Miten mökistä saisi vieläkin kutsuvamman? Sisustussuunnittelija kertoo parhaat vinkkinsä

Asuntomessuille kesähuoneen sisustanut Jaana Karhu vinkkaa, miten kesähuone tai mökki sisustetaan mahdollisimman mukavaksi oleskelutilaksi.

Sisustuslehti Dekolla on Asuntomessuilla perinteisesti kesähuonekontti, jonka sisustaja valitaan kilpailulla. Tänä vuonna kilpailun voitti sisustussuunnittelija ja stailaaja Jaana Karhu.

Teemana oli tänä vuonna Alvar Aalto, ja Karhunkin kesähuoneesta löytyy upeita Artek-klassikkoja, kuten tarjoiluvaunu, kehäpöytä, ritiläpenkki ja säleseinä.

– Kesähuoneeni on suunniteltu hitaisiin aamuihin ja ystävien kanssa oleskeluun. Siksi suunnittelemastani kesähuoneesta löytyy aamiaisnurkkaus, paikka aamutakille, oleskelutila, lehtiä luettavaksi sekä pehmeyttä ja lämpöä, Jaana Karhu kertoo.

Karhulle Alvar Aalto -teemalla sisustaminen sopi, sillä hän ihailee ikonisen suunnittelijan ajatonta muotoilua.

– Mielestäni Aallon kalusteet ovat täydellinen esimerkki ajattomuudesta. Lähes kaikki kesähuoneen kalusteet on suunniteltu jo 30-luvulla ja istuvat tähän päivään täydellisesti.

Hän neuvoo kesähuoneita ja mökkejä sisustavia panostamaan ennen kaikkea valoon ja harmoniaan.

– Valitse viisi pääväriä, joiden ehdoilla sisustus toteutetaan, lattiat ja seinät mukaan lukien. Silloin sisustuksesta tulee rauhallinen ja yhtenäinen.

Vanhat suomalaiset mökit saattavat olla kaikkea muuta kuin valoisia, sillä tummat puuseinät imevät tehokkaasti valon.

 

– Jos remontoit mökkiä, jossa on paljon mäntypintaa, älä arastele käyttää reilusti valkoista maalia. Valon määrä kasvaa merkittävästi, Karhu vinkkaa.

– Ja jos valaisinpaikkoja on vähän, hanki mökille lattia- ja pöytävalaisimia, jolloin valaistusta voi säätää tunnelman mukaan.

Valon puutteen lisäksi mökkejä riivaa usein vuosien saatossa niihin kerääntyneet eriparihuonekalut ja turhat tavarat.

– Jos mökille meinaa kasaantua paljon erilaisia kalusteita, voi osan maalata muihin sopivaksi. Tai maalaa vaikka kaikki eri väreillä, jolloin niillä on yhtenäinen teema. Teemoja voivat olla vaikka kirkkaat värit, pastellit tai vaikkapa harmaan eri sävyt.

Tekstiileissä Karhu kehottaa satsaamaan suuriin mattoihin ja tyynyihin sekä mukaviin viltteihin.

– Perinteisten räsymattojen sijaan tai lisäksi mökille kannattaa viedä suurempia mattoja, jotta yleisilme rauhoittuu ja lattia on mukavan lämmin viileinäkin kesäpäivinä. Suosisin lisäksi isoja ja laadukkaita tyynyjä ja vilttejä oleskelutiloissa, jotta oleskelusta tulee vieläkin mukavampaa.

Dekon kesähuone (9)
Jaana Karhu käytti sisustuksessaan monia Alvar Aallon klassikkohuonekaluja.
Dekon kesähuone (10)
Dekon kesähuone
Dekon kesähuone (1)
Dekon kesähuone (2)
 Asuntomessut Porissa 6.7.-5.8.2018 – osta liput

Alkuperäisen jutun on kirjoittanut Irene Naakka, MTV:ltä.