Opi uusia kieliä, treenaa tehokkaasti kotona ja nuku paremmin – 10 sovellusta parempaan arkeen

Uuden harrastuksen voi tänä päivänä löytää vaikka älypuhelimen avulla.

Lähes jokaisella suomalaisella on jokin harrastus. Suomen Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan suomalaisille kaikkein kiinnostavin ajanviete on ulkoilu, jossa yhdistyvät stressiä lieventävä luonnossa oleilu terveelliseen liikkumiseen.

Uuden harrastuksen voi löytää myös poistumatta kotoa. Älylaitteille kehitetään jatkuvasti uusia kiinnostavia ja innostavia sovelluksia, jotka parhaimmillaan kannustavat elämänmuutokseen.

Listasimme kymmenen mielenkiintoista sovellusta, joiden avulla voi muun muassa innostua joogasta, parantaa elämäntapoja, pudottaa painoa ja nukkua paremmin.

Tarkista oman laitteen sovelluskaupasta, onko sovellus ladattavissa laitteellesi.

1. Pienin askelin kohti parempaa elämää

Suomalaissovellus You kannustaa pienin askelin onnellisempaan ja terveellisempään elämään. Sovelluksen käyttäjä tekee sovelluksen ohjeiden mukaan päivittäin pieniä tehtäviä neljästä eri kategoriasta. Kategorioita ovat mieli, ruoka, liike ja rakkaus. Sovelluksen ytimessä on ajatus, että pienikin muutos on merkittävä. Tehtävä voi olla esimerkiksi syödä yksi hedelmä sokerisen herkun sijaan tai ottaa yhteyttä johonkin ihmiseen kehittäen sosiaalisia suhteita. Toisin kuin terveyssovellukset usein, You ei mittaa kaloreita tai laske juostuja kilometrejä, vaan kannustaa pieniin muutoksiin joka päivä.

2. Kehityksen mittaamisesta uutta puhtia treeniin

Suomen ehdottomasti suosituin liikuntasovellus on SportsTracker. Liikuntasovellus soveltuu mittaamaan lähes minkä tahansa liikuntalajin tuloksia kuntosalitreenistä uintiin. Sovellus napautetaan käyntiin treenin aluksi ja lopuksi voidaan tarkastella muun muassa treenin polttamia kaloreita, taakse jääneitä kilometrejä, nopeutta sekä karttanäkymästä toteutuneita reittejä. Sovellukseen voi myös yhdistää esimerkiksi sykevyön.

3. Tarkkaile unen laatua ja herää mukavammin

Unisovellus SleepCycle toimii herätyskellona, joka myös mittaa unen laatua. Herätyskellotoiminto puolestaan herättää aina kevyimmän unisyklin aikaan, jolloin heräämisen pitäisi tuntua kaikkein miellyttävimmältä. Sovellus tarkkailee unen laatua tunnistamalla nukkujan liikkeitä unen aikana ja taltioi kokonaisen yöunen aikajanalle. Torkuttamisen ystävälle sovelluksesta löytyy kaksi erilaista torkutustoimintoa.

4. Aloita uuden kielen opiskelu

Uuden oppimiseen kannustavat sovellukset lisääntyvät koko ajan. Jos englannin kieli on hallussa, voi Duolingo-sovelluksella opetella kokonaan uusia kieliä. Duolingosta löytyy muun muassa ranskaa, espanjaa, saksaa, ruotsia, hepreaa, norjaa ja tietenkin myös englantia. Ilmaissovellus perustuu hauskaan oppimiseen, ja sovelluksessa pääsee myös testaamaan omaa osaamista ja kehittymistä.

5. Lue ja kuuntele liikkeessäkin

Paperipokkarin sijaan rantalomalla voi kaivaa esiin älypuhelimen tai tabletin. Esimerksiki BookBeat– ja Elisa Kirja -sovelluksilla voi kuunnella tai lukea e-kirjoja älypuhelimella ja tabletilla. Sovellukset sisältävät laajan valikoiman uutta lukemista uutuuksia myöten kiinteällä kuukausimaksulla. Kirjoja voi myös ladata laitteelle, jolloin lukeminen tai kuunteleminen onnistuu ilman nettiyhteyttä. Äänikirjat ovat myös täydellisiä kavereita lenkille!

