Opiskelijoiden taidonnäytteet Periskooppitorni ja Taitaja-mökit esillä Asuntomessuilla Seinäjoella

 

Paikallisten opiskelijoiden kädenjälki näkyy Asuntomessuilla Seinäjoella. Yksi vaikuttavimmista taidonnäytteistä on Periskooppitorni Kyrkösjärven rannalla. Rannalta löytyvät myös Taitaja 2016 –kilpailun lopputyömökit ja urheilupolulta pohjalaiset luhtiaitat.

Kuinka opiskelijoiden työnäytteet päättyivät nähtäville Asuntomessuille? Projektipäällikkö Kirsi Joensuu kertoo, että jo varhaisessa vaiheessa paikallisen koulutuskeskus  Sedun kanssa keskusteltiin mahdollisesta yhteistyöstä muun muassa messukohteen rakentamiseksi alueelle. Messukohde numero 6, Periskooppitorni, rakentuikin opiskelijavoimin Asuntomessuille yhdeksi kohteeksi.

Koulutuskeskuksen tekninen johtaja Matti Yli-Lahti kertoo tarjouksen näkötornin rakentamisesta tulleen miellyttävänä ja sangen haasteellisena yllätyksenä.

– Oppilaitoksen yhteistyö työelämän kanssa on elintärkeää ja oppilaille tarjoutui näin ainutlaatuinen tilaisuus osallistua näkyvän maamerkin rakentamiseen Seinäjoelle, Yli-Lahti sanoo.

Opettaja Janne Mäkelästä tuli rakennusprojektin vetäjä. Elokuussa 2015 lukuvuoden alettua Mäkelä asteli Kyrkösjärven rannalle paalutetulle tornin pohjalle rakennuspiirustusten kanssa ja totesi urakan olevan sangen monipuolinen ja vaativa.

– Periskooppitornin pystytyksestä vastasivat pääosin kolmannen vuosikurssin rakennusalan opiskelijat. Lisäksi muutama nuorempi opiskelija oli avustamassa projektissa, Mäkelä kertoo.

Kaikkiaan tornia pystyttämässä oli 52 oppilasta ja Periskooppitorni valmistui toukokuussa 2016.

Janne Mäkelä kertoo, että yhteistyö tornin suunnitelleen arkkitehtitoimisto OOPEAA:n ja Sedun kanssa sujui mallikkaasti ja eteen tulleet ongelmat ratkaistiin yhdessä.

– Opiskelijat olivat innostuneita päästessään toteuttamaan tornia. He ovat työnsä tuloksesta sangen ylpeitä, Mäkelä kehaisee.

 

Taitaja 2016 -kilpailun lopputyöt huutokaupataan Asuntomessujen päätteeksi

Koulutuskuntayhtymä Sedu isännöi myös vuoden 2016 Taitaja-tapahtumaa, jossa lähes 500 nuorta ammatillisen koulutuksen opiskelijaa kilpaili 56 eri lajissa Suomen mestaruuksista. Taitaja 2016 -kisan kahdeksan komeaa lopputyötä, Taitaja-mökkiä, koristavat asuntomessualueella Kyrkösjärven rantaa.  Puolitoistakerroksiset mökit sopivat niin kesäkodiksi, vierasmajaksi kuin kesäkeittiöksikin.   Myös kahdeksan Taitaja-luhtiaittaa on esillä rannan tuntumassa.

Taitaja-mökit ja -luhtiaitat huutokaupataan Asuntomessujen päätteeksi. Messuilla voi jättää ennakkotarjouksen mökkien seinällä olevaan laatikkoon, ja lopullinen vasarankopautus myynnille tapahtuu viimeisenä messupäivänä, sunnuntaina 7.8. kello 12.