuoden, viinikaappi tai -kellari on paras ratkaisu.


Ruokajuoman lisäksi viiniä sopii Meriluodon mukaan myös ruoanlaiton ainesosaksi.


– Viini sopii hyvin esimerkiksi kastikepohjiin, risottoihin, kalan hauduttamiseen, marinointiin ja myös jälkiruokiin. Yhdistämällä punaviiniä, mansikoita, basilikaa ja vähän sokeria saa kivan jälkkärin, Meriluoto kertoi.


Asuntomessujen keittiöteemaviikkoa vietetään sunnuntaihin 29.7. saakka. Viikon jokaisena päivänä messualueen Taatanaukiolla Garamin kanssa kokkaillee tasatunnein uusi tunnettu ruoka-alan ammattilainen. Huomenna perjantaina Garamin vieraana on tv-kokki ja ravintoloitsija Arto Rastas. Tuolloin messukävijät saavat vinkkejä molekyylikokkaukseen.


 
Lisätiedot Asuntomessujen keittiöteemaviikosta:


Tampereen kaupungin tiedottaja Reetta Hynynen, p. 050 356 1369


Lisätietoja Asuntomessujen keittiöistä ja teemaviikosta: www.vanha.asuntomessut.fi/tampere-2012/keittiot
Tiedotteeseen liittyvä kuva Asuntomessujen median kuvapankissa: https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery/246