”Rakennuskantamme korjaamiseen kohdistuu suuria haasteita”

Ministeri Kiuru avasi vuoden 2012 Loma-asuntomessut

Kesän 2012 Loma-asuntomessut avattiin tänään Lappeenrannan Rauhassa. Messut avasi asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.  Ministeri puhui messujen avajaisissa muuttuvasta mökkeilystä ja nykyajan loma-asumisesta. Lisäksi hän nosti esille energiatehokkuuden parantamisen tärkeyden kaikessa suomalaisessa asumisessa. 

– Perinteinen mökkeilyn käsite on muuttumassa. Mökkeily monipuolistuu ja kansainvälistyy. Mökkeily ei tarkoita enää vain pientä puumökkiä metsän keskellä tai järven rannalla ilman mukavuuksia ja kaukana kaikista palveluista. Mökkeily voi olla myös loma-asumista palveluiden lähellä, helppojen liikenneyhteyksien päässä ja kaikkina vuodenaikoina, asunto- ja viestintäministeri Kiuru kuvaili.

Kiuru nosti avajaispuheessaan esiin kysymyksen loma-asuntojen energiatehokkaasta ja ekologisesta rakentamisesta ja myös korjausrakentamisesta. 
– Nykyisen koko rakennuskantamme korjaamiseen kohdistuu suuria haasteita. Energiatehokkuuden parantaminen on yksi tavoite, joka tulisi ottaa huomioon kaikessa asumisessa ja rakentamisessa, Kiuru totesi.

Ministerin muistutti, että loma-asuntojenkin kohdalla kannattaa selvittää muun muassa sitä, miten paljon loma-asunto kuluttaa ostoenergiaa ja mikä on sen hinta, ja olisiko asialle järkevää tehdä jotain omien eurojen säästämiseksi.

– Erilaiset energiatehokkaat ratkaisut samoin kuin yleisesti rakennusmateriaalien laatu ja kestävyys kannattaa ottaa huomioon jo asunnon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Toisin sanoen, laatuun kannattaa satsata. Onkin mukava nähdä, että näillä messuilla on lomalaisten saatavilla paljon tietoa erilaisista innovatiivisista, energiatehokkaista ja ekologisista rakennus-, remontointi-, ja sisustuspalveluista ja tuotteista, Kiuru kiitteli.

Avajaisjuhlassa puhuivat myös Suomen Asuntomessujen hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Rossilahti sekä Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää. Myös he nostivat avajaistilaisuudessa esille vapaa-ajan asumisen muutoksen, joka näkyy hyvin Lappeenrannassa Loma-asuntomessuilla: messualue on palveluiden keskellä, Saimaa Gardensin kehittyvällä matkailualueella.

Suomen Asuntomessujen hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Rossilahti piti messualueen sijoittumista matkailukeskuksen ytimeen luonnollisena.
– Tämä on suunta johon on viime vuosina kuljettu suomalaisessa loma-asumisessa. Suomessa vuokramökit ja lomaosakkeet ovat keskeisen majoitusmuoto matkailuelinkeinossa. Mökkien uudisrakentaminen on keskittynyt enimmäkseen matkailukeskusten lähiympäristöön. Yhteensä mökkien ja loma-asuntojen määrä kasvaa maassamme noin kolmen ja puolen tuhannen mökin vuosivauhdilla, Rossilahti taustoitti.

Lappeenrannassa panostetaan matkailuelinkeinoon ja sen kehittämiseen. Kaupunki on entistä kansainvälisempi ja houkuttelee suuren määrän turisteja vuosittain. Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpään mukaan messualue kasvaa yhteen Etelä-Suomen suurimman loma- ja kongressikeskittymän kanssa. Järvenpää myös kertoi, etteivät matkailijat ja lomailijat alueen rannoilla ole mikään uusi ilmiö.

– Pietarin, Euroopan suuren metropolin läheisyydessä sijainnut alue oli luonteva ja suosittu kesänviettopaikka jo 150 vuotta sitten. Tarjosipa Rauhan alue seesteisen paikan monille taiteilijoille, kirjailijoille, jopa politiikan tekijöille, Trotskista alkaen.
Loma-asuntomessualueelta 200 kilometrin säteellä asuu noin 8 miljoonaa ihmistä. Messuille odotetaankin hieman normaalia enemmän ulkomaalaisia turisteja.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Lappeenrannan kaupunki järjestävät yhteistyössä vuoden 2012 Loma-asuntomessut Lappeenrannan Rauhassa, Saimaa Gardensin alueella 25.6.–8.7.2012. Kymmenennet valtakunnalliset Loma-asuntomessut sijoittuvat Saimaan rannalle. Messujen teemana on loma-asuminen palveluiden äärellä ja monipuolinen saunarakentaminen. Kohteita messuilla esitellään kaikkiaan 20, lisäksi oheiskohde messualueen ulkopuolella sekä saunamaailma, jossa on väliaikaisia näyttelykohteita.

Messut ovat avoinna yleisölle päivittäin klo 10–18 kahden viikon ajan 25.6.-8.7.2012.

Lisätietoja:

Suomen Asuntomessujen hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Rossilahti, puh. 0400 921 490
Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää, puh. 0400 128 700
Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, puh. 040 848 6200

 

Verkkolinkit:
Avajaispuhe: asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru
Tervehdyspuhe: Suomen asuntomessujen hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Rossilahti
Avajaispuhe: Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää
www.vanha.asuntomessut.fi/lehdistomateriaali kohdassa tiedotteet
Kuvat avajaisista ja messukohteista: https://vanha.asuntomessut.fi/image-gallery