Suomessa puun osuus rakentamisessa rakennusmateriaalina on noin 40 prosenttia, Euroopassa vastaava luku on noin 4 prosenttia. Puuinfo Oy:n mukaan Suomen metsissä kasvaa kymmenessä tunnissa niin paljon puuta, että sillä voitaisiin rakentaa koko maamme vuotuinen asuntokanta.
– Toivon puun käytölle nykyistä parempaa tulevaisuutta. Puusta voitaisiin rakentaa enemmän energiatehokkaita pientaloja hiilidioksidin varastoimiseksi. Puuta voitaisiin käyttää enemmän materiaalina myös vanhojen kerrostalojen saneerauksissa ja suurissa hallirakennuksissa, Suomen ensimmäistä puuprofessuuria Helsingin yliopistossa vuosina 1995 – 2000 hoitanut Eero Paloheimo sanoo.
Tällä hetkellä Suomessa on kaksi puuprofessuuria. Aalto-yliopistoon perustettiin lahjoitusvaroin puurakentamisen professuuri alkaen tämän vuoden alusta, jolloin tekniikan tohtori Gerhard Fink aloitti viisivuotisessa tehtävässä Otaniemen kampuksella Espoossa. Maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Katja Lähtinen puolestaan aloittaa ensimmäinen syyskuuta Vaasan Yliopistossa liiketaloustieteen viisivuotisessa professuurissa soveltamisalanaan puurakentaminen.
Eri rakennusmateriaalien monipuolinen hyödyntäminen on tärkeä osa rakentamista ja rakennusteollisuuden kehittymistä tulevaisuudessa.
– Puu rakennusmateriaalina voi tulevaisuudessa olla vientivaltti Suomelle, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala toteaa.
Asuntomessujen avajaisissa myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korosti monipuolisen puun käytön olevan Suomelle suuri mahdollisuus biotalouden aikakaudella. Suomessa puurakentamisella on pitkät perinteet, ja esimerkiksi Asuntomessuilla Seinäjoella 35 pientalosta 28 on puutaloja.
Asuntomessut Seinäjoella -projektipäällikkö Kirsi Joensuu kertoo, että Seinäjoella on hyvin esillä puurakentamisen erilaisia vaihtoehtoja. Tämän vuotisilla Asuntomessuilla on niin pitkästä puutavarasta, hirrestä kuin suur- ja tilaelementeistä sekä pilaripalkeista rakennettuja pientaloja.
– Messualueelta löytyy monenlaista puutalorakentamista. Puurakenteiseksi kutsutaan taloa, jonka runkomateriaali on puuta. On hienoa, että saimme näytille puurakentamista eri muodoissaan, Joensuu sanoo.
CLT- eli ristiinlaminoidusta puulevystä tehtyjä taloja on neljä, joista yksi on Lakea Oy:n rakennuttama puukerrostalo Mäihä. Mäihän asuntojen valmistaminen tehtaassa alkoi tammikuussa 2016. Talon valmiiksi rakentamiseen kului aikaa noin kahdeksan kuukautta. Lakea Oy:n toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo, että Mäihän runkopuutavara on peräisin pääosin Itävallasta, mutta Suomeenkin on jo perustettu puukerrostalorakentamiseen soveltuvia puulevytehtaita.
– Mäihän rakentamiseen käytettiin noin 990 kuutiota puutavaraa. Suomen metsien kasvu on yli 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, joten Mäihän tyyppiseen kerrostaloon tarvittava puumäärä kasvaa Suomessa muutamassa minuutissa. Olisi hienoa, että saisimme puukerrostalorakentamista yleistymään. Mahdollisuuksia olisi varmasti myös vientituotteeksi, Mantila sanoo.