Onko kotonasi liikaa tavaraa? Vielä ehtii tehdä jouluinventaarion ja ilahduttaa jopa tuntemattomia

Satoja suomalaiskoteja nähnyt ammattijärjestäjä heittää joulun alla ilmoille idean: entäpä jos joulusiivouksen sijaan tekisikin jouluinventaarion? Viime vuoden kynttilälyhdyt kannattaa kaivaa kaappien perukoilta, jottei haksahda ostamaan taas uusia. Tarpeettomiksi käyneet vaatteet ja tavarat kannattaa viedä kierrätykseen, jotta joku toinen voisi mahdollisesti hyödyntää niitä joululahjoina.

Ammattijärjestäjä Maria Laitinen on järjestellyt työkseen koteja lähes kymmenen vuoden ajan. Hän on huomannut tiettyjen asioiden toistuvan useimmissa kodeissa.

– Minua jaksaa huvittaa edelleen se, että lähes joka kodista löytyy vohvelikangastyö – usein keskeneräinen. Niitä löytyy paljon myös jouluaiheisina, Laitinen sanoo.

Näin joulun alla Laitinen kehottaa miettimään onko perusteellinen joulusiivous sittenkään paras tapa valmistautua jouluun.

– Perusimuroiminen ennen joulua riittää, ja perusteellisemman siivouksen voi ihan hyvin tehdä vasta joulun jälkeenkin. Siivouksesta säästyneen energian neuvoisin käyttämään jouluinventaarioon.

– Inventaario voi olla ihan pienikin, esimerkiksi joulukoristeiden läpikäyminen. Sitten jos se lähtee lapasesta, niin voi saman tien käydä läpi muitakin tavaroita.

Tässä Maria Laitisen vinkit tehokkaaseen jouluhenkiseen inventaarioon, joka tuo kotiisi siisteyttä, on ekologista, taloudellista ja parhaassa tapauksessa ilahduttaa jopa tuntemattomia.

1. Joulukortit järjestykseen

– Joulukortit jäävät helposti ajelehtimaan pöydille ja hyllyille, jos ei niillä ole paikkaa. Niille kannattaa varata oma kori. Hauska sisustuselementti on myös virittää huoneeseen pyykkinaru, jolle kortit laitetaan.

2. Käy mausteet läpi

– Glögi- ja piparimaustepusseja löytyy joskus useitakin menneiltä vuosilta. Sitten jouluruokaostoksilla ei muisteta, onko joulumausteita jo kaapissa, ja ostetaan ihan vain varmuuden vuoksi vielä uudet. Eli kannattaa käydä mausteet läpi ennen ruokaostoksia, niin jää muutama turha ostos väliin.

3. Karsi tarpeettomat joulukoristeet

–  Kerää yhteen kaikki joulukoristeet. Heitä suoraan roskikseen ne, jotka ovat rikki. Laita kierrätykseen ne, joita et tule käyttämään enää.

Tarkista onko kaapeissa esimerkiksi viime vuonna alennusmyynneistä ostettuja kynttilälyhtyjä ja tuikkuja, ettei tule ostettua niitä turhaan.

– Vasta lopuksi katso pitääkö vielä ostaa tai tehdä uusia koristeita.

4. Käy läpi vaatteet ja tavarat ja anna eteenpäin

– Jos on itse saanut lahjaksi tai ostanut tavaroita, jotka ovat vielä paketissa, muttei niitä itse tarvitse, kannattaa ne viedä kierrätykseen ennen joulua. Näin joku saa niistä uusia lahjoja edullisesti.

–  Hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat mielellään vastaan myös leluja näin joulun alla. Lelujen ja lastenvaatteiden lahjoitus on hyvä tapaa jakaa joulumieltä muihinkin koteihin.

5. Joulun jälkeen pakkaa tavarat huolellisesti

–  Joulun jälkeen kannattaa pakata koristeet ja valot eri laatikoihin. Joulun ulkovalot tuppaavat usein jäämään pihalle pääsiäiseen asti, eikä siinä mitään. Mutta kun ne sitten hakee sisälle, niin kannattaa laittaa ne oitis omaan laatikkoonsa ja viedä samaan paikkaan missä muutkin koristeet ovat, niin ei tarvitse sitten vuoden päästä etsiskellä.

Alkuperäisen jutun on kirjoittanut Sanna Pietiläinen, MTV.

Kaipaatko joululahjaideoita?

Anna ystävälle tai perheenjäsenelle joululahjaksi virtuaalinen messukokemus ja osta lahjaksi Asuntomessut VR-katseluoikeus, joka on voimassa 4 kuukautta tilauksesta.