6. Treenaa omassa olohuoneessa

Suomalaissovellus Yogaia on kotitreenarin sovellus, jolla ryhmäliikuntatunneille osallistuminen onnistuu omasta olohuoneesta. Sovelluksesta löytyy monenlaisia treenejä, kuten joogaa, kehonhuoltoa, venyttelyä ja pakaratreeniä 10–45 minuutin treeneinä. Sovelluksen käyttäjä voi kiinteällä kuukausimaksulla osallistua joko livetunneille tai treenata omaan tahtiin laittamalla sopivan tallenteen pyörimään. Livetunnilla päälle voi halutessaan napsauttaa läppärin tai tabletin etukameran, jolloin ohjaaja voi tarkkailla, että liikkeet tulee tehtyä oikein ja kannustaa tekemään treeni täysillä.

7. Henkilökohtainen valmentaja omassa taskussa

Ruotsalaisen startup-yrityksen Lifesum-sovellus kannustaa elämänmuutokseen kohti terveempään elämää. Sovellukseen voidaan yhdistää sensoriteknologiaa, jolla päästään mittaamaan tarkasti kehon muutoksia. Sovellukseen kirjataan päivän liikuntasuorituksia ja syötyjä ruokia. Henkilökohtaisen suunnitelman teon käyttäjä voi aloittaa tekemällä testin, joka määrittelee nykyiset elämäntavat, joiden pohjalta elämäntapoja voidaan lähteä parantamaan. Käyttäjä voi asettaa tavoitteekseen painonpudotuksen, aktiivisemman elämän tai nykyisten elämäntapojen ylläpitämisen.

8. Löytyykö laitteestasi jo valmiiksi terveyssovellus?

Monessa älypuhelimessa tai tabletissa on valmiina valmistajan oma terveyssovellus, johon kannattaa tutustua. Esimerkiksi Applen Health -sovelluksella voidaan seurata kolesterolia ja verensokeria poltettujen kaloreiden ja liikuttujen kilometrien lisäksi.

9. Huolestuttaako älypuhelimen näprääminen?

Älylaitteet ovat monelle meistä tärkeä osa sosiaalisten suhteiden ylläpitoa ja arkea. Yllä esiteltyjen sovellusten lisäksi älypuhelimelle tai tabletilla löytyy jatkuvasti uusia, innostavia sovelluksia. Älylaitteiden käyttö, ja erityisesti niiden liiallinen käyttö, saattaa kuitenkin huolettaa. Moment-sovellus laskee ja tilastoi, kuinka paljon käyttäjä oikeasti näprää puhelintaan päivän aikana. Sovelluksen ilmaisversio kertoo totuuden, ja maksullinen versio puolestaan mahdollistaa esimerkiksi hälytyksen asettamisen, jolloin sovellus ilmoittaa, kun puhelinta on näprännyt liikaa.

10. Nukahda helpommin

Älylaitteiden sininen valo piristää, joten iltaisin puhelimen tai tabletin käyttö voi vaikuttaa ikävällä tavalla nukahtamiseen. Blue Light Filter -sovellus muuttaa sinisen valon, jolloin laitteen käyttö iltaisin ei ole kenties yhtä haitallista nukahtamisen kannalta. Laitteesta saattaa löytyä tällainen toiminto jo oletuksena, joten oman puhelimen tai tabletin asetuksiin kannattaa tutustua. Myös näytön himmentäminen iltaisin saattaa auttaa.

 

Jutun on kirjoittanut toimittaja Outi Karilahti. Linkki alkuperäiseen juttuun: https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/opi-uusia-kielia-treenaa-tehokkaasti-kotona-ja-nuku-paremmin-10-sovellusta-parempaan-arkeen/6434108