Kuvassa olevat HP:n ja Pekan hymyt eivät hyytyneet rakennusprojektin aikana.
Asuntomessuille Seinäjoelle oman kotinsa ovat rakentaneet Duudsoneista tuttu HP Parvianen ja pikaluistelija Pekka Koskela. HP Parviainen kertoo idean paritalon rakentamisesta syntyneen kun Parviainen oli iskemässä tarinaa vanhan naapurinsa Juha Haapamäen kanssa. Toverukset totesivat että olisi mukava palata jälleen asumaan samaan pihapiiriin.
– Seinäjoki haki rakentajia asuntomessualueelle ja päätimme kokeilla onneamme, HP Parviainen kertoo.
Toverukset saivatkin hakemansa paritalotontin. Siitä alkoi matka kohti Asuntomessuja.
Yhteistyökumppaniksi Parviainen ja Haapamäki saivat Hartman Kodin, ja arkkitehtuurisuunnittelusta vastaavan Hannu Hakalan kanssa päädyttiin uudentyyppiseen paritaloon. Paritaloasumisen rajoja häivytettiin ja lopputuloksena syntyi atrium-tyyppinen yhteisen piha-alueen ympäröimä kokonaisuus, jossa asunnot ovatkin vastakkain. Molempien kotien pohjaratkaisut ovat omanlaisensa, asukkaidensa näköiset.
HP kertoo, että rakennusprojektin aikana hän huomasi budjetissa pysymisen vaikeuden. Lisäkustannuksia olisi saanut aikaiseksi vaikka kuinka – toisinaan itsestä riippumatta ja toisinaan omasta halusta.
Lopputulokseen isäntä on kuitenkin erittäin tyytyväinen.
– Talon seiniltä löytyy paljon taidetta. Valokuvia on alumiinilevyillä ja akustiikkalevyyn painettuna. Toki myös maalaustaidetta on esillä, Parviainen sanoo.
Ilmeikkyyttä asumiseen tuovat myös mustat väliovet, jotka luovat sisätilojen yleisilmeeseen syvyyttä ja voimaa.
Pekka Koskela: kökkähenki tärkeä osa projektia
Pekka Koskelan talon on suunnitellut seinäjokelainen arkkitehti Teemu Hirvilammi. Hän toimii myös arkkitehtuurin opettajana Tampereen teknillisessä yliopistossa.
Hirvilammi kertoo, että puun käyttö eri muodoissaan on Koskelan talossa tärkeässä osassa. Talo on suunniteltu sijoittumaan ympäristöönsä saumattomasti, erityishuomiota on kiinnitetty siihen, mitkä näkymät ikkunoista avautuvat. Talon seinät ja katto on toteutettu CLT-elementeistä.
Pekka Koskela kertoo, että perhe tarvitsi uuden kodin, ja tontti löytyi asuntomessualueelta. Koskela on tuntenut Hirvilammin vuosikausia ja seurannut tämän töiden valmistumista ja urakehitystä. Näin ollen yhteistyö Hirvilammin kanssa oli itsestäänselvyys osana unelmien kodin suunnittelua.
– Aluksi mietittiin kumpi tehdään, kivi- vai puutalo, mutta vaaka kallistui ehdottomasti puuhun, Koskela sanoo.
– Materiaalina puu on ekologinen suomalainen vaihtoehto ja puuta työstäessä pääsevät pohjalaiset kirvesmiestaidot kunniaan.
Taloa pystyttämässä on Koskelan lisäksi ollut lukuisa joukko ystäviä ja sukulaisia ja suurin kiitos kuuluukin omalle isälle ja appiukolle. Pohjalainen kökkähenki on leimannut tätä projektia, jota isäntä itse on halunnut johtaa. Lopputulokseen Koskela on tyytyväinen. Hän kertoo odottavansa jo hetkeä, jolloin taloa voi rauhassa ihailla pihamaalta rakennusajan kiireiden jälkeen.