Perheeseen kuuluu yhä useammin myös koira – lemmikki lisää omistajansa onnellisuutta, empatiakykyä ja itsetuntoa

Perheen tärkeä karvakaveri näkyy yhä vahvemmin suomalaisten arjessa ja kodeissa.

Koirakavereiden määrä on kasvanut Suomessa hurjaa vauhtia.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 koiria oli noin 800 000, kun vuonna 2012 niitä oli noin 630 000. Kennelliitosta arvioidaan, että koira asustaa tänä päivänä joka viidennessä taloudessa.

Labradorinnoutaja suosituin koirarotu

Viime vuosina suosikkirotuja, joiden määrä Suomessa on kasvanut, ovat olleet muun muassa corgit, mäyräkoirat, villakoirat, akitat ja espanjanvesikoirat.

– Eri koirarotujen suosiota voi selittää jonkun rodun nousu esille julkisuudessa, ja myös se, miten tämän rotuisia koiria on saatavilla, eli löytyykö rodusta paljon aktiivisia kasvattajia, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen.

Suosituimmat koirarodut vuonna 2016

1. Labradorinnoutaja

2. Suomenajokoira

3. Jämtlanninpystykorva

4. Suomenlapinkoira

5. Saksanpaimenkoira

Lähde: Kennelliitto

Vielä parikymmentä vuotta sitten koira oli vain koira. Tänä päivänä se on tärkeä perheenjäsen, joka otetaan kaikkialle ja kaikkeen mukaan.

– Ennen ei olisi uskonut, että joskus lähdetään vaikkapa kahvilaan koiran kanssa, sanoo Musti ja Mirri -lemmikkitarvikeketjun Product Group Manager Tea Kainu.

Koiranomistajien on tutkittu olevan myös onnellisempia kuin lemmikittömien. Kennelliiton tutkimuksen mukaan koira saa omistajissaan heräämään useammin myönteisiä tunteita, kuten iloa, hellyyttä ja kiintymystä. Koiranomistajalla on myös parempi itsetunto ja kyky tuntea empatiaa. Moni saa koirasta myös voimaantumista, lohtua ja läheisyyttä.

Syitä suomalaisten koirainnostukselle on varmasti useita: esimerkiksi yksin asuvien talouksien määrä on kasvanut, samoin lapsettomien pariskuntien. Koiran tai muun lemmikin hyödyt myös nähdään uudella tavalla. Parhaassa tapauksessa koira tuo omistajalleen tukea ja turvaa sekä opettaa vastuunkantoa ja sosiaalisia taitoja.

Koiran kanssa vietetään enemmän aikaa

Suomalaisten mieluisin ajanviete on Suomen Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan luonnossa liikkuminen. Koiranomistajalle lemmikin ulkoilutus tuokin arkeen myös tärkeää hyötyliikuntaa. Lenkkeily ei kuitenkaan ole ainut laji, jota koiran kanssa voi harrastaa.

Kenties perinteisimpien koiraharrastusten, kuten koiranäyttelyiden ja metsästyslajien suosio on laskenut. Niiden sijaan koiraharrastukset ovat kuitenkin monipuolistuneet. Rinnalle on myös tullut täysin uusia harrastuksia.

– Koiraharrastuksissa koiranäyttelyiden suosio on viime vuosina laskenut ja uudemmat harrastusmuodot, kuten agility, rally-toko ja koiratanssi ovat kasvattaneet suosiotaan. Myös esimerkiksi kaverikoiria on jo 1 600 eri puolilla Suomea, kertoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen.

Pelkkä koiran ulkoiluttaminen lähipuistossa ei kuitenkaan tänä päivänä enää monelle koiranomistajalle riitä. Erilaisten aktiivisuuslelujen ja -pelien suosio kertoo, että koiraa halutaan aktivoida myös esimerkiksi sen jäädessä yksin kotiin.

Hyvinvointitrendi näkyy myös lemmikkien elämässä

Koirasta on vuosien saatossa tullut tärkeä perheenjäsen, jonka hyvinvointiin panostetaan. Enää ei ole lainkaan tavatonta, että koira nukkuu ergonomisessa pedissä, noudattaa erityisruokavaliota ja viettää arkipäivänsä koirien päiväkodin hellässä huomassa.

Yksi trendi, jonka Kainu uskoo lyövän läpi Suomessa jo tämän vuoden puolella, ovat koirien aktiivisuusmittarit.

Trendi liittyy vahvasti ihmisten hyvinvoinnin seuraamisen trendiin: lemmikin onnellisuuteen halutaan satsata samalla tavalla kuin itseensä.

Koiriin myös kulutetaan koko ajan enemmän. Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2006–2012 kaikista vapaa-ajan menoista eniten kasvoivat lemmikkeihin kulutetut menot. Tämän vahvistaa myös lemmikkitarvikkeita myyvän Musti ja Mirri -ketjun Product Group Manager Tea Kainu.

– Lemmikkitarvikkeiden myynnin kasvu näkyy selvästi, ja on näkynyt jo jonkin aikaa.

– Lemmikkeihin panostetaan koko ajan enemmän. Tarvikkeita hankitaan paljon jo etukäteen ennen pennun hankkimista, tietoa haetaan netistä, ihmiset tutkivat tuotteita paljon ja etsivät aina parasta omalle pennulle, Kainu listaa.

Lemmikkitarvikkeisiin satsataan aiempaa enemmän

Koirien tarvikkeiden on myös sovittava kodin sisustukseen juomakuppeja myöten. Aiemmin kotiin kenties kelpuutettiin luu-kuosinen koiranpeti, mutta tänä päivänä koiran tarvikkeiden on ehdottomasti istuttava muuhun sisustukseen.

Pedin ominaisuuksiin kiinnitetään myös huomiota, kuten ihmisten sänkyihin: koirille löytyy jo lämmittäviä ja viilentäviä petejä – seuraava hitti lienevät ergonomiset pedit.

Lemmikkitarvikkeita hankitaan siis enemmän kuin ennen, mutta myös laatuun olla valmiita panostamaan. Kasvattajien suosituksia omalle rodulle sopivista tuotebrändeistä kuunnellaan kuuliaisesti. Jokaiselta koiranomistajalta tuntuu löytyvän aina parhaat vinkit juuri omalle koiralle. Brändit, käyttäjäkokemukset ja maine ovat tärkeitä.

– Oikeaa ja väärää ei varsinaisesti ole. Itse uskon, että vain etsimällä löytää juuri omaan tarpeeseen sopivan tuotteen, Kainu sanoo.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/perheeseen-kuuluu-yha-useammin-myos-koira-lemmikki-lisaa-omistajansa-onnellisuutta-empatiakykya-ja-itsetuntoa/6461138