Pohjalaiset rakennus- ja puusepäntaidot näkyvästi esillä Asuntomessuilla Seinäjoella

Asuntomessuilla Seinäjoella messuvieraille esitellään viisi modernia pohjalaistaloa. Talot sijaitsevat messualueella Tulikivimyllyssä, joka on muodoltaan pyöreä kortteli. Tonteilla on yhteinen keskipiste ja taloja sitoo toisiinsa ulkokehällä oleva perinteinen pohjalainen puuaita.

– Asuntomessut Seinäjoella halusi tuoda vanhaa perinnettä uudessa muodossa esille, kertoo Asuntomessut Seinäjoella -tapahtuman projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Pohjalaiset rakennus-ja puusepäntaidot ovat olleet tunnettu käsite maassamme jo 1800-luvulta lähtien. Taidot ovat syntyneet osaltaan pitkin pohjanmaan rannikkoa olleissa veneveistämöissä, joissa on rakennettu puulaivoja viemään muun muassa tervaa ja ruutia maailmalle. Itse Sakari Topeliuskin mainitsi 1875 julkaistussa Maamme-kirjassaan pohjalaisten kirvesmiesten olevan Suomen parhaita.

Pohjanmaan lakeuksille pohjalaistaloja alkoi ilmestyä 1700-luvun loppupuolella. Varsinainen kulta-aika kaksfooninkisten pohjalaistalojen rakentamisessa oli 1800-luvun alkupuoli ja viimeinen kaksfooninkinen pystytettiin Lapualle 1876. Punamultaväri yleistyi värityksenä vasta 1880-luvulla.

Pohjalaistalot ovat saaneet vahvasti vaikutteita myös lahden toiselta puolelta Ruotsista.

Pohjalaistaloja modernilla otteella

Asuntomessuilla Seinäjoella esiteltävillä pohjalaistaloilla on oma tarinansa ja persoonallinen tyylinsä.

Kohde 18 Villa Roihu on mallisuojatulla kanttihirrellä toteutettu kaupunkihirsitalo. Mammuttikoti on luonut perinteiselle pohjalaistalolle uudenlaisen, modernin muotokielen. Talo on muuntautumiskykyinen ja huoneiden käyttötarkoituksia on mahdollisuus muuttaa lasten kasvaessa.

Kohde 24 Pohjanmaa puolestaan on Kannustalojen uusi näkemys pohjalaistalosta.  Arkkitehtisuunnittelusta vastaava Ilmajoen Koskenkorvalta kotoisin oleva arkkitehti Kati Rasku on ollut mukana kartoittamassa ennen vuotta 1920 rakennettuja Ilmajoen pohjalaistaloja.  Rasku halusikin suunnitella perinteisen pohjalaistalon nykyajan ihmiselle.

– Pohjanmaa on kunnianosoitus kotimaiselle työlle, osaamiselle ja yrittämiselle, Kati Rasku sanoo.

Kohde 26 Passiivikivitalojen Kosteusturvatalo kätkee perinteikkään ulkokuoren sisään tulevaisuuden rakentamista edustavan passiivikivitalon.  Pohjalaistalossa onkin seinärakenteena kevytharkko. Kohdetta suunnittelemassa on ollut rakennusarkkitehti Jukka Ulvinen, joka on itsekin kotoisin Pohjanmaalta. Hän kertoo pohjalaistalon suunnittelun tulleen selkärangasta, varsinkin kun taloon muuttava ja sitä rakentava perhe ovat pohjalaisia. Ulvisen mukaan Tulikivimylly kokonaisuudessaan muodostaa sen ”vanhan ajan” pohjalaistalon hengen ja pihapiirin.

Tulikivimyllyssä on myös ruotsalaisen talotoimittaja Fiskarhedenvillanin näkemys modernista pohjalaistalosta. Kohteessa 29, Tupien Tupa, perinteet kulkevat käsi kädessä modernin rakentamisen kanssa.

Viides Tulikivimyllyn pohjalaistalo on Kimara hirsitalojen kohde 31, Kimara Katariina.

– Kotimme kylpee valossa, ikkunaklaseja on joka suuntaan. Talon pohjalaispiirteet salmiakkikuvioineen kertovat, että tällä kodilla on luonnetta, talon emäntä ja kohteen sisustuksen suunnitteluun osallistunut Katariina Rintala sanoo.

 

www.vanha.asuntomessut.fi

#asuntomessut2016

Osta lippusi ennakkoon ja säästy jonotukselta!