Paikalliset arkkitehdit suunnittelivat 12 messutaloa Asuntomessuille Seinäjoelle

Asuntomessuilla Seinäjoella on esillä 35 pientaloa, joista yksi on paritalo. Lisäksi alueella on puukerrostalo Mäihä, luhtirivitalo ja näkötorni. Peräti kahdeksan taloja suunnitelleista arkkitehdeista on Etelä-Pohjanmaalta.

– Etelä-Pohjanmaan alueella on vahva talonrakentamisen perille ja paljon alan osaajia. Halusimme osaltamme kannustaa paikallisen osaamisen hyödyntämiseen, Asuntomessut Seinäjoella –projektipäällikkö Kirsi Joensuu kertoo.

 

Vuoden 2015 Finlandia-arkkitehtuuripalkinnon voittaja, seinäjokelainen OOPEAA:n SAFA arkkitehti Anssi Lassila on messualueella monessa mukana. Lassila on ollut konsultoimassa messualueen kaavan valmistamista ja rakennustapaohjetta. Hän kertoo messualueen maaston olleen haasteellinen, mutta luontoa säästävään lopputulokseen hän on sangen tyytyväinen. Lassila on myös pääsuunnittelijana messualueen Periskooppitornissa, joka oli yksi vuoden 2015 japanilaisen arkkitehtuurikilpailun voittajista.

– Lisäksi sain Honkarakenteelta mieluisan pyynnön suunnitella uuden prototyyppimalliston perinteisestä hirsitalosta. Messuilla onkin esillä piirtämäni kohde 19 Honka Markki. Talo on muunneltavissa hankkijansa tarpeisiin ja lisäksi malli sopii myös pienelle tontille, Lassila kertoo.

Pekka Koskelan talon, kohteen 34, on suunnitellut seinäjokelainen arkkitehti SAFA Teemu Hirvilammi. Hirvilammi toimii vierailevana professorina Tampereen yliopistossa ja Kiinassa GDUT-yliopistossa. Hän kertoo puun käytön eri muodoissaan olevan Koskelan kohteessa tärkeässä osassa. Talon seinät ja katto on toteutettu CLT- elementeillä ja rakennus on istutettu osaksi ympäröivää metsää. Hirvilammi on suunnitellut myös Suomen Omakotiliiton osaston messuille. Osasto on niin kutsuttu pihatalo, joka on toteutettu massiivipuuta yhteen liittämällä. Rakennus on kooltaan alle 10 neliötä, joten se ei vaadi rakennuslupaa.

Ilmajoen Koskenkorvalta kotoisin oleva arkkitehti Kati Rasku oli opiskeluaikoinaan mukana kartoittamassa Ilmajoella ennen vuotta 1920 rakennettuja pohjalaistaloja. Raskulla onkin vahva side kaksfooninkisiin taloihin ja hän on suunnitellut Kannustalojen uutuusmallin kohde 24 Pohjanmaan, joka on perinteinen pohjalaistalo nykyajan ihmiselle.

Isokyröläinen rakennusarkkitehti Jukka Ulvinen on suunnitelmillaan nyt jo viidettä kertaa mukana Asuntomessuilla. Ulvinen on suunnitellut Asuntomessuille Seinäjoelle kohteen 8 Passiivikivitalo Skaalan ja kohteen 26 Passiivikivitalojen Kosteusturvatalon. Jälkimmäinen on pohjalaistalo, jonka seinämateriaalina on kevytharkko, kuten Skaalassakin, mutta lautaverhouksella talosta on tullut perinteinen kaksfooninkinen.

Seinäjokelainen rakennusarkkitehti Hannu Hakala on suunnitellut messuille peräti kolme kohdetta: Hartman Koti Ankkuri –paritalon sekä omakotitalot Hartman Koti Ruutu ja Hartman Koti Salmiakki.

– Ankkuri on paritaloprojekti, jossa perinteisen paritaloasumisen rajoja on häivytetty. HP Parviainen voi seurailla yhteisen atrium-tyyppisen piha-alueen poikki ystävänsä Juhan puuhailuja. Hartman Koti Ruudun pihapiirissä on komistuksena tummanpuhuva kasvikatteinen pihasauna. Hartman Koti Salmiakki on suolainen ja makea, rosoista rappausta ja sileää puuta.

Asuntomessujen kohteen 31 Kimara Katariinan on suunnitellut rakennusarkkitehti Jani Ikkala Seinäjoelta. Ikkalan töitä on aiemminkin ollut Asuntomessuilla. Lappeenrannan ja Paraisten Asuntomessuilla Ikkalan suunnittelemat talot tulivat Paras Talo -äänestyksissä toiseksi.

– Kimara Katariinan suunnittelu oli melko haasteellinen tontin muodon vuoksi. Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, tonttiin hyvin istuvaan kaksfooninkiseen taloon, Ikkala sanoo.

Seinäjoen kaupungin keskustaan useita rakennuksia suunnitellut SAFA arkkitehti Antti Talvitie on kaupungin omia poikia. Talvitie on suunnitellut tänä vuonna jo 40 vuotta rakennuksia. Messukohde 25 Cubo on Talvitien suunnittelema talo. Cubon asukkaiden edellinenkin koti oli Talvitien piirtämä.

– Cubossa on pyritty yksinkertaistamaan ja selkeyttämään rakenteita, jotta talossa olisi hyvä asua ja viettää arkea, Talvitie kertoo.

Myös ylihärmäläinen rakennusarkkitehti Juha Koivusalo on suunnitellut messuille kaksi kivitaloa. Talot ovat keskenään hyvinkin erityyppiset. Kohde 12 Villa Tango on jykevän kartanomainen ja runsaasti detaljoitu koti. Kohde 11 Lakka Lakeus puolestaan on vähäeleinen, modernin vaalea talo.